Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor een vakantie naar Milaan

Een van de rijkste steden van Italië. En niet alleen op economisch gebied is deze prachtige stad een zwaargewicht. Milaan is namelijk ook een stad rijk aan kunst,- mode-, en sport geschiedenis. In de straat Quadrilatero d’Ora -om er een prachtig Italiaanse woord uit te gooien – loopt u langs de modegrootheden die Milaan eervol de naam Mekka van de Mode geeft. Modeiconen als Gucci en Versace hebben hun nieuwste waar uitgesteld in deze superluxe winkelstraat. Ook de bijna 3000 jaar oude geschiedenis van de hoofdstad van Lombardije is overal terug te vinden. In de Basiliek van St. Ambrosius wacht 1600 jaar historie op haar bezoekers. Of loop door de wijk Magenta en zie hoe het dagelijkse leven van Milaan de oudheidkundige schoonheden heeft omarmd.

Bezienswaardigheden in Milaan

Wie meer de actieve kant van de stad wil zien, kan zijn hart ophalen aan de vele bekende sportevenementen die de stad rijk is. De voetbalwedstrijden van AC en Inter Milaan in het geroemde stadion San Siro en de klassieke wielerronde Milaan-San Remo zijn twee wereldberoemde begrippen uit de miljoenenstad. Stedenreizen naar Milaan geven de bezoeker een mengelmoes van de nieuwste mode, de oudste Europese kunst- en schilderwerken en de romantiek van de bijzondere Italiaanse levensstijl. Er zijn meerdere aanbieders van stedenstrips naar Milaan. Vakanty.nl informeert u over hoe en waar uw stedenreis te boeken en u vindt en overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in deze Italiaanse wereldstad. Hieronder vindt u 5 populaire bezienswaardigheden in Milaan.

1. Winkelen in Milaan

Milaan is de onbetwiste fashion-hoofdstad van Italië. Voor wereldberoemde merken als Versace, Gucci en Armani is de tweede stad van Italië de geboortestad. Outfits van deze topmerken zijn te vinden in Quadrilatero d’oro. De figuurlijke Gouden straat vormt de rode loper naar de mooiste, chicste en duurste winkels van Milaan. De bekendste winkelstraat is ook te bewonderen voor de toerist met kleine portemonnee. Wie een smal budget heeft en zich toch wil hullen in topdesign, kan een bezoek brengen aan de vele markten in het centrum van het Mekka van de Mode. Hier verkopen vriendelijke marktkooplui veel goedkopere nepkleding van de Italiaanse haute couture.

2. Laatste Avondmaal Leonardo da Vinci

De beroemde schilder Leonardo da Vinci keek en zag dat het eigenlijk niet zo goed was. De kleurencompositie op zijn kunstwerk Het Laatste Avondmaal vond de schildermeester niet helemaal lekker uit de verf komen. Milaan heeft het Da Vinci nooit kwalijk genomen want het resultaat is nog steeds een van de meest beroemde werken uit de Italiaanse kunstgeschiedenis. De acht meter brede muurschildering van Jezus en zijn apostelen is te zien in de eetzaal van Santa Maria delle Grazie. Dit Milanese dominicanenklooster is op zichzelf al het bezoeken waard. Dit schitterende bouwwerk uit de 15e eeuw, opgetrokken in Gotische-Lombardijnse stijl, lokt jaarlijks miljoenen kunstliefhebbers naar Milaan.

3. Basiliek van St. Ambrosius

Eén van de bekendste kerken van Milaan is Basilica di Sant’Ambrogio dat als eerbetoon aan de beschermheilige van de stad, Sint Ambrosius, is gebouwd. De fundamenten van deze prachtige basiliek herleiden terug naar het jaar 379. Binnen liggen kunstwerken en vondsten te bewonderen waarmee kerkbezoekers een overzicht krijgen van 1600 jaar Milanese geschiedenis. De Basiliek van Sint Ambrosius is gratis toegankelijk en ligt op loopafstand van het beroemde werk van Da Vinci, het Laatste Avondmaal. Het bouwwerk wordt vooraf gegaan door een schitterende bogengang die over het voorhof van de oude basiliek loopt. Binnenkomst in de belangrijkste basiliek uit het middeleeuwse Milaan belooft een prachtige zilver en gouden altaar versierd met edelstenen.

4. Kasteel Sforzesco

Onneembare vesting, ophaalbruggen, torentjes, grachten en vier meter dikke muren. Echt een kasteel zoals een kasteel is bedoeld. Dit en wereldberoemde kunstwerken van befaamde kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo zijn te zien in het Milanese Castello Sforzesco. Vanuit dit enorme bolwerk midden in de stad hebben dictatoriale heersers eeuwenlang Milaan geregeerd. Maar één keer trok de ontevreden Milanese bevolking succesvol ten strijde tegen zijn onderdrukkers. Het in het westen liggende deel, de Rocchetta, werd in 1369 tijdens een volksoproer bijna verwoest. Na deze roerige periode begon een tijd van bloei voor Castello Sforzesco. De vruchten plukt Milaan nu nog steeds met de enorme collectie aan kunstwerken in deze Italiaanse burcht.

5. Duomo Santa Maria Nascente

Alleen de St-Pieterskerk in Rome in groter. En dat zegt wat. Sterker nog, bezoekers van de Milanese basiliek Duomo Santa Maria Nascente krijgen een blik in de mooiste Gotische kathedraal ter wereld. De Italiaanse Dom staat midden in het hartje van Milaan op het Piazza del Duomo. Wie een blik werpt op de kathedraal ziet meteen waarop dit een van de grootste Rooms-Katholieke kathedralen in de wereld is. De voorgevel bedekt met 135 siertorentjes en 2300 gotische beelden maakt van deze dom een parel onder de kathedralen. Maar ook het interieur is indrukwekkend. Zo heeft de Duomo Santa Maria Nascente met het maaswerk Degli Organi de grootste spitsboogvensters ter wereld in huis gehaald.

Wijken in Milaan

In dit Mekka van de Mode, midden in de Italiaanse Povlakte, treft u alles wat u aan Italië doet denken. Van Strakke mannen in Armani’s met Gucci zonnebrillen tot oude Italiaanse dames die genoegzaam pasta’s bereiden. Of wat te denken van de eeuwenoude katholieke bolwerken als de Sant’Ambrogio tot de wereldberoemde schilderwerken van Leonardo da Vinci: in Milaan is alles op en top Italië. Milaan is met bijna 1,5 miljoen inwoners de hoofdstad van de regio Lombardije. De stad hoort tot de meest welvarende steden van Italië. Milaan is van oorsprong geen Romeinse vestiging, maar een Keltische. De Noord-Italiaanse Kelten stichtten zo’n 600 jaar voor Christus de prachtige Italiaanse stad. Hieronder vind je een lijst met populaire wijken in de stad:

  • Ticinese: Een wijk die zicht steeds meer vult met ‘Milano Bene’ de mensen die het gemaakt hebben in het leven. Hierdoor komen in deze Milanese buurt naast de traditionele winkeltjes steeds meer moderne shops waardoor Ticinese een gezellige mix van oud en nieuw wordt.
  • Magenta: Deze wijk net naast het centrum van Milaan is een van de oudheidkundige parels van Millaan. De eeuwenoude pracht in Magenta is terug te vinden in onder meer Museo Archeologico en het Santa Maria Delle Grazie. Deze wijk is ideaal voor kunstliefhebbers.
  • Centro Storica: De Romeinen bestempelden deze buurt al als het centrum van de stad. En dat is het eigenlijk altijd gebleven. Met duizenden bezoekers per dag en trekpleisters als de Domtoren en operagebouw De Scale is Centro Storica het historische hoogtepunt in Milaan.
  • Brera: Een zeer hippe wijk ten Noorden van het Milanese centrum. Brera wordt vanwege de vele gezellige boetiekjes en kunstenaars in de volksmand ook wel ‘Klein Parijs’ genoemd. Het Italiaanse nachtleven komt hier ’s avonds tot volle wasdom.
  • Monte Napoleone: Hier ziet u ze. De elegante dames van Milaan met excentrieke modieuze mantelpakjes en dito zonnebrillen. Monte Napoleone is de wijk waar alle grote -en vooral dure- kledingmerken hun nieuwste ontwerpen hebben uitgestald. De Via Monte Napoleone is een attractie op zich. Deze straat wordt beschouwd als de meeste exclusieve straat van Europa.

Vervoer naar Milaan

  • Auto: Een autoreis naar Milaan leidt via Duitsland en Zwitserland richting de Italiaanse stad. U kunt in een rustig tempo de dik duizend kilometer in minder dan tien uur overbruggen. Benzinekosten: €130 euro voor een enkele reis (soms tolwegen).
  • Bus: Voor een bezoek aan de stad kunt er ook voor kiezen om met de bus te gaan. U kunt ervoor kiezen om een all-in busreis te kiezen, waarmee u in een keer betaalt voor uw vervoer en verblijf. Wie dat niet wil kan ook apart een ticket bestellen.
  • Vliegtuig: In minder dan twee uur vliegt u vanaf Schiphol richting deze regio. U moet op ongeveer €200 euro voor een retourvlucht rekenen, tenzij u iets verder van te voren boekt of tegen een leuke aanbieding aanloopt natuurlijk. Vooral de Italiaanse organisaties hebben relatief goedkope vluchten.
  • Trein: Sinds 2008 is de nachttrein weer nieuw leven ingeblazen. Dagelijks vertrekt er een trein vanaf Amsterdam over Utrecht en Arnhem richting de Italiaanse stad. De reistijd is ongeveer 12 uur.

Accomodaties

  • Hotel: Populaire, trendy hotels midden in het moderne Milaan ziet u steeds vaker kamers aanbieden voor aangename prijzen. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een eleganter verblijf. Goedkope twee sterren hotels tot grandioze vijf sterren verblijven met uitzichten over het Milanese centrum; u vindt gegarandeerd een hotel naar uw wens.
  • Appartement: Doordat reizen naar Italië de laatste jaren goedkoper is geworden, is Milaan steeds vaker een weekendbestemming geworden voor stelletjes of families. De Italiaanse stad is hier handig op ingesprongen door voor aantrekkelijke bedragen relatief luxe appartementen aan te bieden.
  • Hostels: Milaan is een dure stad. Zo duur zelfs dat rugzaktoeristen met een klein budget de Italiaanse stad vaak links laten liggen. Hierdoor kent Milaan een beperkt aanbod in hostels. U kun wellicht eerder denken aan een goedkoop hotel dan vruchteloos blijven zoeken naar een hostel.
  • Camping: Kamperen rondom Milaan is ideaal als u wilt genieten van het relaxte Italiaanse landschap en ook een bezoek wilt brengen aan de hoofdstad van Lombardije. Milaan heeft een aantal campings met een goede verbindingen richting het Milanese centrum.