Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Top 27 bezienswaardigheden in Venetië

Venetië heeft toeristen ontzettend veel te bieden. Niet alleen de ligging maakt Venetië aantrekkelijk, ook de rijke cultuur van de stad trekt veel toeristen. Een voorbeeld van een bijzonder stukje Venetië is het San Marcoplein. Dit plein is het middelpunt van de stad. Aan dit plein vind je bijzondere bouwwerken met verschillende stijlen zoals de San Macrobasiliek en het Dogenpaleis.

Hoofdstraten van Venetië
Wanneer je in de hoofd’straat’ ronddobbert, Canal Grande, wordt duidelijk dat Venetië voor een lange tijd een zeer welvarende stad is geweest. Je vindt hier namelijk aan beide zijden de meest grootste en luxueuze paleizen. Dat Venetië voor langere tijd een belangrijke handelsstad is geweest blijkt uit allerlei bezienswaardigheden. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de handel is het scheepvaartmuseum wellicht interessant en er zijn nog traditionele pakhuizen te zien zoals deze vroeger vol lagen met kruiden en juwelen. Bekijk ook onze tips voor een vakantie naar Venetië.

Geschiedenis
Wanneer je door Venetië loopt zul je de stad al snel zien als een decor. In de stad zijn dan ook veel films opgenomen, waaronder de beroemde Casanova van Fellini. Loop door het prachtige decor van de stad en voel je zelf als een hoofdrolspeler uit een 18e eeuws film. Ook om te winkelen is Venetië een interessante stad. Om warm te worden is de Rialtomarkt ontzettend leuk om mee te maken, bekijk hoe de Venetianen al roddelend hun verse groenten binnenhalen en ontdek de pure kant van de stad. Voor moderne winkels kun je terecht in de Calla Larga XXII Marza. Deze straat is één van de hipste modewinkelstraten van de stad.

Kunst en cultuur
Ook voor kunst zit je in Venetië goed, ontdek de typische Venetiaanse kunst in de Accademia of bezoek het Peggy Guggenheim museum voor een groot aanbod van eigenlijk alle stromingen uit de moderne kunst. Elke wijk heeft weer andere interessante bezienswaardigheden. Venetië is een zeer veelzijdige stad en wij hebben de meest interessante bezienswaardigheden per gebied voor je op een rijtje gezet.


San Marco

 • Dogenpaleis: Dit is het vroegere machtscentrum van de republiek. Bovendien is dit machtige gebouw een hoogtepunt in de gotische cultuur.
 • Basilica San Marco: Deze basiliek op het San Marco plein straalt het goede (handels)contact met Byzantium uit. In de bijzondere architectuur is duidelijk een oosterse invloed te zien.
 • Café Florian: Dit café was vroeger favoriet bij veel bekende schrijvers als Byron, Dickens en Proust en werd dan ook gezien als literair café van de stad. Tegenwoordig is het café voornamelijk populair bij toeristen.
 • Museo Archeologico: De collectie van dit museum is samengesteld door de zoon van de doge Antonio Grimani en bestaat uit Griekse en Romeinse beeldhouwwerken.
 • Harry’s Bar: Dit café is beroemd door zijn vaste gast Ernest Hemingway en staat bekend om zijn heerlijke Bellini cocktails en zijn huisgemaakte carpaccio.
 • Calle Larga XXII Marza: Deze straat is vernoemd naar een opstand op 22 maart 1848 en dient nu als één van de hipste winkelstraten van de stad.

San Polo en Santa Croce

 • Santa Maria Gloriosa: Deze enorme gotische kerk wat door franciscanen in 1340 is gesticht staat momenteel vol met Venetiaanse schilderijen en beelden van onder andere Tintoretto en Pordenone.
 • Rialto wijk: In deze oudste wijk van Venetië is altijd iets te beleven. De levendige Rialto-markt is een leuke afwisselende plek tussen alle paleizen en kerken. Deze markt is nog steeds hét praatcafé van de wijk waar lokale bewoners de laatste roddels van de koopmannen te horen krijgen.
 • Campo San Polo: Op dit indrukwekkende plein hebben zich veel dramatische gebeurtenissen afgespeeld, zoals de vele stierengevechten of de moord op Lorenzino de Medici.
 • Natuurhistorisch museum Fondaca des Turchi: Oorspronkelijk was dit een pakhuis van de Turken waar tegenwoordig de meest interessante skeletten uit de prehistorie te zien zijn, zoals die van de ouranosaurus.
 • Museum Scuola Grande di San Rocco: Dit gebouw werd gemaakt ter ere van de zieken. De muren van het pand zijn beschilderd door Tintoretto.
 • Ca’Mocenigo: In dit museum worden antieke weefsels en exclusieve kostuums tentoongesteld.

Dorsoduro

 • Scuola Grande dei Carmini: In dit gebouw vind je negen prachtige plafondschilderingen van Tiepolo.
 • San Barnaba: Deze fotogenieke met fruit en groente beladen boot is ontzettend kleurrijk en typisch Venetiaans.
 • San Nicolò – kerk: Deze prachtkerk is gelegen aan de rustige, wat vervallen rand van Venetië en is de ideale plek om even bij te komen van al het toerisme.
 • Accademia: Hier vind je de grootste verzameling van de Venetiaanse kunstwerken in een gebouw wat in de tijd van Napoleon een kunstacademie was.
 • Peggy Guggenheim-museum: Deze ontzettend rijke carrièrevrouw heeft veel met het avant-garde kunstenaarsleven te maken gehad. Zo was ze bijvoorbeeld getrouwd met Max Ernst. Tentoongesteld staan haar verzamelde kunstwerken die zij heeft verkocht aan het museum. De kunstwerken bestaan uit vrijwel alle stromingen uit de moderne kunst.

Castello

 • Museo Diocesano: Prachtige architectuur in de gangen van een oud klooster. In deze architectuur is de invloed van het oosten tijdens de handelsperiode van de stad erg duidelijk terug te zien.
 • La Pieta: Deze kerk was Vivaldi’s muzikale thuishaven. En niet zonder reden, de kerk was altijd ontzettend populair door zijn geweldige akoestiek.
 • Palazzo Priuli: Dit gotische paleis kijkt uit op de prachtige en rustige Fondamenta Osmarin.
 • Santi Giovannie Paolo kerk: Deze kerk is samen met de Frarikerk (gelegen in San Polo en Santa Croce) de grootste gotische kerk van Venetië, gebouwd in 1400 en dus een indrukwekkend plaatje om te zien.
 • Museo Storico Navale: Tijdens de overname van de Oostenrijkers van de stad hebben zij een museum voor de scheepvaart opgericht.

Cannaregio

 • Madonna dell’Orte: VenetieIn deze wat afgelegen, rustige, vredige en bescheiden wijk van Venetië vind je de vaak vergeten charmante kerk Madonna dell’Orte.
 • Fondamenta della Sensa: Op deze achteraf gelegen kade vind je haast nooit een toerist. Bovendien heb je kans om hier een gondelier in de leer te spotten die zijn kunsten oefent op één van de rustige kanalen. Een heerlijke plek om even tot rust te komen.
 • Ca’d’Oro: Dit gebouw is een heus pronkstuk aan het Canal Grande. Het prachtige gotische, letterlijk ‘huis van goud’ heeft een onmisbaar oosters karakter.
 • Ghetto: In dit kleine joodse wijkje, waar al vanaf de 16e eeuw alle Joden bij elkaar woonde vind je naast een bijzonder sfeer, koosjere winkels, een joodse bakker en twee synagogen.
 • Santa Maria dei Miracoli: Deze kerk is een meesterwerk uit de vroegere renaissance. De kerk is onder de Venetianen erg populair voor een huwelijk.