Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Vakantie douaneregels voor Schiphol en Nederland

Ga jij op vakantie en neem je wel een spullen mee? Of wil jij online goederen bestellen uit het land waar je op vakantie bent geweest? Dan moet je goed opletten. De douane heeft namelijk veel verschillende regels. Soms ingewikkeld, soms erg duidelijk. In deze blog leggen we de meest voorkomende douaneregels kort en bondig uit. Gebruik de volgende inhoudsopgave om direct naar het voor jou relevante thema te gaan.

  1. Namaak producten
  2. Omzetbelasting
  3. Inklaringskosten
  4. Douanerechten

Nagemaakte goederen invoeren

Het is verboden om nagemaakte goederen in te voeren in Nederland. Het is dus niet toegestaan om nagemaakte goederen per post- of koeriersbedrijf in Nederland te laten afleveren. Je mag wel een kleine hoeveelheid nagemaakte goederen voor eigen gebruik meenemen uit een vakantieland, lees hieronder meer over deze uitzondering.

Buitenlandse webwinkels
Merkartikelen worden nagemaakt met als doel om mee te liften op het succes van dat merkartikel. Dit wordt intellectuele eigendomsfraude genoemd. Het is streng verboden om nagemaakte artikelen per post- of koeriersbedrijf in Nederland te laten afleveren. Als je dit wel doet, kan de douane deze goederen in beslag nemen en heb je kans op een boete. Niet alle zendingen worden gecontroleerd op nagemaakte goederen, soms glippen er dus zendingen met nagemaakte goederen door de douane heen. Als je in een buitenlandse webwinkel (buiten de Europese Unie) enkele nagemaakte goederen aankoopt, en de douane controleert je zending, zal de de inhoud van het pakket vernietigd worden. De douane geeft meestal niet gelijk een boete, er wordt alleen een waarschuwing gegeven en de goederen worden vernietigd. Voor het vernietigen van de goederen worden er geen extra kosten in rekening gebracht, wel ben je al je bestelde producten kwijt.

Op vakantie buiten de Europese Unie

In veel landen binnen en buiten de Europese Unie worden er nagemaakte goederen op straat of in de winkel verkocht (denk aan Turkije en Tunesië). Als reiziger mag je een beperkte hoeveelheid nagemaakte goederen voor eigen gebruik terug naar Nederland meenemen. Als je op vakantie naar een land binnen of buiten de Europese Unie gaat, mag je deze hoeveelheden aan nagemaakte goederen meenemen:

  • 3 Nagemaakte horloges
  • 250 ml Parfum
  • 3 Cd’s of dvd’s
  • 3 Stuks overige goederen zoals broeken of T-shirts

Hoe kan je namaak herkennen?

Producten worden steeds beter nagemaakt, dit betekent dat namaak steeds lastiger te herkennen is. Wil je geen nagemaakte producten kopen? Bekijk dan de tips hieronder.

  1. Prijs: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit meestal ook zo. Het kan niet zo zijn dat dure merkproducten voor een prijs van een vergelijkbaar merkloos product worden aangeboden. Let op abnormale prijsverschillen, in bepaalde (vakantie)landen zijn veel producten over het algemeen goedkoper, maar merkproducten kosten ongeveer in elk land hetzelfde.
  2. Details en afwerking: nagemaakte producten zien er op het eerste gezicht vaak goed uit, maar kijk ook eens op de plaatsen waar je normaal niet zou kijken. De onderkant of binnenkant is vaak slecht afgewerkt. Let ook op details die iets zeggen over de kwaliteit van het product. Een duur merkhorloge loopt over het algemeen goed, de secondewijzer loopt goed en niet schokkerig.
  3. Spelfouten: een van de makkelijkste manieren om namaak te herkennen, is om opzoek te gaan naar spelfouten. Let vooral op spelfouten in handleidingen of bijsluiters. Ook worden er vaak spatie weggelaten of toegevoegd, Dolce&Gabbana wordt bijvoorbeeld vaak als Dolce & Gabbana geschreven.
  4. Verkoopplaats: luxeproducten worden niet op straat verkocht. Koop geen merkartikelen bij een straatventer die een hele collectie in zijn koffer bij zich draagt. Niet alle merken worden overal verkocht. Louis Vuitton tassen kun je bijvoorbeeld alleen in winkels van LV zelf kopen, niet online of in andere winkels. Ook op internet moet je oppassen: je kan het product niet controleren, dus word je sneller in de luren gelegd. Vraag altijd om gedetailleerde foto’s en vergeet het profiel van de verkoper niet te controleren.
  5. Logo: Slecht nagemaakte producten kun je vaak al van ver herkennen omdat de logo’s niet goed gekopieerd of met opzet veranderd zijn. Logo’s van nagemaakte producten zijn vaak gespiegeld, hebben een andere kleur, zijn van een andere stof of hebben een ander formaat. Het bekendste voorbeeld van slecht nagemaakte logo’s zijn de Lacoste T-shirts. De krokodil op een echt T-shirt van Lacoste is heel gedetailleerd. De schubben, klauwen en tanden zijn heel goed zichtbaar. Op een nagemaakt T-shirt zijn deze details vaak niet zichtbaar.

Omzetbelasting

U ontvangt goederen uit China, Afrika of Amerika? En u wilt weten wanneer u omzetbelasting moet betalen? Als een bedrijf of particulier goederen invoert uit een land dat niet is aangesloten bij de Europese Unie, heft de douane belasting over die goederen. Deze belasting heet omzetbelasting, vaak ook BTW of invoerbelasting genoemd. Omzetbelasting is een manier om de producenten en industrieën van een land te beschermen tegen goedkopere producten vanuit het buitenland. In het buitenland verschillen de minimumlonen en grondstofprijzen, het is daarom mogelijk dat bedrijven bepaalde producten goedkoper kunnen produceren.

Hoeveel belasting moet ik betalen?
Je betaalt omzetbelasting over de waarde van het product, de verzendkosten en eventuele andere kosten zoals verzekeringskosten. Je hoeft niet altijd omzetbelasting te betalen. Als een zending een waarde van €22,- of minder heeft, worden er geen extra kosten zoals omzetbelasting in rekening gebracht.

Btw-tarief: 21% of 6%
Het algemene btw-tarief is 21%. In de meeste gevallen betaal je dus 21% omzetbelasting. Er zijn enkele uitzonderingen. Voor voedings- en geneesmiddelen, boeken, water en in sommige gevallen ook kunst geldt een btw-tarief van 6%. In de praktijk zal de douane dus zelden het btw-tarief van 6% toepassen, de goederen waarvoor het lage btw-tarief geldt worden zelden vanuit buiten de Europese Unie besteld.

Belangrijke informatie

  • Je betaalt ook omzetbelasting over de verzendkosten en verzekeringskosten (lees hier ook meer over een reisverzekering en annuleringsverzekering).
  • Zendingen met een waarde onder de €22,- mogen vrij ingevoerd worden.
  • Bij geschenkzendingen wordt er pas vanaf €45,- omzetbelasting in rekening gebracht.
  • Extra kosten zoals omzetbelasting moet je (gepast) aan de pakketbezorger betalen.
  • Deze regels gelden voor alle landen binnen de Europese Unie.
  • Je hoeft geen omzetbelasting te betalen als je zending uit EU-lidstaat afkomstig is.
  • Naast omzetbelasting kan er ook inklaringskosten en douanerechten in rekening gebracht worden.

Inklaringskosten

Inklaringskosten zijn de kosten die het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van geïmporteerde goederen. De inklaringskosten zijn opgebouwd uit:

  • Kosten voor het opmaken van de vereiste douaneaangifte.
  • Het openen en visiteren van de zending(en).
  • Het vaststellen van product en waarde.
  • Opslag- en bewaarkosten.
  • Incasso kosten.
  • Administratieve kosten.
  • Het voorschieten van de verschuldigde douanerechten (voorheen invoerrechten), omzetbelasting en/of andere invoerheffingen aan de overheid.

Als er geen extra kosten zoals omzetbelasting en douanerechten in rekening worden gebracht, dan hoef je ook geen inklaringskosten te betalen. Als er wel omzetbelasting en/of douanerechten moet betalen, worden er wel inklaringskosten in rekening gebracht. De inklaringskosten verschillen per koerier en zijn gemiddeld €14,-.


Douanerechten

De douanerechten, ook wel invoerrechten genoemd, kunnen worden gezien als een vorm van protectionisme: het beschermen van de eigen markt tegen concurrerende invoer uit andere landen. De douanerechten zijn over het algemeen percentages (ad valorem rechten) en worden geheven over de douanewaarde van de goederen. Je betaalt omzetbelasting over de waarde van het product, de verzendkosten en eventuele andere kosten zoals verzekeringskosten. Je hoeft niet altijd omzetbelasting te betalen. Als een zending een waarde van €150,- of minder heeft, worden er geen extra kosten zoals omzetbelasting in rekening gebracht.

TARIC codes
Er kan 0% invoerrechten worden geheven, maar ook 12%. Dit percentage is te berekenen aan de hand van TARIC codes en het land van oorsprong. Deze percentages zijn Europees bepaald en zijn op de website van de Europese Commissie te vinden in een database.

Belangrijke informatie

  1. Je betaalt ook douanerechten over de omzetbelasting, verzendkosten en verzekeringskosten.
  2. Je betaalt geen douanerechten voor zendingen met een douanewaarde onder de €150,-.
  3. Extra kosten zoals douanerechten moet je (gepast) aan de pakketbezorger betalen.
  4. Deze regels gelden voor alle landen binnen de Europese Unie.
  5. Je hoeft geen omzetbelasting te betalen als je zending uit EU-lidstaat afkomstig is.