Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Een onvergetelijke vakantie
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Jeruzalem

Al eeuwen staat Jeruzalem in het middelpunt van religies. Het is een heilige plaats voor drie godsdiensten: christendom, jodendom en islam. Binnen de stadsmuren bevindt zich de oude stad. De oude Stad van Jeruzalem is opgedeeld in verschillende kwartieren, in het noorden ligt de islamitische wijk, in het westen een christelijke wijk, in het zuidwesten een Armeense wijk, en het zuidoosten is een joods kwartier. De belangrijkste trekpleisters binnen de oude stadsmuren zijn voor gelovigen zonder meer: Heilige grafkerk, de klaagmuur en het tempelplein.

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoMeerdere aanbiedersBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
tui-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
vakanties-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen

Heilige Grafkerk

In de islamitische wijk begint bij de berg Bezetha de Via Dolorosa. Deze belangrijke route herinnert aan de weg die Jezus liep vlak voor zijn kruisiging. Deze kruisweg loopt dwars door de nauwe straatjes van de Arabische wijk en eindigt in de Christelijke wijk op Golgotha waar de Heilig Grafkerk overheen is gebouwd. In deze kerk zijn zowel de plaats waar Jezus zou zijn gekruisigd als de plaatst waar hij begraven is te zien. Al zijn hier wel binnen het christendom meningsverschillen over. De heilige grafkerk is eigenlijk niet één kerk. Onder een en hetzelfde dak bevindt zich een wirwar aan kerken, kapellen en heilige plaatsen, die verschillende kerkgenootschappen samen bezitten en gebruiken. Dat is geen eenvoudige opgave en daarom zijn de rechten van het gebruik zo precies mogelijk vast¬gelegd: wie op welk moment en waar een dienst mag houden. Naast de Heilige grafkerk zijn de top van de berg Zion en de Olijfberg meer dan het bezoeken waard. Op de top van de berg Zion dat net buiten de stadsmuren ligt, bevindt zich het graf van David, met daarnaast het Coenaculum. Aangenomen wordt dat op die plaats het Laatste Avondmaal plaatsvond. Daarnaast staat de Dormitionkerk, die is gebouwd op de plek waar Maria gestorven zou zijn. Bij de Olijfberg vindt je naast een prachtig uitzicht over Jeruzalem ook de tuinen van Gethsemane. De plaatst waar Jezus werd verraden.

Klaagmuur

Voor de Joden is de Klaagmuur de heiligste plaats binnen het geloof. Het symboliseert het eeuwenlange verlangen naar een staat, waarin het geloof aan Jahwe centraal staat. Symbool van het lijden van het Joodse volk, maar tegelijk de belofte van herstel. Waarom de naam? De Klaagmuur is het enige overblijfsel van de Tweede Tempel. De Westelijke Muur is een gedeelte van de muur, die Herodes rond de Tweede Tempel bouwde in 20 v. Chr. De leider Titus spaarde in 70 Chr. dit stuk van de muur met zijn geweldige steenblokken om aan toekomstige generaties de grootheid van het Romeinse leger te tonen, dat in staat was geweest zo’n enorm gebouw te verwoesten. Tijdens de Romeinse tijd was het voor de joden verboden in Jeruzalem te komen. In de Byzantijnse tijd echter werd het hen eenmaal per jaar toegestaan op de herdenkingsdag van de verwoesting van de Tempel te treuren over de verstrooiing van hun volk en de verwoesting van de Tempel. Zo kwam de Westelijke Muur aan de naam “Klaagmuur”. Vrome joden verbergen in de voegen tussen de vierkante blokken papiertjes (Kvittelchen), waarvan de tekst slechts voor de ogen van God bestemd is. In Jeruzalem zelf staat het Yad Vashem museum, gewijd aan de Holocaust. Hier staat onder meer het monument voor de slachtoffers van de concentratiekampen. De centrale archieven van de Holocaust worden in het museum bewaard.

Tempelplein

De grote imposante Rotskoepel die over de oude stad uitsteekt herinnert de Islamieten aan de rots waar de profeet Mohammed zijn reis naar de hemel zou zijn begonnen. Het is dezelfde rots als waar Abraham zijn zoon Izaak zou offeren. Iets verderop ligt de Al-Aqsa moskee. Deze moskee was de eerste gebedsrichting (Qiblah) voordat Mekkah de gebedsrichting voor moslims werd. Tegenwoordig is de Al-Aqsa moskee na die van Mekka en Medina, de belangrijkste heilige plaats voor islamieten.

Veel bezienswaardigheden in Jeruzalem

Bent u van plan om naar Jeruzalem te gaan dan raden wij een goed boek aan. Er is zo ongelooflijk veel te zien dat het verstandig is om alvast wat informatie te bemachtigen. Onze reizen naar Jeruzalem bieden wij ook aan met tenminste één dagexcursie met een ervaren gids. Dan weet u zeker dat u de belangrijkste plekjes heeft gezien en kunt u ook rustig genieten zonder steeds op te letten dat u de weg niet kwijt raakt in de wirwar van kleine steegjes. Jeruzalem heeft bezoekers en inwoners meer te bieden dan alleen religie. In de stad treft u ook trendy wijken aan. Aanraders zijn de wijken Mannilla en Ben Yehuda. In deze wijken zijn autovrije straten waar naar hartenlust kan worden geshopt, gegeten en gedanst en waar vele galeries bezocht kunnen worden.