Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor je vakantie in Portugal

In deze blog vind je verschillende tips voor een vakantie naar Portugal. Heb je al geboekt? Lees je dan goed in. Op deze pagina vind je tips over de Portugese cultuur, de geschiedenis, het klimaat en enkele bezienswaardigheden. Dit fantastische vakantieland heeft een groot aanbod aan vakantiehuizen, hotels en all-inclusive resorts.

Cultuur & Historie
Hoewel je anders zou verwachten van een Culturele Hoofdstad heeft Porto van oudsher absoluut niet de naam een culturele, kunstzinnige stad te zijn. Die titel was altijd weggelegd voor hoofdstad Lissabon. Toch is er de laatste jaren veel veranderd. Die verandering werd eigenlijk ingezet toen de Unesco in 1997 de oude binnenstad uitriep tot werelderfgoed. Vanaf die tijd is er een hoop gedaan om de stad een nieuw elan te geven. Van arbeidersstad naar cultuurstad. Ook in Portugal is het stierenvechten een kleurrijk spektakel, waarbij de stieren overigens niet worden gedood.

Handbeschilderd aardewerk behoort tot de populairste souvenirs van de Portugese toeristenindustrie. Het mooiste keramiek vind je bij ‘oleiros’(lokale pottenbakkers), in de dorpen in het achterland. Een belangrijk centrum van keramiek langs de noordelijke kust, de Costa Verde, is Barcelos. Hier komen traditioneel de bontgekleurde hanen vandaan die je overal in Portugal in hout of keramiek tegenkomt. Portugal staat bekend om zijn kurkeiken. 30 Procent van de flessenkurken in de wereld komt uit Portugal!

Geschiedenis
De oudste sporen van mens en beschaving zijn uit 8000 voor Christus. Kelten en Lusitaniërs zijn voor Portugal de eerste belangrijke bewoners geweest. De Romeinen kwamen aan het begin van de tweede eeuw voor Christus in Portugal en bleven er meer dan 600 jaar. Aanvankelijk ontmoetten ze veel tegenstand, vooral van de zijde van de weerbare Lusitaniërs. In 27 voor Christus verdeelde Keizer Augustus het Iberisch Schiereiland in drie provincies. Tarraconensis (oosten en noorden), Baetica (zuiden) en Lusitania (westen). De laatstgenoemde provincie viel ongeveer samen met het grondgebied van het huidige Portugal. Sporen van de Romeinen zijn er nog in de vorm van wegen en bruggen en plaatsen als Evora en Conimbriga. Ook de Portugese taal stamt af van het Latijn.

Van 1928-1974 heerste er een dictatuur onder Salazar. In 1974 kwam hier een einde aan door een vredig verlopende militaire staatsgreep. In 1986 werd Portugal lid van de Europese Unie.
Portugal is rijk aan tradities. Zo is er de Fado, de ‘Portugese blues’, die een weemoedig verlangen naar alles wat verloren ging, uitdrukt. ‘Saudade’ noemen de Portugezen dit gevoel van heimwee. Bij kaarslicht dragen de zangeressen, in zwarte kleding, hun weemoedige gezangen voor. De oorsprong van deze volksliederen is onduidelijk. Sommige leiden het ontstaan af uit Middeleeuwse liefdesliederen of uit Moorse muziek, anderen zeggen dat het oude zeemansliederen zijn of lotsgezangen uit het Verre Oosten.

Eten en drinken
De Portugese keuken is smakelijk en eenvoudig en de porties zijn meestal groot. Veel gerechten bevatten varkensvlees of vis en zijn op smaak gebracht met olijfolie en knoflook. Samen met een goed glas wijn van eigen bodem is dat een heerlijke en voedzame maaltijd. Er zijn veel regionale variaties en specialiteiten. De nationale schotel is ‘Bacalhau’, gedroogde, gezouten kabeljauw. Er zijn veel manieren om deze vis te bereiden, zoals ‘Gomes de Sá’ (in laagjes met schijfjes aardappel, uien, olijven en gekookt ei), en ‘Conde de Guarda’ (gepureerd met aardappelen en kool).

Portugese dranken
Port is het beroemdste vloeibare exportproduct van Portugal. In Vila Nova de Gaia, tegenover Porto, kan je gratis port proeven in de vele expediteurshuizen. Portugal kent vele goede wijnen (net als Italië en Frankrijk). Internationaal is Mateus Rosé de bekendste Portugese wijn. Deze werd in de jaren ‘50 uitgevonden voor de exportmarkt. De Vinho Verde – letterlijk ‘groene wijn’ – is een favoriet in het hele land. De naam slaat niet op de kleur van de wijn, die rood of wit is, maar op de groene, niet geheel rijpe druiven waarvan de wijn gemaakt is. Vinho Verde is hierdoor een frisse, sprankelende wijn.

Klimaat
Portugal kent drie klimaatzones. Aan de kust van de Algarve heerst een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De westkust kent een typisch zeeklimaat met gematigde zomers en zachte winters. In de berggebieden in het noorden en noordoosten en ten zuiden van de Taag heerst een continentaal klimaat met korte, warme zomers en koude winters.