Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Top 5 bezienswaardigheden in Berlijn

Ga jij binnenkort voor een weekendje of langer naar Berlijn? Deze Duitse stad heeft ontzettend veel te beiden. Vooral op historisch gebied. Iedereen met interesse in geschiedenis moet eigenlijk wel een keer in Berlijn geweest zijn. Er heeft zich hier de afgelopen decennia zoveel afgespeeld. In deze blog vind je dan ook 5 bezienswaardigheden van Berlijn die je absoluut moet zien als je in deze stad bent.

1. De Berlijnse Muur

Het eerste waar u aan zal denken als u “Berlijn” hoort, is natuurlijk de Berlijnse Muur. Dit is volkom terecht, want de Berlijnse muur staat namelijk voor een belangrijk stukje geschiedenis in zowel de Duitse historie en zelfs de historie van de hele wereld. De Berlijnse Muur is een grens, die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 het Westen en het Oosten van Berlijn van elkaar scheidde. Dit was tijdens de koude oorlog en heeft dus in totaal 28 jaar lang de bewoners van het Oosten en het Westen uit elkaar gehouden.

De Berlijnse Muur tegenwoordig
Alhoewel de Berlijnse Muur vroeger bijna compleet werd gesloopt, zijn er wel degelijk nog steeds overblijfselen van deze ooit 45.1 kilometer lange muur te vinden. De beste plek om te zien hoe de Berlijnse Muur er uitzag, is op de “East Side Gallery”. Hier zult u een overblijfsel van in totaal 1.316 meter lang vinden. Deze muur werd bijna 20 jaar geleden beschilderd door in totaal 118 kunstenaars.

Een bezoekje aan het muurmuseum
Voor de personen die interesse hebben in het verhaal van de Berlijnse Muur, wordt een bezoekje aan het muurmuseum “Haus am Checkpoint Charlie” zeker aangeraden. Dit museum werd opgericht door Rainer Hildebrandt in 1963 en is één van de meest bezochte musea ter wereld. Dit is niet zonder reden, want in dit museum zijn onder andere documentaires over geslaagde vluchtpogingen te zien, gebruikte middelen bij vluchtpogingen (waaronder heteluchtbalonnen en vluchtauto’s) en nog wat algemene zaken over de Berlijnse muur.

2. Rijksdag

Het Rijksdaggebouw aan de Platz der Republik is het Duitse parlementsgebouw in Berlijn. Als u Berlijn wilt verkennen is een bezoek aan dit monument zeker aan te raden. In 1884 werd er begonnen met de bouw van de Rijksdag. Een jaar later werd deze geopend.

Geschiedenis van de Rijksdag
Het Duitse parlement zetelde tot 1933 in de Rijksdag. Op 27 februari van dat jaar raakte het gebouw door een brand zwaar beschadigd. Men vermoedt dat de nazi?s, onder leiding van dictator Adolf Hitler, verantwoordelijk zijn voor het in brand steken van de Rijksdag. Desondanks werd de Nederlander Marinus van der Lubbe gearresteerd.

Van der Lubbe, een communist, bekende waarschijnlijk onder druk van de nazi?s schuld en werd ter dood veroordeeld. De in Leiden geboren Van der Lubbe was bovendien het eerste Nederlandse nazislachtoffer. Na de brand riep Hitler de noodtoestand uit en daarnaast werden Duitse communisten opgesloten in concentratiekampen.

Tijdens de Koude Oorlog werd het gebouw, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook zwaar te lijden had, gerestaureerd. In 1971 werd er besloten om het Rijksdaggebouw niet meer te gebruiken voor doeleinden op politiek vlak. Vanaf dat moment kon men in het gebouw het Duits Historisch Instituut bezoeken.

3. Bondsdag

Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland wees men de Rijksdag aan voor het nieuwe Duitse parlement, de Bondsdag. In deze periode werd een glazen koepel op het midden van het dak geplaatst. Deze werd ontworpen door Sir Norman Foster. Sinds 1991 is de Rijksdag weer het onderkomen van het Duitse parlement.

Bezoek brengen aan de Rijksdag
Als u de Rijksdag wilt bezoeken moet u er rekening mee houden dat u zich van te voren moet aanmelden. Dit kunt u doen op de website van de Rijksdag. Doet u dit niet, bestaat er de kans dat u geweigerd wordt. Het gebouw is dagelijks gratis toegankelijk tussen 08:00 en 23:00 uur.

Brandenburger Tor
Als u in Berlijn bent kunt u niet om de Brandenburger Tor heen. In het verleden diende de 26 meter hoge en 65,5 meter brede poort als decor voor Pruisische overwinningen en later voor het militarisme in Duitsland. Na de val van de Berlijnse muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland staat de Brandenburger Tor voor de Duitse eenheid. De Brandenburger Tor is de enige poort die over is gebleven van de achttien stadspoorten die oorspronkelijk in Berlijn waren te vinden.

Geschiedenis van de Brandenburger Tor
Het ontwerp van de poort werd rond 1788 gemaakt door Johann Gothard Langhans. Op de Branderburger Tor staat een tweewielige wagen met vier paarden. Dit beeldhoudwerk werd vlak na de bouw van de poort in 1806 door Napoleon als oorlogsbuit naar Parijs meegenomen. Acht jaar later werd het door de Pruisen weer terugveroverd en uitgeroepen als symbool van de overwinning. Overigens is het huidige beeld een replica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het originele beeld verloren gegaan. Men had nog wel een gipsmodel, die de oorlog in het westelijke stadsdeel had overleefd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Poort door de communistische Oost-Berlijners gerestaureerd. Ten tijde van de Koude Oorlog symboliseerde de Brandenburger Tor echter de Duitse scheiding. De poort stond op de grens van Oost naar West. De poort stond nog wel op Oost-Duits grondgebied. Toen president John F. Kennedy van Amerika Berlijn bezocht, hadden de Oost-Duitsers de Poort behangen met rode communistische vlaggen. In 1987 sprak president Roland Reegan van Amerika tegen Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie de historische woorden: “Meneer Gorbatsjov, open deze poort! Meneer Gorbatsjov, haal deze muur neer.”

Renovatie
In 2002 werd de poort voor 3,9 miljoen euro opnieuw gerestaureerd. Destijds waren een half miljoen mensen getuige van de onthulling van de poort. De feestelijkheden vonden 12 jaar na de hereniging van Oost en West plaats.

4. Winkelboulevard Kurfürstendamm

Naast de vele gebouwen en restanten van gebouwen die herinneren aan de scheiding tussen Oost en West-Duitsland kunt u natuurlijk ook op andere manieren de stad Berlijn verkennen. Bijvoorbeeld het bezoeken van de grootste winkelboulevard van Berlijn: de Kurfürstendamm. Deze winkelboulevard wordt in de volksmond ook wel de Ku’Damm genoemd. Het is een brede winkelstraat met weinig verkeer, mooie architectuur en honderden winkels.

Geschiedenis van de Kurfürstendamm
In het verre verleden stelde de Kurfürstendamm nog niet zoveel voor. De 3,5 kilometer lange boulevard heeft pas in de tijd van kanselier Otto von Bismarck allure gekregen. Von Bismarck wilde een boulevard die kon wedijveren met de Parijse Champs Elysées. De Ku’damm moest eigenlijk nog mooier worden. Na opdracht van Keizer Wilhelm I werd in 1875 de Kurfürstendamm, met een breedte van 53 meter, in aangelegd. 11 jaar na de aanleg reed er in 1886 voor het eerst een stoomtram op de Kurfürstendamm. Door de voorzichtige opkomst van commercie in de Westerse Wereld, aan het begin van de twintigste eeuw, ontstond er langzaam maar zeker een bruisend centrum met naast veel winkels ook veel bezienswaardigheden op cultureel gebied.

Bezienswaardigheden
Naast de vele winkels, hotels en horecagelegenheden kunt u er ook oude gebouwen bezichtigen. Bijvoorbeeld de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Deze kerk is door de Tweede Wereldoorlog verworden tot een ruïne. Desondanks is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche één van de meest gefotografeerde gebouwen van Berlijn. Ook in de zijstraten zijn veel winkels, restaurants en talloze bars te vinden. Veel bustochten in Berlijn beginnen hun rondrit bij de Kurfürstendamm.

Winkelboulevard Kurfürstendamm bezoeken
De Kurfürstendamm is bij een bezoek aan Berlijn bijna een must om te bezoeken. Het is een moderne winkelstraat van wereldniveau. De straat uitlopen, zonder dat u een winkel binnen bent gelopen, kost minimaal een half uur. Wanneer u de Kurfürstendamm goed wilt verkennen bent u dus minstens een dag kwijt.

5. Museumsinsel

Het Museumsinsel is een eiland in Berlijn en sinds 1999 staat het op de werelderfgoedlijst. Het eiland bevindt zich in de rivier de Spree en op dit eiland zijn vijf musea te bezoeken. De Spree is een Oost-Duitse rivier, die midden door de Duitse hoofdstad Berlijn loopt.

Alte Nationalgalerie
In de Alte Nationalgalerie vindt u op het gebied van kunst de belangrijkste werken uit de negentiende eeuw. Het gebouw uit 1886 is een ontwerp van Friedrich August Stüler. Friedirch is bovendien de oprichter. In eerste instantie was men van plan om in de Alte Nationalgalerie moderne kunst onder te brengen. Deze moderne kunst was daarvoor te vinden in de Akademie der Kûnste. Men is hier op terug gekomen en na de Tweede Wereldoorlog werd de collectie opgesplitst. Een deel van de collectie was te vinden in de Neue Nationalgalerie in West-Berlijn. Na de val van de muur is het weer één collectie. In het museum vindt u onder meer “Der Mönch am Meer” van Friedirch, “Eisenwalzwerk” van Menzels en de “Prinzessinnengruppe”.

Altes Museum
Het Altes Museum is een archeologiemuseum. Het museum dateert uit 1823. De collectie van het museum bestaat uit werken die dateren uit klassieke oudheid.

Bode-Museum
In het Bode-Museum kunt u met name beeldhouwwerken bezichtigen. Het Neobarokke gebouw werd in 2006 na een restauratie van 6 jaar heropend. De naam van het museum, dat werd gebouwd tussen 1897 en 1904, werd in 1956 veranderd in Bode-Museum. Wilhelm von Bode was namelijk de eerste curator van het museum. Daarvoor droeg het museum de naam Keizer Frederikmuseum.

Neues Museum
Naast het Altes Museum kunt u in het Neues Museum ook voornamelijk archeologische verzamelingen bekijken. Dit museum is net als de Alte Nationalgalerie een ontwerp van Friedrich August Stüler. Blikvanger in het musem is de buste van de Egyptische Koningin Nefertiti.

Pergamonmuseum
Het Pergamonmuseum is een van de belangrijkste musea van Duitsland. Met bijna een miljoen bezoekers per jaar is het Pergamonmuseum ook het meest bezochte Berlijnse museum. Ook in dit museum is er hoofdzakelijk archeologische kunst te bekijken.