Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Wat is er te zien en te doen in de Elzas (Frankrijk?

Bij de zoektocht naar een weekend of reis vlakbij kan men alle richtingen uit. In eigen land zijn de kust en de Ardennen populaire gebieden. In Nederland zijn er meerdere steden met een hoop bezienswaardigheden. Ook Duitsland met onder meer de Moezelstreek biedt veel genot. In dit artikel richten we onze pijlen echter op Frankrijk. We gaan dieper in op de Elzas, een streek (en voormalige regio) in het Noordoosten van Frankrijk. De streek is onder meer bekend van de wijngaarden, Middeleeuwse stadjes, vakwerkhuizen & Romaanse kerken. Voor de sport- en natuurliefhebber kunnen de Vogezen dan weer noemenswaardig zijn. Hoe men het ook bekijkt: menig toeristen komen hier aan hun trekken. Neem het eens door en voor je het weet werd een hotel geboekt in een charmante stad.

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheck-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Vogezen of Elzas bezoeken?
Neem alvast even een kijkje naar dit prachtige stulpje.Les Clés de Gérardmer is een voortreffelijke B&B en biedt uitzicht op de bergen en de stad. Het verwarmde zwembad en geweldige eten zijn leuke extraatjes. Interesse in deze B&B – of in een andere plaats om te overnachten? Neem de deals eens door, boek en geniet van de prachtige Franse streek.

Hotel Des Deux Clefs

Hotel Des Deux Clefs

Hotel Des Deux Clefs vergelijken Hotel Des Deux Clefs is een bekend 3-sterren hotel in Turckheim (in Elzas, Frankrijk). Nu ...
Le Domaine du Golf

Le Domaine du Golf

Le Domaine du Golf vergelijken Le Domaine Du Golf is een prima 3-sterren acco midden in Ammerschwihr (regio Elzas, Frankrijk) ...
Le Clos d'Eguisheim

Le Clos d’Eguisheim

Le Clos d'Eguisheim vergelijken Pierre Vacances Residence Le Clos Deguisheim is een populair 3-sterren vakantieoord in Eguisheim (regio Elzas, Frankrijk) ...

Ligging van de Elzas

De afstand tussen Brussel en Colmar bedraagt 480 kilometer. De route zal onder meer via Luxemburg en Metz passeren.  Daar is het dan eventueel mogelijk om een pauze in te lassen. De streek was trouwens eeuwenlang onderdeel van het Duitse Keizerrijk. De streek kent een woelig oorlogsverleden en werd eind de 18de eeuw door de Fransen ingelijfd. Die Duitse invloeden zijn tot op de dag van vandaag nog zichtbaar. Denken we maar aan de Duitse plaatsnamen.

Bezienswaardigheden Elzas

Een autovakantie richting de Elzas staat garant voor een veelzijdige trip. Bekendere steden zijn onder meer Colmar en Straatsburg. Het natuurgebied de Vogezen is dan weer populair bij de sportieve toerist. Wandelaars en fietsers komen hier aan hun trekken. De wijnroute afrijden is ook een populaire activiteit. Er valt uiteraard een hoop meer te beleven in de regio. We sommen de voornaamste zaken eens op:

Stad Colmar

De belangrijkste stad van de streek is Colmar. Onder meer de vakwerkhuizen, een hoop bloemen en grachten vormen samen een romantisch geheel. In het grote historische centrum vindt men een hoop bezienswaardigheden. Denken we maar aan ‘Klein Venetië’, Maison Pfister en de dominicanenkerk. In de onmiddellijke omgeving treft men ook enkele steden aan die absoluut een bezoekje waard zijn

Kasteel van Lichtenberg

Bij het binnenrijden van Bas-Rhin – het bovenste gedeelte van de Elzas – is de kans groot dat men het kasteel van Lichtenberg ziet liggen. Dit goed bewaarde burcht ligt namelijk op een hoogte van 400 meter. Via een heus ontdekkingsparcours is het mogelijk om door middel van infopanelen een hoop kennis te vergaren over het kasteel. Voornamelijk een goed idee indien de Elzas met kinderen wordt bezocht.

Musée du fort de Schoenenbourg

Het fort van Schoenenbourg is het grootste fort van de Maginot Linie dat kan worden bezocht. Deze plek werd in juni 1940 het zwaarste bestookt door de Duitsers. Jaarlijks komen er zo’n 40.000 toeristen de plek bezoeken. Het fort is volledig origineel en werd met veel zorg gerenoveerd. Personen die geïnteresseerd zijn in het oorlogsverleden van de regio moeten beslist een daguitstapje maken nar dit fort.

Kaysersberg

In de onmiddellijke omgeving van Colmar kan men een hoop interessante zaken bezoeken. In Kaysersberg is het heerlijk flaneren door de smalle steegjes. In de kleine zaakjes kan men genieten van Elzassers specialiteiten.

Saint-Hippolyte

Wederom een voorbeeld van een kleine, gezellige stad. Ook hier is de aanwezigheid van vakwerkhuizen de belangrijkste troef. Het stadje ligt aan de wijnroute door de Elzas en is absoluut een tussenstop waard. Vanuit Saint-Hippolyte gaat een weg naar kasteel Haut-Kœnigsbourg omhoog. Het kasteel wordt gezien als één van de mooiste burchten van de Vogezen. Het ligt op zo’n 800 meter hoogte en zal dus vaak dienst doen als herkenningspunt. Binnenin is het een streling voor het ook. Onder andere de plafondschilderingen, wapenkamer, en het binnenplein kan men op eigen houtje bezoeken. Ook dankzij een audiogids of een echte gids kan men de plek verkennen.

Langlaufen in Trois-Fours

Leren langlaufen doet men op de langlaufpiste van Trois-Fours. Enerzijds geniet men van prachtige panorama’s tijdens het sporten. De Zwitserse Alpen en het zwarte Woud zijn herkenbaar. Anderzijds zijn de faciliteiten ideaal voor beginners. Dagelijks aangestampte pistes en een veelzijdig parcours laten je glijden door de verse sneeuw.

Straatsburg

De hoofdstad van de Elzas en ook van Europa. Het historische centrum van de stad maakt deel uit van het werelderfgoed van de UNESCO. De oude vakwerkhuizen zijn een streling voor het ook.

Actief in de Vogezen

De Vogezen is een gebergte en ligt grotendeels in de regio Elzas. Sportliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. De Grand Ballon is de hoogste berg (1424 m) in de Vogezen. Een hoop bed and breakfasts en hotels zetten in op het sporttoerisme. Het natuurgebied samenvatten in enkele zinnetjes is onbegonnen werk.

Riquewihr

Met jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers is het gegrond te stellen dat de kleine stad niet ontsnapt aan de greep van het toerisme. Riquewihr ligt tussen de wijnvelden. Smalle steegjes, mooi pleinen en eeuwenoude vakwerkhuizen zijn de voornaamste troeven. Net zoals Kaysersberg en Eguisheim ligt de stad vlakbij Colmar.

Bovenstaande is uiteraard een kleine selectie van de bezienswaardigheden in de streek. De Elzas heeft op vele vlakken een hoop te bieden en bij de zoektocht naar een weekend of vakantie vlakbij kan men de streek zeker overwegen als bestemming. Charmante steden, sport, culinair genot en ontspanning komen er samen en verwennen de toeristen. Neem de informatie op deze site eens door en we hopen dat er gauw ergens een hotel of b&b wordt geboekt. Zo kan het verkennen zelf beginnen.