Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Goedkope vakantie Litouwen

Op vakantie naar Litouwen? Het is een relatief onbekende bestemming. Maar er is verrassend veel te beleven. Daarbij is het ook nog eens een relatief voordelige bestemming. Op Vakanty.nl ontdek je de mooiste en goedkoopste reizen naar Litouwen! Litouwen is de grootste van de drie Baltische staten en is als reisbestemming nog redelijk onbekend, maar bij kenners zeker niet onbemind. De hoofdstad Vilnius staat samen met de stad Kaunas, de historische plaats Kernave en het nationale park Curonian Spit op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een wandeling door de oude binnensteden met talrijke kerken en kleine straatjes, een vakantie aan de kust bij Palanga of op het schiereiland Neringa, of genieten van de ongerepte Litouwse natuur in één van e vele bossen of aan één van de duizenden meren of rivieren van het land, het behoort allemaal tot de betaalbare mogelijkheden.

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheck-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Het land kent diverse rivieren en riviertjes. De bekendste zijn Nemunas, Neris, Venta en Minija. Het vlakke land wordt afgewisseld met meren en bossen. Ongeveer 32,5 procent van het Litouwse land bestaat uit bos. Litouwen telt 2830 meren met een oppervlakte groter dan 0,5 hectare. Het is net zoals Nederland relatief vlak. Het oostelijke deel ligt hoger dan het westen. Het hoogste punt (Juozapinės Kalnas) ligt op een hoogte van 293,6 meter. Vilnius, de hoofdstad van het land gelegen in het zuidoosten aan de rivier Neris, is het economische en culturele centrum van het land. Kaunas ligt meer centraal op de plaats waar de rivieren Neris en Nemunas samen komen. De derde stad is Klaipėda, de havenstad in het zuidwesten van het land.

Toerisme
Het toerisme in Litouwen zit in de lift. Het aantal hotels en motels in Litouwen is gestegen van 5849 in 2000 tot 10134 in 2005. Het aantal gasten in dezelfde periode is gestegen van 400 duizend naar 969 duizend. De meeste toeristen verblijven in Vilnius, maar ook in het gebied rond Klaipėda, Palanga en Neringa zijn vele mensen die overnachten. Steeds meer mensen zoeken de natuur op en verblijven op een van de campings. Tussen 2000 en 2005 is het aantal kampeerders gestegen van 9.600 naar 31.300 toeristen.

Barnsteen
Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen Barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sierraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden. Stormen doen de steen nog steeds met regelmaat rond de Baltische kust aanspoelen. Barnsteen wordt ook wel amber genoemd, maar dit is eigenlijk zijn Engelse naam.

Natuur
Naast de zee heeft Litouwen een bijzonder mooie natuur met grote hoeveelheden bos, ongeveer 3000 meertjes en prachtige rivieren. Een groot gedeelte van de 99 kilometer lange kustlijn bevat prachtige zandstranden. ’s Zomers wordt er ruim gebruik gemaakt van het strand om te zwemmen door steeds meer mensen. Naast de Litouwse bevolking treffen we op de stranden steeds vaker buitenlandse toeristen aan, voornamelijk uit Duitsland, maar ook uit andere Europese landen.

Bezienswaardigheden top 10 steden Litouwen

Litouwen heeft ontzettend veel te bieden. Met name veel prachtige historische binnensteden met een unieke cultuur. Hieronder vind je de top 10 met meest populaire steden. Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Šiauliai, Panevežys, Marijampole, Palanga, Neringa, Alytus en Utena.

  • De hoofdstad Vilnius trekt jaarlijks ongeveer een half miljoen toeristen. De stad, officieel ontstaan in 1327, heeft een rijke historie. Veel monumenten uit het verleden zijn geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. U kunt hier genieten van een terrasje, heerlijk eten, theater, dans, een museum, winkelen, ontspannen rondneuzen in de gezellige oude binnenstad, een uitzicht hebben vanaf mooie plekjes zoals het kasteel van Gediminas of eten en rondkijken in de 365 meter hoge televisietoren. De Oude Stad, het historische centrum van Vilnius, is één van grootste in Oost-Europa (360 Ha). Het kent veel gebouwen van historische waarde, waaronder vele kerken, de Universiteit en het Artillerie Bastion.
  • Naast Vilnius kent Litouwen nog enkele andere bijzondere trekpleisters. Natuur en cultuur komen samen in het Historisch Nationaal Park Trakai. Gediminas bouwde in 1321 een kasteel tussen de meren Galvė en Luka. Nadat de bouw voltooid was werd de hoofdstad van Litouwen verplaatst van Kernavė naar Trakai. Rond het kasteel ontstond Trakai. Dit mooie stadje, gelegen ongeveer 30 kilometer van Vilnius, heeft een bijzonder historisch verleden. Het prachtige kasteel, waarin ook het historisch museum is gevestigd, heeft alle oorlogen doorstaan en is zeker de moeite waard om te gaan bekijken. In het district Trakai bevinden zich ongeveer 200 meertjes. In 1323 werd de hoofdstad verplaatst naar Vilnius.
  • Ook Kaunas is een gezellige stad ontstaan aan de oevers van de rivieren Nemunas en Neris rond 1361. Het oude centrum kent veel gebouwen van grote archeologische, historische en architectonische waarde. Er zijn enkele interessante musea, waaronder het IX Fort Museum (over de Jodenvervolging), het M.K. Čiurlionis Nationaal Kunst Museum en het Tadas Ivanauskas Dieren Museum. Delen van het oorspronkelijke kasteel zijn bewaard gebleven. Kauno marios regionaal park en de rivier Nemunas zijn erg prachtig voor de natuurliefhebbers. Ook het nabij gelegen Pažaislis klooster is het bezichtigen waard.
  • Wilt u tot rust komen, dan kunt u op vele plaatsen van het land genieten van de natuur. Rust of genezing vindt u in Druskininkai en Birštonas. Deze dorpen, beiden gelegen aan de mooie rivier Nemunas, hebben alles in zich zoals natuur, rust en een heilzame werking. Birštonas en Druskininkai beschikken over meerdere sanatoria en natuurlijke mineraalbronnen. In Druskininkai is de afgelopen tijd veel geïnvesteerd en gerenoveerd. Sinds kort beschikt het over een modern waterpark.
  • Het westen van Litouwen grenst aan de Baltische zee. De steden die hier in de buurt liggen hebben een geheel andere uitstraling. De mooiste badplaatsen zijn: Palanga en Neringa. Palanga is bekend om haar strand, maar ook om de vele concerten die in de zomer, vaak op straat, gehouden worden. Neringa, het Litouwse gedeelte op de Kurische Landtong is een opmerkelijk voorbeeld van een landschap met zandduinen dat onder constante bedreiging van natuurlijke krachten zoals wind en getijde verkeert. Nida, is een vissersdorp op het prachtige schiereiland Neringa, met de oogstrelende witte duinen, terwijl Klaipėda een echte havenstad is. De haven van Klaipėda is economisch belangrijk, omdat deze ’s winters bevaarbaar blijft.
  • Šiauliai heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan de nabij gelegen Kruisberg. Hier vindt u ontelbare kruizen en kruisjes bijeen op een grote heuvel, welke ontstaan is tijdens het verzet tegen de Sovjetunie. De Kruisberg heeft een grote betekenis voor alle gelovigen.

Hoe duur is Litouwen?
Afhankelijk van jouw voorkeuren kost een budget vakantie gemiddeld €189,00 p.p. Voor twee personen is dit zo’n €368,60. Voor een gemiddeld gezin moet €756,00 worden betaald (voor 4 personen). Een luxe resort kost zo’n €340,20 p.p. De beste keuze vakantie hebben we geschat op €283,50 per persoon. Je kunt hier terecht in de volgende regio’s:

De hoofdstad van Litouwen is Vilnius. In dit land wonen 3.6 miljoen inwoners. De reistijd naar vliegvelden als Vilnius (VNO) is 2 uur. De Litouwse mensen spreken hier Litouws. Het landnummer is +370. De tijdzone is UTC+03 (tijdverschil 1 uur later). Men betaald hier met de Euro. De stroom is 220 Volt. Visum nodig: Nee. Het actuele reisadvies is positief. Qua feestdagen kennen ze hier: 16 februari Onafhankelijkheidsdag, 11 maart Herdenking Onafhankelijkheid 1990. Populaire vertrekdata zijn o.a. 5 maart 2024, 8 juli 2024 en 8 oktober 2024.

De beste periode om hierheen te reizen is juni t/m augustus. De gemiddelde temperatuur is 10 graden. De warmste maand is juli met 27 graden. De koudste periode van het jaar is januari met 0 graden. Samengevat heeft dit land gelegen in Europa een landklimaat. Alternatieve vakantiebestemmingen: Letland, Ierland en Verenigd Koninkrijk.