Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Vakantiebestemmingen zonder Corona

Update 21 september 2021: deze blog wordt niet meer bijgewerkt

Let op: vanwege de snelle ontwikkelingen rondom het coronavirus wordt deze blog niet meer geüpdatet of bijgewerkt. Controleer bij het boeken dus altijd goed wat het reisadvies is en welke maatregelen er gelden!

Het coronavirus is nog steeds om ons heen. Hoewel veel landen de situatie langzaam maar zeker onder controle lijken te krijgen moeten we waakzaam blijven. Nu de zomervakantie 2021 voor de deur staat zijn veel Nederlanders benieuwd waar je naar toe kunt op vakantie.  Je wilt namelijk onbezorgd genieten van je vakantie zonder risico te lopen op het COVID-19 virus. Op deze pagina vind je het actuele overzicht met vakantiebestemmingen waar je (relatief) veilig naartoe kunt. Op dit moment zijn dat voornamelijk landen in het Schengengebied.

Op vakantie zonder corona-stress?

Ontdek de mooiste bestemmingen zonder het virus

Update vrijdag 31 maart 2023

  • Inmiddels is er weer veel mogelijk op vakantiegebied. Dankzij de CoronaCheck-app kan je veel landen bezoeken .
  • Bekijk goed de coronaregels voor reizen en vakantie van de Rijksoverheid voor je boekt en vertrekt
  • Let op: deze blog wordt niet meer bijgewerkt. Mogelijk vind je hier onjuiste of verouderde informatie. 
Top-bestemming Reizen v.a. Beoordeling Boeken
vakantiediscounter-logo Egypte €341,00 Bekijk aanbiedingen
corendon-logo Turkije €167,00 Bekijk aanbiedingen
sunweb-logo Griekenland €199,00 Bekijk aanbiedingen
prijsvrij-logo Mauritius & Cuba €782,00 Bekijk aanbiedingen

Corona-vrije landen

De meeste landen in Europa worden op dit moment flink getroffen door het virus. Het aantal besmettingen en doden neemt in rap tempo toe. Met name in Italië en in Spanje. Italië is het hardst getroffen. Het is voornamelijk (Noord)-Italië waar het coronavirus nu veel slachtoffers maakt. In veel andere populaire vakantiebestemmingen in Europa en grote steden (denk aan Parijs of Londen, Madrid, Barcelona) is de situatie kritiek. Ook elders in de wereld zijn er snelle ontwikkelingen. Iran is bijvoorbeeld een land waar nu in snel tempo nieuwe besmettingen uitkomen. Het is onbekend in hoeverre dit invloed heeft op omliggende vakantiegebieden zoals Dubai, Oman, Abu Dhab, Bahrein of Qatar. Het virus ontwikkelt zich nu snel. Het advies is dus om ook het nieuws in de gaten te houden, het reisadvies te bekijken en de lokale adviezen te raadplegen. Hieronder vind je meer informatie over verschillende populaire vakantielanden:

Spanje
Heel Spanje is op dit moment in lockdown. Dit betekent dat je hier niet meer buiten mag komen zonder reden. Alle restaurants, cafés, musea en andere attracties zijn dus ook gesloten in het land. Dit geldt voor het vaste land, maar bijvoorbeeld ook op de Canarische eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote). In grote steden zoals Barcelona en Madrid zijn ook relatief veel mensen met het coronavirus gediagnosticeerd. In heel Spanje geldt nu code oranje. Dit betekent: alleen noodzakelijk reizen. Een vakantie naar Spanje wordt dus met klem afgeraden op dit moment. Dit geldt dus ook voor populaire bestemmingen zoals de Balearen, Mallorca, Andalusië, Torremolinos, Costa Brava. Houd de actuele situatie goed in de gaten. 

Italië
Voor het noorden van Italië (o.a. Lombardije (o.a. Gardameer) Trentino-Zuid en Venetië ) geldt op dit moment een kleurcode rood. Dit betekent niet reizen. Voor de rest van het land geldt code oranje. Dit betekent alleen noodzakelijk reizen. Dus ook populaire gebieden als Rome, Sardinië, Sicilië, Toscane en Puglia zijn op dit moment niet geschikt voor een vakantie. Het hele land is “op slot”. Dat betekent dat mensen veelal niet werken, veel winkels gesloten zijn, en dat ook musea en andere attracties gesloten zijn. 

Frankrijk
Net als o.a. Spanje en Italië gaat ook Frankrijk “op slot”. Bistro’s, cafe’s, restaurants en alle andere attracties zijn dus gesloten. Hetzelfde geldt voor alle niet essentiële winkels. Fransen wordt geadviseerd om zich alleen te verplaatsen als dit echt nodig is. Ook samenkomsten met familie of vrienden wordt afgeraden door de Franse regering. Op moment van schrijven zijn er ongeveer 5.500 besmettingen. In het land geldt nu code geel, wat betekent: let op, veiligheidsrisico’s. De populaire vakantiegebieden in Frankrijk zoals Parijs, Bretagne, Languedoc-Roussillon en Zuid-Frankrijk zijn dus op dit moment niet veilig te bezoeken.

Portugal
In Portugal zijn nu zo’n 250 besmettingen bekend. Het land neemt soortgelijke maatregelen als andere grote Europese landen. Op dit moment geldt ook hier code geel: let op, veiligheidsrisico’s. De regering heeft dan ook een noodtoestand afgeroepen. Crèches, scholen en universiteiten gaan vanaf maandag 16 maart dicht. Verder gaan discotheken dicht en mogen passagiers van cruiseschepen niet aan land komen. Cafés en restaurants mogen nog maar 2/3 van de capaciteit gebruiken zodat mensen voldoende afstand houden. Een vakantie naar Portugal wordt dus ook sterk afgeraden. Het is een relatief klein land, dus je zit al snel in de buurt van een besmetting. Jouw trip naar bijvoorbeeld de Algarva (Albufeira, Praia do Vau, Ferragudo, Lagos),  Lissabon of  Madeira (Funchal) zul je dus nog even moeten uitstellen.

Egypte, Turkije, Griekenland en Marokko
Egypte, Turkije, Marokko en Griekenland zijn zeer populaire all-inclusive bestemmingen waar ook veel mensen graag last-minute naartoe gaan. Op dit moment zijn deze landen nog relatief bespaard gebleven.Toch is een vakantie op dit moment geen goed idee. Het is namelijk onzeker of je deze landen kunt bezoeken, en of je na je vakantie ook weer terug kunt naar Nederland. Genieten op een luxe resort in o.a. Hurghada, Makadi Bay, Marsa Alam in Egypte is dus op dit moment even niet zo verstandig. Aan de Noord-Egeïsche Kust (Kusadasi), De Turkse Rivièra (Side, Alanya, Lara Beach, of Kemer) maar ook in Marmaris en in populaire delen van Marokko zijn het aantal besmettingen beperkt, alleen vluchten uit NL worden geweerd. In Griekenland (o.a. Zakynthos, Kreta, Samos en Rhodos) zijn er nu ook zeer interessante aanbiedingen, alleen is de status nog uiterst onzeker. Even afwachten dus. waar je veilig kunt genieten.

Amerika
Update 11 maart 2020: President Donald Trump heeft een inreisverbod ingesteld voor mensen in Europa die naar de Verenigde Staten willen reizen. Dit verbod gaat in op 14 maart 2020 en zal dus ten minste 30 dagen duren. Het verbod geldt specifiek voor mensen die in de 14 dagen voordat ze naar Amerika willen reizen in een van de 26 Schengen-landen geweest zijn. De Schengenlanden zijn eigenlijk allen landen in Europa waar je niet wordt gecontroleerd bij de grens. 

Actuele situatie voor reisorganisaties en verzekeraars
Op dit moment wachten veel reizigers nog met het boeken van hun vakantie. Los van negatieve reisadviezen die het ministerie van buitenlandse zaken geeft kan het natuurlijk zijn dat jij een vakantie naar een corona-gebied boekt waar binnenkort een uitbraak zal plaatsvinden. Het is daarom deels risicovol nu een vakantie te boeken. Het afsluiten van annuleringsverzekering en reisverzekering is zeker aan te raden. Neem echter wel goed de voorwaarden door. Niet elke reisverzekering dekt deze situatie namelijk.


Top 6 vakantielanden zonder corona

Wil jij met een gerust hart op vakantie kunnen gaan? Dan hebben we hieronder onze top 6 corona-vrije vakantiebestemmingen voor je op een rijtje gezet. Je hebt natuurlijk nooit 100% garantie dat op deze plekken het virus niet zal opduiken. De ontwikkelingen gaan nu in snel tempo, en het kan zijn dat in bepaalde landen  vluchten uit Nederland worden geweerd.

  1. Cuba
  2. Jamaica
  3. Curaçao
  4. Turkije
  5. Kaapverdische eilanden (Kaapverdië)
  6. Zuid Afrika

Corona-status in populaire vakantielanden maart 2023
Hieronder vind je de status van corona in de meest populaire vakantielanden. Let op: de situatie verandert continue. Houd dus de actuele reisinformatie van het ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten. Let op: onderstaande tabel is niet actueel.

LandAantal besmettingenReisadvies
Frankrijk5.500Positief
Duitsland5.900Positief
Spanje7.844Positief
Italië25.000Negatief
Griekenland380Positief
Turkije25Positief
Oostenrijk900Positief
Egypte130Positief
Groot-Brittanië1.400Positief
Portugal250Positief
Kroatië60Positief
Zweden1.200Positief
Marokko35Positief
Dubai100Positief
Zwitserland2.300Positief
Noorwegen1.400Positief
Denemarken900Positief
Amerika (USA)4.000Inreisverbod
China81.000Weinig vluchten
Iran14.000Negatief
Israël260Inreisbeperkingen
Zuid-Korea8.500Onbekend
Japan800Positief
België900Positief
Wat is corona?

Corona is een virus dat is ontstaan in China. Het kenmerkt zich door een snelle verspreiding via mensen en dieren. Het virus is vergelijkbaar met een griep. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen / senioren, kinderen en zwangere vrouwen moeten extra opletten. Het virus kan ontstekingen veroorzaken in onder andere de luchtwegen. De officiële naam is COVID-19. Corona is officieel een verzamelnaam voor verschillende virussen die onder deze naam vallen. COVID-19 is in Nederland sinds Maart 2020 aanwezig. Het aantal besmettingen loopt nog dagelijks op.

Hoe kan ik me beschermen tegen corona?

Veel mensen denken dat een mondkapje kan beschermen tegen het verspreiden van dit virus. Het RIVM waarschuwde al dat het virus zo klein is dat het door normale mondkapjes niet kan worden tegengehouden. Je hebt daarvoor speciale mondpakjes FFP2 & FFP3 nodig. Daarnaast is ook de eigen hygiëne belangrijk. Was je handen, gebruik desinfecterende zeep, gebruik handschoenen, geen vermijd fysiek contact, hoest of nies in je elleboog.

Mag ik mijn vakantie kosteloos annuleren vanwege het coronavirus?

Het reguliere Calamiteitenfonds dekt geen geannuleerde vakanties vanwege een infectieziekte. Pas als er sprake is van duidelijke beperkingen (denk aan openbaar vervoer dat stilligt of hotels die de deuren sluiten) zal een touroperator een vakantie annuleren. Alleen dan krijg je je geld terug. Het is een ander verhaal bij een annuleringsverzekering (of reisverzekering). Sommige verzekeraars bieden een vergoeding als je afziet van je vakantie of wanneer je eerder naar huis wil. Update 18 maart 2020: veel vakanties worden geannuleerd door de reisaanbieder. Als je geboekt hebt bij een reisbureau dat aangesloten is het bij het SGR ontvang je een zogenaamde Corona Voucher. Dit is een tegoedbon om later een nieuwe vakantie te boeken.

Gaat mijn geboekte vakantie gewoon door?

De meeste vakanties en vluchten gaan de komende weken niet door. Als het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies komt zal de touroperator of het reisbureau contact met jou opnemen. Ook als het hotel of de vliegmaatschappij de reis annuleert wordt er contact met jou opgenomen voor een juiste afhandeling. Update 18 maart 2020: veel vakanties worden geannuleerd door de reisaanbieders. Veel reizigers worden gecompenseerd met een Corona Voucher.

Is er al een medicijn tegen corona?

Op dit moment is er officieel nog geen medicijn tegen COVID-19. Er gaan wel geruchten dat een Nederlands bedrijf een medicijn zou hebben dat kan werken. De basis van de bestrijding is op dit moment het isoleren van patiënten in ziekenhuizen en thuisisolatie. Er bestaan speciale testen waarmee een besmetting kan worden vastgesteld, echter werken deze pas wanneer de symptomen zichtbaar zijn. De incubatietijd van het virus is zo’n twee weken. In die periode kan een patiënt dus anderen besmetten.

Vliegtickets corona en reizen, hoe zit dat?

Hoe zit het met de vliegtickets? Daar zit een verschil met de pakketreizen. Bij de laatste categorie boek je een hotel en vlucht in 1 pakket. Losse vliegtickets zijn vaak lastiger te annuleren of om te boeken. Vraag daarnaar bij je reisbureau of touroperator. O.a. Amerika heeft sinds 12 maart alle Europese vluchten geannuleerd middels een inreisverbod. Donald Trump heeft deze maatregel genomen om het aantal besmettingen in Amerika in te perken. Ook voor China en Japan zijn veel vluchten geannuleerd. Luchtvaartmaatschappijen krijgen verder te maken met soepelere regels rondom stijgen en landen op Schiphol en andere luchthavens (tijdslots / slotregels). Update 16 maart 2020: AirFrance-KLM en veel andere grote maatschappijen stoppen helemaal met vliegen vanwege het coronavirus.

Wat moet je doen als het corona virus oploopt tijdens de vakantie?

Het is mogelijk dat je besmet wordt tijdens je vakantie. Je wordt dan in quarantaine (isolatie / thuisquarantaine) geplaatst in het hotel of in een ziekenhuis / zorginstelling en kunt pas vertrekken als je beter bent. Neem altijd direct contact op met de plaatselijke autoriteiten, zorgverzekering en/of reisverzekering of ANWB alarmcentrale. Werk mee aan een medisch onderzoek (ook voor je eigen veiligheid). Probeer zoveel mogelijk contact met het thuisfront te onderhouden. Let op de persoonlijk hygiene, zorg voor voldoende water en eten. Bezoek de website van het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu voor actueel advies.

Wat is de situatie in de vakantieparken / bungalowparken?

De grotere campings en luxe parken voor een midweek of weekendje weg zoals o.a. Center Parks, Roompot, Landal, Disneyland Parijs, Oostappen en Molecaten beraden zich op nieuw beleid. Zeker met het oog op de meivakantie (wat nog ver weg klinkt). In principe kun je prima in een huurhuis vertoeven, maar voor de grote bowlinghallen, sportzalen, zwembaden en eetgelegenheden kunnen andere regels gelden.