Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Een onvergetelijke vakantie
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor je vakantie naar Florence

Florence, ook bekend als Firenze in het Italiaans en Florentia in ouder gebruik van het Nederlands, is een cultuurstad in Italië. De ligging van de stad is iets boven het centrum van de Italiaanse laars. De stad is ook de hoofdstad van de gelijk genaamde provincie en de Toscaanse regio. Tegenwoordig is Florence een erg populaire bestemming voor een stedentrip. Bekende namen uit de Italiaanse geschiedenis, zoals Donatello, Da Vinci, Machiavelli, Michelangelo, Galilei, de Medici en Gucci zijn allemaal verbonden met Florence. Dit alleen zou al een reden kunnen zijn om naar deze bestemming eens te bezoeken op een vakantie.

Florence staat vooral bekend als de geboorteplaats van de Renaissance in Italië. Voor een lange tijd was de stad een extreem verlicht bolwerk in de donkere geschiedenis van Europa aan het einde van de Middeleeuwen. Florence is het levende toonbeeld van de Italiaanse renaissance. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij een vakantie in Italië, Florence bij de meeste reizigers hoog op het lijstje van favoriete plaatsen voor citytrips staat in Italië. De regio is niet alleen belangrijk op artistiek gebied, maar ook op religieus gebied. Er zijn een groot aantal zeer fraai vormgegeven en gebouwde religieuze bouwwerken te bezoeken tijdens een stedentrip of vakantie in Florence.

Bezienswaardigheden Florence

Een verlichte stad zoals Florence heeft een groot aantal bezienswaardigheden. Hier is de renaissance in Italië ten slotte begonnen. Bezienswaardigheden genoeg dus, zou je zeggen. Nou, dat is zeker zo. Hieronder enkele bezienswaardige suggesties van de webmaster.

  • Kathedraal van Santa Maria del Fiore: Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1296 en 1436. Het uiterlijk is iets veranderd in de negentiende eeuw door menselijk ingrijpen. Zowel de architectuur als de decoratie van de kathedraal is prachtig. Daarom is de Kathedraal van Santa Maria del Fiore één van de drukste bezienswaardigheden van Florence.
  • Doopkapel van San Giovanni: Deze kapel is een fantastisch voorbeeld van de Florentijnse romaanse architectuur. Naar verluidt is dit het oudste overgebleven gebouw in Florence. De kapel is in 1059 gebouwd.
  • Het Kathedraalmuseum: In dit museum wordt kunst van onder andere Michelangelo, Donatello en Robbia tentoongesteld. Een belangrijke bezienswaardigheid voor liefhebbers van deze kunstenaars.
  • Het Medici Riccardi Paleis: Dit paleis werd gebouwd in opdracht van Cosimo de Medici in de vijftiende eeuw. Bezienswaardig aan het gebouw is niet alleen de elegante oude bouwstijl, maar ook de verfijnde renaissance elementen in het ontwerp.
  • Het Huis van Dante: Dante Alighieri is een beroemde auteur. Vooral beroemd om zijn illustratie van de hel in de dertiende eeuw. Naar verluidt zou Dante in dit deel van Florence gewoond hebben. Het huis is eigenlijk een museum, want het is niet zijn originele huis uit de dertiende eeuw.
  • Musea: Ook de zeer speciale musea in Florence zijn wereldberoemd. Deze bezienswaardigheden van de stad worden door de meeste toeristen absoluut niet overgeslagen.

Hotels in Florence

De prijzen van hotels in Florence zijn de laatste jaren iets omhoog gegaan. Dit geldt vooral voor het historische centrum en zowel voor goedkope als luxe hotels. Is een hotel in het centrum van Florence de meest aantrekkelijke optie? Het is natuurlijk wel zo dat je aan de ene kant op een fantastische locatie zit in het centrum van zo een oude culturele stad, maar aan de andere kant moet je dan gelijk de hoofdprijs betalen. Dat is voor elke hotelklant om zelf eens over na te denken. De hotels in het centrum zijn dus natuurlijk het beste en wellicht het duurste. Maar het is ook een zeer goede optie om een hotel buiten het centrum te boeken, want dat is veel goedkoper en de iets langere reistijd naar het centrum kan voor lief genomen worden. De goedkope hotels in Florence liggen buiten het centrum. Maar niet alle voordelige hotels liggen even ver van het centrum. De truc is om een hotel te vinden dat niet direct in het centrum ligt, maar er net buiten. Het advies is dus om dit goed op te zoeken bij het boeken van je hotel (gebruik daarbij Google Maps)! Een goed alternatief voor een luxe hotel in Florence is een hostel, camping of een bed and breakfast (B&B) in de stad. Deze vormen van accommodaties zijn ook allemaal goed vertegenwoordigd in deze toeristische stad.

Vliegticket naar Florence

De snelste manier om naar Florence te reizen vanuit Nederland is met het vliegtuig. Vliegen is nou eenmaal sneller dan de auto, bus en trein. Ook al hebben die manieren van reizen ook hun voordelen. Maar als iemand alleen een weekendje Florence wil, dan is vliegen eigenlijk de beste optie. De vliegreis van slechts een aantal uur zorgt ervoor dat je lekker fit en uitgerust aankomt. Bij het boeken van een stedentrip zit de vlucht meestal al inbegrepen bij de reis, maar het is ook heel goed mogelijk om zelf een goedkoop vliegticket te boeken en een goedkoop hotel te vinden, voor een goedkopere vakantie. U wilt dus naar Florence met een vliegticket? Vanaf Amsterdam vlieg je meestal naar het Amerigo Vespucci Airport, dat slechts vier kilometer van het centrum van Florence ligt. De internationale vliegticket code voor deze luchthaven is FLR. Een alternatief is om via het vliegveld van Pisa te vliegen en dan door te reizen naar Florence. Dit vliegveld ligt wel verder van Florence, maar er kunnen soms goedkope vliegtickets voor dit vliegveld gevonden worden.

Wanneer reizen naar Florence?
Het weer en klimaat in Florence is bepaald niet onaangenaam voor Nederlandse begrippen. Maar dat verwachten we eigenlijk ook wel een beetje van een Italiaanse stad. Wat bepaalt de weersverwachting van Florence? Belangrijk is om te weten dat Florence aan rand van de Toscaanse Alpen ligt en ook deels met heuvels omringd is. Weer met veel wind wordt op deze manier dus altijd afgezwakt. Over het algemeen kan over het klimaat van Florence gezegd worden dat het een landklimaat is met toch wel vrij koude winters. In de zomer is het soms erg warm, inwoners van Florence vluchten dan naar de omringende heuvels om af te koelen. Conclusie: Een bezoek aan Florence is het beste in de lente of vroege herfst.