Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor je vakantie naar Egypte

Ga jij binnenkort op vakantie naar Egypte? Dan wil je vast wel enkele tips en adviezen over Egypte lezen? In deze blog gaan onze vakantiespecialisten verder in op de mogelijkheden die dit land te bieden heeft. Denk aan de cultuur, geschiedenis en enkele bezienswaardigheden. Een vakantie naar Egypte heb je trouwens snel geboekt via onze partners!

Cultuur & Historie
Met ruim 14 miljoen inwoners is Caïro (El Qahira) de grootste stad van Afrika en één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Het centrum van de stad ligt aan de oostzijde van de rivier de Nijl. In Caïro vind je een rijke traditie aan islamitische kunst en de fantasievolle architectuur van moskeeën, koepels en minaretten zal je keer op keer fascineren. Wil je het masker van Toetonchamom bewonderen, bezoek dan het Egyptisch Museum. Caïro is tevens het uitgangspunt voor de bezichtiging van de Piramides van Memphis en Gizeh.

Maak een onvergetelijke tocht naar de bakermat van de westerse beschaving. In Luxor zie je De Vallei der Koningen (waar het graf van Toetanchamon is gevonden), de kolossen van Memnon, de tempel van Karnak; te veel om op te noemen. Laat je meeslepen in het leven van de farao’s, dat zich afspeelde in het indrukwekkende groene landschap rondom de Nijl. Een andere aanrader is een prachtige tocht over de Nijl met een traditionele Felucca zeilboot. Palmen en andere bomen groeien overvloedig op de groene oevers langs de Nijl. Op een boottocht over de rivier zie je reigers vissen, de kievit over het water scheren en ontelbare waadvogels. In beschutte bochten ontdek je soms de typische waterlelie: lotus.

Rode zee
De Rode Zee is befaamd om de helderheid, de mooie blauwgroene kleur en de uitzonderlijk mooie flora en fauna. Landinwaarts zijn meer heuvels en bergen. Ten oosten van Suez ligt de min of meer op zichzelf staande Sinaï, een bergachtig, onherbergzaam gebied, met veel fraaie kleurschakeringen. De smalle kuststrook aan de oostzijde van de Sinaï bestaat uit mooie en lange stranden. In de Rode Zee ligt het nationaal park Ras Mohamed, een bijzonder gebied met een mangrovebos en het Panorama of Corais, een prachtig koraalgebied. Egyptenaren houden van feesten en vieren hun religieuze feesten meestal bijzonder uitbundig. Buikdansen is een eeuwenoude traditie in Egypte; er is geen feest compleet zonder de traditionele buikdansen (‘raqs sharqi’).

Islamitische cultuur
Egypte is een islamitisch land. De islam is een eenvoudig geloof met duidelijk omlijnde hoofdprincipes. Ook niet-islamieten worden door de Egyptenaren in hun moskeeën verwelkomd. Wanneer je een moskee bezoekt, moet je vóór het binnentreden je schoenen uitdoen en dien je kleding met lange mouwen en broekspijpen te dragen. Bovendien is het als vrouw soms verplicht een hoofddoekje te dragen. Dit vind je ook terug in bijvoorbeeld Oman of de Verenigde Arabische Emiraten.

Geschiedenis van Egypte
De geschreven geschiedenis van Egypte gaat terug tot ca. 3100 v.C., toen farao Menes Opper- en Neder-Egypte verenigde. Egypte was in de oudheid een hoogontwikkeld rijk, gevestigd in de vallei en delta van de Nijl. De Egyptenaren ontwikkelden het hiërogliefenschrift, beoefenden de astronomie en produceerden hoogstaande kunst. Zij werden geregeerd door een absoluut heersende farao. Egypte is dé bakermat van onze beschaving. Duizenden jaren lang heeft de Egyptische cultuur gezorgd voor verbazingwekkende prestaties op het gebied van monumentale bouwkunst, techniek, wetenschap, kunst en literatuur. Deze unieke beschaving liet ons dan ook een schat aan artistieke en culturele erfenis na. Nergens ter wereld vind je zoveel antieke monumenten als in Egypte. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de piramiden en de sfinx van Gizeh, de necropolis van Saccara, de tempels van Abu Simbel, Luxor, Edfu, Dendera, Esna, Kom Ombo, Abydos, de graven in de Vallei der Koningen en in het Egyptisch Museum in Caïro zijn graftomben (o.a. Toetanchamon), grafrelikwieën, mummies en duizenden (kalksteen) standbeelden van vrijwel alle bekende farao’s uit ca. 3000 jaar geschiedenis te bewonderen.

Eten & drinken in Egypte
Al eeuwenlang eten de Egyptenaren wat in het vruchtbare Nijldal groeit. Daardoor zijn ze meesters van de vegetarische keuken geworden. Bekende voorbeelden zijn: baba ghannoug: puree van gare aubergine en sesampasta + wara ainab: druivenbladeren gevuld met pittig gekruide rijst. Thee wordt veel in de koffiehuizen gedronken. Er zijn veel soorten. helba: hete thee getrokken van fenegriek. karkadeh: sterk gezoete thee van hibiscusbloemen, wordt heet of koud gedronken. shai: zwarte thee met suiker. Voor liefhebbers van vers geperste vruchtensappen is Egypte een waar paradijs. Je kunt overal heerlijke sappen krijgen, met vaak de pulp van het vruchtvlees er nog in. In je all inclusive hotel kun je hier zeker van genieten.

Vervoer en wegen
Alle gebieden zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken. Behalve van de bus en de trein kun je ook gebruikmaken van taxi’s. Lokale en internationale autoverhuurbedrijven bieden auto’s met chauffeur aan voor langere tochten. Bij voorkeur betaal je per creditcard, maar contant geld wordt vaak ook geaccepteerd. Voor kortere tochten is het overigens eenvoudiger en goedkoper om van taxi’s gebruik te maken. Door problemen in het verleden heeft de Egyptische regering besloten om de veiligheidsregelingen voor de toerist te verscherpen. Deze maatregelen zijn preventief. Zo zul je merken dat je op een aantal routes in een konvooi reist dat door het leger wordt beschermd. Ook is er controle bij de ingang van de hotels.