Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor vliegangst

Wat is vliegangst precies? Heb je daar last van en wil je er vanaf? Ook jij kunt snel je angst achter je laten. Ik zal eerst in het kort in gaan op de symptomen van angst om te vliegen. Daarna zal ik je een overzicht geven van al de adviezen die worden gegeven om van angst om te vliegen af te komen én ik zal uitleggen waarom al deze adviezen niet of slechts een beetje werken.

Wat zijn symptomen van vliegangst?

Als je alleen al aan vliegen of een luchthaven denkt komt de angst al opzetten. Het grijpt je bij de keel. Je doet je best om vliegen zoveel mogelijk te vermijden. Je gaat veel liever met de auto of trein. Mocht jij, ondanks je angst, toch het vliegtuig instappen, dan krijg je tijdens het vliegen last van hevige angsten. Je gaat als gevolg daarvan hevig transpireren, je krijgt last van duizelingen, ademhalen geeft problemen, je wordt misselijk, je handen, armen of benen gaan trillen en je spieren verkrampen. Iedere keer weer spoken gedachtes door je hoofd over van alles dat tijdens het vliegen fout zou kunnen gaan. Tijdens je vlucht knijp je van angst de armleuningen van je stoel bijna fijn. Je angst kan zelfs zo intens worden dat je een paniekaanval krijgt. Door de hevige angstgevoelens en de symptomen daarvan kan je zelfs denken dat je dood gaat, gek wordt of de controle verliest.

Wat niet werkt om angst in de lucht tegen te gaan

Je hebt er vast wel zelf het één en ander gedaan om van je angst af te komen. Helaas zonder resultaat. Er worden enorm veel adviezen gegeven om vliegangst te verminderen. Ik zal de meest gegeven adviezen voor je op een rijtje zetten en uitleggen waarom deze adviezen niet of slechts in beperkte mate werken

  1. Onderdrukken van je angsten:  Helaas werkt dit alleen maar averechts. Je angst wordt als gevolg van het onderdrukken nog heviger. Je kunt wel denken aan die heerlijke zonbestemming, maar uiteindelijk komen toch die angsten weer bovendrijven.
  2. Doorgrond de werking van een vliegtuig zodat je kunt begrijpen waarom een vliegtuig kan vliegen: Helaas is je vliegangst irrationeel en verdwijnt daarom niet als je probeert te doorgronden hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven.
  3. Probeer aan andere zaken te denken: Er wordt wel het advies gegeven om aan andere zaken te denken zodat je er niet meer bij stilstaat dat je in een vliegtuig bent. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je eerlijk bent lukt het je gewoon niet om te negeren dat je in een vliegtuig zit dat op grote hoogte vliegt.
  4. Probeer je gedachten af te leiden: Je kunt wel trachten om je gedachten af te leiden door het lezen van een goed boek, naar een spannende film te kijken of een Sudoko te maken. Net zoals bij het vorige punt, je kunt wel je best doen maar het lukt je helaas toch niet om te negeren dat je in een vliegtuig zit.
  5. Medicatie: Er kan medicatie worden voorgeschreven om angstsymptomen te verminderen. Het kan zo zijn dat je angstgevoelens door medicatie afnemen. Het grote nadeel van medicatie zijn de bijwerkingen. Je kunt er namelijk heel duf van worden. Dat is niet ideaal als je van je vakantie wilt genieten. Daarnaast zijn deze middelen sterk verslavend.

Los de oorzaak van vliegangst op

Het grote nadeel van de hierboven opgesomde adviezen is dat het ‘slechts’ goedbedoelde adviezen zijn. Ze lijken logisch maar ze helpen je niet echt verder. En ze helpen je zeker niet van je angst om te vliegen af. De reden dat deze adviezen niet werken is dat de onderliggende oorzaak van je vliegangst niet wordt opgelost. Het is namelijk gebleken dat je emotionele gezondheid verbonden is met het stromen van energie door het energiesysteem van je lichaam. In de Oosterse wereld is dit al vele honderden jaren bekend. Onder andere bij acupunctuur wordt van dit verschijnsel gebruik gemaakt.

Door oorzaken zoals onverwerkte emoties en emotionele trauma’s ontstaan er blokkades in je energiesysteem. Het gevolg van deze blokkades krijg je last van emotionele klachten zoals vliegangst. Het is dus belangrijk dat je gaat beseffen dat je onbegrijpelijke en onverklaarbare angst, gedachtes en gedragingen ‘slechts’ een gevolg zijn van beschadigingen en blokkades in je energiesysteem. Daarom blijf je last houden van je angst om te vliegen en helpt het opvolgen van goedbedoelde tips of medicatie niets. De energetische blokkades die je angst veroorzaken worden immers niet opgelost. Door het oplossen van de verstoringen in het energiesysteem van je lichaam ben jij echter in staat om op een eenvoudige en snelle manier je angstklachten aan te pakken. Transavia heeft een heel interessant filmpje ontwikkeld die meer inzicht geeft in dit onderwerp.

Behandeling van vliegangst

Er zijn online veel zogenaamde “guru’s” die je van angst om te vliegen af kunnen helpen. Wij raden echter aan professionele hulp te zoeken om bijvoorbeeld te praten over de mogelijke oorzaken van het probleem. Wellicht kun je een speciale training volgen die wordt gegeven speciaal voor mensen met vliegproblematiek.