Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Wanneer je geen annuleringsverzekering afsluit en je onverhoopt niet meer op reis kan gaan, dan ben je je geld kwijt. Je kan kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering of voor een kortlopende annuleringsverzekering. ​Voordat je een annuleringsverzekering afsluit, is het slim om annuleringsverzekeringen eerst met elkaar te vergelijken. Er wordt niet alleen vergeleken op premie, maar ook op dekking en voorwaarden. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wanneer je een bepaalde annuleringsverzekering hebt gekozen aan de hand van de vergelijking, kan je deze gelijk afsluiten.

Wat houdt de annuleringsverzekering in?

Een annuleringsverzekering dekt de kosten als u uw reis moet annuleren of vroegtijdig moet afbreken. De reisorganisatie brengt uw reis in rekening wanneer u deze annuleert, en dit bedrag kan behoorlijk hoog oplopen. Met de annuleringsverzekering kunt u zich hiertegen verzekeren. Deze verzekering dekt vaak de kosten in geval van annulering (of vervroegd afbreken) bij een overlijden, een ernstige ziekte of zwaar ongeval-letsel van de verzekerde zelf of een familielid in de eerste of tweede graad, wanneer u onverwacht en buiten uw macht werkloos raakt, als er complicaties optreden bij een zwangerschap, wanneer er een echtscheiding zal plaatsvinden, als u de verplichte inentingen of andere medische behandelingen voor uw reis niet kunt ondergaan en wanneer u een huurwoning toegewezen krijgt in de 30 dagen vooraf aan uw reis.

Dekking van de annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering vergoedt in situaties de kosten die je maakt als je je reis eerder moet afbreken. Het moet hierbij wel gaan om een ernstige situatie, zoals bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of overlijden van jijzelf of een familielid van de 1e of 2e graad. In veel gevallen wordt ook een deel van je vakantie vergoedt als je bijvoorbeeld een ernstige vertraging oploopt met het vliegtuig.

Bij welke gebeurtenissen kan ik een reis annuleren?
De annuleringsverzekering vergoedt de annuleringskosten van een reis waaraan je nog niet bent begonnen. In de polisvoorwaarden kun je precies nalezen welke gebeurtenissen nog meer gedekt zijn en welke vergoeding de verzekeraar hiervoor uitkeert. Vaak kun je in onderstaande gevallen jouw vakantie laten vergoeden bij de verzekeraar:

  • Ernstige ziekte of overlijden van jezelf of naaste familieleden;
  • Medische noodzakelijk ingreep die jij, je partner of je kind moet ondergaan;
  • Schade door brand, inbraak, ontploffing, blikseminslag, storm of overstroming aan je woning of inboedel;
  • Echtscheiding (met als voorwaarde dat een juridische procedure in gang is gezet);
  • Complicaties tijdens de zwangerschap;
  • Ernstige schade aan jouw woning of bedrijf;
  • Onverwacht werkloos worden na een vast dienstverband;
  • Onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum;
  • Diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek;
  • Vertraging, bijvoorbeeld van het vliegtuig.

Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering
Met een kortlopende annuleringsverzekering bent u voor één reis verzekerd. Deze is voordeliger als u maar één keer per jaar op vakantie of wintersport gaat. Net als een doorlopende reisverzekering, bent u met een doorlopende annuleringsverzekering het hele jaar door verzekerd voor alle korte en lange vakanties. Voordeel van een doorlopende annuleringsverzekering is dat u niet voor elk weekendje weg opnieuw een verzekering moet afsluiten.

Wanneer worden de annuleringskosten niet vergoed?
Niet alle redenen om niet meer op vakantie te gaan, worden met een annuleringsverzekering vergoed. Heeft u bijvoorbeeld geen zin meer in de vakantie? Dan kunt u deze kosten niet claimen bij de verzekeraar. Of de annuleringsverzekering wel of niet de kosten vergoedt, hangt af van de reden van het annuleren. In de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering staan welke gebeurtenissen onder de dekking vallen. Veelvoorkomende gebeurtenissen zijn: ernstige ziekte, overlijden van een familielid, en het ernstig beschadigd raken van het vakantieverblijf, bijvoorbeeld door een natuurramp.

Tot wanneer kan ik een verzekering afsluiten?
Een annuleringsverzekering kan u bij de meeste verzekeraars binnen 7 dagen afsluiten na het boeken van de reis. Sluit u de annuleringsverzekering later af? Dan wordt annulering als gevolg van bestaande problemen of ziekten niet vergoed. De reden van annuleren moet namelijk altijd een onverwachte gebeurtenis zijn. Verzekeraars gebruiken deze limiet voor mensen die een annuleringsverzekering afsluiten, terwijl ze al weten dat ze hun vakantie gaan annuleren.

Wie zijn er allemaal meeverzekerd op de polis?
Bij de annuleringsverzekering bent uzelf en de personen waarmee u de reis maakt verzekerd. Uw partner en kinderen zijn automatisch meeverzekerd. Een absolute aanrader dus als u bijvoorbeeld met uw gezin op vakantie gaat naar Turkije, Frankrijk of Spanje. Of als u samen een weekendje naar Disneyland Parijs gaat.