Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

6 Tips voor je vakantie naar Israël

Ga jij een reis maken naar Israël? Dat moet je beslist deze blog even bekijken. Op deze pagina vind je namelijk heel veel bezienswaardigheden die je kunt bekijken tijdens je vakantie in Israël. Het zijn niet de grotere plekken zoals Jeruzalem, Nazareth of Bethlehem, maar de echte culturele hotspots die je zeker niet mag missen. Of je nu een bijbels reis naar Israël maakt, of er een gewonen zomervakantie wilt vieren; iedereen zal genieten van dit prachtige land.


1. Jaffa

Jaffo of Jaffa, is dé oude havenstad van Israël. Deze havenfunctie is later overgenomen door de haven van Haifa in het noorden van Israël. Omdat Jaffa een belangrijke plaatst en ligging had is ten noorden van Jaffa de grote stad Tel Aviv gebouwd. Jaffa heeft dertig jaar geleden een grondige restauratie ondergaan. Alle belangrijke architectuur is behouden gebleven en door zijn charme heeft het een grote aantrekkingskracht op kunstenaars. Het is een stukje cultuur vlak naast de grote moderne drukke stad. Vanuit Jaffo heeft u ook een prachtig uitzicht over Tel Aviv. Er is onlangs veel werk gestoken in het vernieuwen van de boulevard die Tel Aviv met Jaffa verbindt. Het is heerlijk om in de ochtend Jaffa te ontdekken, via de boulevard terug naar Tel Aviv te lopen om vervolgens een verfrissend drankje te nemen in een van de strandtenten van Tel Aviv. Vakantie!


2. Muhraka

Wanneer u naar het noorden rijdt richting Haifa dan zou u echt moeten overwegen om door het karmelgebergte te rijden (weg 673). Langs deze weg liggen diverse Druzen dorpen zoals Daliyat-el-Carmel. Wanneer u in Daliyat bent sla dan ook zeker af richting Muhraka, wat u brengt naar de top van het Karmelgebergte. Bovenop de top ligt het Karmelieten klooster Muhraka. Vanaf het dakterras heeft u een adembenemend overzicht over bijna heel Galilea, van de Middellandse Zee tot de Hermonbergen. Een van de mooiste uitzichtpunten van Noord-Israël. Op deze plek zou de grote profeet Elia hebben gevochten met profeet Baal. De omgeving van het Karmelietenklooster is rustig en van een natuurlijke schoonheid.


3. Ramon kraters

Vanuit het Ramon gebergte rijdt u van het een op andere moment een bizar en mysterieus landschap in; de Ramon Krater, oftewel Makhtesh Ramon. De Ramon krater ligt midden in de Negev woestijn en is de grootste krater ter wereld. De totale omvang van het gebied is 40 kilometer lang en 9 kilometer breed. Naast de Makhtesh Ramon zijn er ook nog de Makhtesh Gadol (grote krater) en de minder bekende maar meer ‘klassieke’ krater Makhtesh Qatan (kleine krater).

De kraters zijn ontstaan door een continue proces van bodemerosie. Via breuklijnen in de bergen en regenwater spoelt er langzaam maar beetje zand weg. Er zijn fantastische wandelroutes uitgezet in de kraters. Met name de Ramon krater is goed toegankelijk. Wij zouden een 4×4 tocht aanraden gecombineerd met een wandel of mountainbike tocht. Houd echter wel rekening met droogte en hitte! Veel water mee! De kleine krater is minder groot maar is prachtig van vorm. Als u op de rand van de krater staat kunt u de hele omtrek van de krater zien. Een mooie ronding met steile wanden. Oppassen!


4. Warmwaterbronnen van Gan HaShlosha

De warmwaterbronnen van Gan HaShlosha (in het Arabisch: Sahne) zijn gelegen in een parkachtige omgeving ten zuiden van het meer van Galilea, nabij Beth Shean. Het bronwater wat ontspringt via de westkant van het park heeft een constante temperatuur van 28 graden het hele jaar door. De Amal beek die dwars door het Gan HaShlosha park loopt is verbreed in het midden van het park waardoor er een aangenaam meer is ontstaan om een paar baantjes te trekken. Een goede uitvalsbasis om op te frissen wanneer u vanuit het meer van Galilea naar Jericho of Jeruzalem reist en net in de mogelijke brandende zon de ruïnes van Beth Shean hebt bezocht.


5. Beth Shean

In het nationale park Beth Shean is ruim 25 eeuwen geschiedenis te bewonderen. Al in de vroege ijzertijd woonden er een aantal mensen op een deel van de Tel (heuvel). Volgens de bijbel werd deze kleine nederzetting veroverd door de Filistijnen. Vervolgens is de stad in handen geweest van vele groeperingen en werd de stad groter en groter. O.a. de Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Assyriërs, Byzantijnen hebben hun stempel zichtbaar op de stad gedrukt. Een belangrijke bezienswaardigheid is het enorme Amfitheater dat plek biedt aan 7000 toeschouwers. Om een goed beeld te krijgen van de rijkdom van deze stad loopt u via de Paladiusstraat naar het badhuiscomplex. Wie dacht dat vloerverwarming een luxe van deze tijd was?

Vanaf de 80 meter hoge Tel (heuvel) heeft u een prachtig overzicht over de hele stad. Op de heuvel zijn overblijfselen te zien van een Egyptische gebouw uit de 15e eeuw voor Christus. Dit gebouw is gebouwd door Farao Toetmoses III, die Beth Shean toevoegde aan de Egyptische bezettingen. De stad heeft helaas als bijnaam ‘het Pompeij van Israël’. ‘Helaas’ omdat de stad net zo verwoest is als Pompeij door natuurgeweld. Een aardbeving heeft de hele stad van de kaart geveegd. Wat resteert zijn de ruïnes en een interessante geschiedenis.


6. Akko

Waar u ook loopt in Akko (of Acre), u vindt overal de typische oosterse cultuur terug dat herinnert aan een welvarend Ottomaanse tijdperk. De stad is in die tijd jarenlang in handen geweest van Jazzar Pasha. Wanneer u de beroemde El-Pasha Hammam bezoekt krijgt u door middel van audio uitleg een goed beeld van deze heftige periode. Deze periode heeft echter een aantal interessante culturele erfgoederen vererfd. Zoals al eerder genoemd, de oude Hammam, maar zeker het bezoeken waard is de El-Jazzar Moskee dat nog steeds dienst doet. De moskee is wereldberoemd door de legendarische ‘Baard van de Profeet’ die nu nog in menige vloek voorkomt. Hier worden namelijk drie baardharen bewaard die op de 27ste dag van elke ramadan aan de gelovigen worden getoond. De kleine steegjes, de marktjes, de mensen, de geuren en kleuren herinneren ook allemaal aan de Ottomaanse tijd. Het is heerlijk om al uw zintuigen te voeden met het aanbod van deze altijd gezellige Souk’s.

De belangrijkste bezienswaardigheid ligt onder de grond en is nog van de tijd voor het Ottomaanse tijdperk. Onder het huidige Akko ligt namelijk een groot ondergronds stelsel van tunnels en ridderzalen. De kruisvaarders hadden Akko ingenomen en was destijds de belangrijkste havenstad van Israël. Moslimleider Saladin heeft Akko een tijdje veroverd maar de Kruisvaarders hebben Akko, als een echt spel Stratego weer heroverd. Akko werd het hoofdkwartier van de hospitaal ridders. Zij bouwden hun ziekenhuis hier. In 1291 werd de stad, na een zeer bloedige belegering verwoest door de Mammeluken. Om te voorkomen dat de gebouwen opnieuw door de Kruisvaarders gebruikt zouden worden, werden de overgebleven gebouwen opgevuld en overdekt met aarde. De meeste overblijfselen uit deze tijd zitten dan ook nog altijd onder de grond.