Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Een onvergetelijke vakantie
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Vliegen vanaf Schiphol

Luchthaven Schiphol is niet alleen de bekendste luchthaven van Nederland, maar ook de grootste. Daarnaast is Schiphol ook nog eens een enorm belangrijk als luchthaven in Europa. Als wij kijken naar het aantal vluchten dan staat Schiphol op nummer 4. Alleen de luchthavens van Londen, Parijs en Istanbul verwerken meer passagiers. De luchthaven is met het openbaar vervoer erg goed te bereiken (bussen en treinen) en biedt daarnaast veel parkeerfaciliteiten (P1, P2, P3, P4, P5 en meer).

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoMeerdere aanbiedersBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
tui-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
vakanties-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen

Ligging
We vinden Schiphol in de provincie Noord-Holland, in de gemeente Haarlemmermeer. De ligging van de luchthaven is ideaal te noemen, want deze ligt op slechts 15 kilometer van Amsterdam. De miljoenen toeristen die jaarlijks naar Nederland komen zijn dus binnen een mum van tijd in hartje Amsterdam. Toeristen die vanaf Schiphol naar Amsterdam willen reizen kunnen overigens kiezen tussen verschillende vervoermiddelen. Een populair vervoermiddel is de trein, die een hele goede aansluiting heeft op Amsterdam centraal. Naast de trein kan er ook gekozen worden voor een taxi, deze is echter wel wat duurder dan de trein. Mensen die helemaal luxe vervoerd willen worden kunnen kiezen voor een limousine service. Veel royalty’s kiezen voor dit laatste vervoermiddel.

Airlines en bestemmingen
De lijst aan airlines die gebruik maakt van luchthaven Schiphol is te lang om op te noemen. Het is de thuisbasis voor maatschappijen als ArkeFly, Martinair, Corendon, Transavia en natuurlijk KLM, maar het vliegveld wordt gebruikt door alle vliegmaatschappijen die actief zijn in de regio. Het aantal bestemmingen dat je direct vanaf Schiphol kunt bereiken is behoorlijk indrukwekkend. Als je bereidt ben om een tussenstop te maken, dan zijn alle uithoeken van de wereld te bereiken vanaf dit vliegveld. Er zijn een aantal bestemmingen die alleen in het hoogseizoen worden aangeboden door airlines. Dit zijn eigenlijk altijd bestemmingen die onder de populaire vakantiebestemmingen vallen. Elke maand doet KLM tijdens Vijf Dagen Voordeel diverse verre bestemmingen in de aanbieding. Dit maakt deze bestemmingen dus een stuk bereikbaarder.

Geschiedenis
Vliegveld Schiphol begon met de burgerluchtvaart in het jaar 1920. Daarvoor was er ook al een vliegveld, maar dat werd alleen voor militaire doeleinde gebruikt. Laten we eens kijken naar de passagiersaantallen, hoe zijn deze in de loop der jaren toegenomen? In 1920 vervoerde Schiphol iets minder dan 500 passagiers. In 1928 waren dit er al ruim 10.000, een flinke stijging dus. In 1950 zijn er ongeveer 350.000 passagiers vervoerd. De grens van 1 miljoen werd in 1959 bereikt. Daarna ging het behoorlijk hard, met zo’n 5 miljoen passagiers in 1970. Negen jaar later vond er een verdubbeling plaats, 10 miljoen passagiers. Sindsdien is het aantal passagiers alleen nog maar toegenomen. In 2012 werd de magische grens van 50.000.000 passagiers doorbroken. Om je geheugen even op te frissen, 6 nullen, of te wel, 50 miljoen passagiers! Laten we ook eens kijken naar het aantal vliegtuigen, hoeveel waren dat er in het begin? In 1940 waren er zo’n 1.600 vliegtuigen die opstegen en landden op Schiphol. Tien jaar later, in 1950 waren dat er ruim 40.000. In 1990 bijna 250.000 en sinds het jaar 2000 meer dan 400.000 per jaar! Een enorme toename, niet alleen qua passagiers, maar ook qua vliegtuigen.

Start- en landingsbanen
Hoe zit het precies met de start- en landingsbanen op Schiphol? Er zijn er momenteel maar liefst zes van. Rond 1970 werd de Buitenveldertbaan aangelegd, een baan van bijna 3,5 kilometer lang. Andere start- en landingsbanen zijn de Kaagbaan, Oostbaan, Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en Polderbaan. De landingsbanen van luchthaven Schiphol zijn vanaf de snelwegen goed te bekijken.

Voorzieningen op de luchthaven
Bij de verwerking van een dergelijk aantal passagiers komt natuurlijk wel het één en ander bij kijken. Laten we eens kijken naar de verschillende voorzieningen die er zijn op Schiphol. Hoe zit het bijvoorbeeld met restaurants? Daar zijn er gelukkig genoeg van te vinden. Tijdens het wachten op de vlucht zijn er voldoende restaurants waar je een lekker kopje koffie kunt drinken of even een hapje kunt eten. Het totale aantal winkels en restaurants komt boven de 200 uit. Schiphol is dus eigenlijk een complete stad op zich. Als wij kijken naar het assortiment van de winkels dan kun je eigenlijk alles vinden. Van dagelijkse levensmiddelen tot aan parfum, snoep, chocolade, speelgoed en bloemen. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat een winkel gesloten is, er worden namelijk ruime openingstijden gehanteerd. De meeste winkels zijn van ’s morgens 7 tot ’s avonds 10 uur geopend. Zondagsrust kennen ze niet op Schiphol. De winkels zijn van maandag tot en met zondag geopend. Als je van winkelen houdt kun je je hart ophalen. Vergeet vooral niet je vlucht tijdens het winkel, anders mis je die nog!

Bereikbaarheid
De A4 maakt dat Schiphol goed te bereiken is voor de automobilist. Het nadeel van het reizen met de auto zijn de bijkomende parkeerkosten. Hierover later meer. Als alternatief is het mogelijk om naar het vliegveld te reizen met het openbaar vervoer. Zowel met de bus als met de trein is Schiphol goed te bereiken. Vanaf verschillende plaatsen in de buurt van Schiphol rijden er met regelmaat bussen naar het vliegveld. Voor veel reizigers zal de trein een logische optie zijn. Het is zelfs mogelijk om het vliegveld per hogesnelheidstrein te bereiken.

Parkeren bij Schiphol
Er zijn verschillende parkeerterreinen en parkeermogelijkheden als je vliegt vanaf Schiphol. Er zijn drie parkeerterreinen (P1, P2, P3) waar gebruik gemaakt kan worden van verschillende diensten. Voor een kort bezoek is er Visitors Parking op P1 en P2. Dit is geschikt voor het afzetten of ophalen van reizigers. Park en Travel 3 is de voordeligste optie voor degene die lang op reis gaan. Smart Parking kan ook erg voordelig zijn. Bij beide parkeer je op P3. Voor leden is er het Privium Parking waarmee op alle drie de parkeerterreinen geparkeerd kan worden. Voor de zakelijke passagier is er Valet Parking. Je kunt je auto voor het vliegveld parkeren en de autosleutels bij de balie achterlaten. Ook zijn er Excellence parkeerplaatsen met extra veel ruimte.

Ter vergelijking volgen hier een aantal prijzen voor een gemiddelde zeven daagse parkeerplaats. Bij Smart Parking (P3) ben je hier bijna 50 euro voor kwijt. Met Park en Travel 3 kost dit je 62 euro, maar hiervoor zijn de reserveringen wat soepeler. Voor beide geldt dat je nog 8 minuten met de bus bezig bent voordat je op het vliegveld bent. De prijzen voor P2 beginnen vanaf 100 euro, maar dan parkeer je op loopafstand van de luchthaven.

Voordelen en nadelen
De mogelijkheden die je hebt als je vanaf Schiphol vliegt zijn enorm. Dit is het grote voordeel van het vliegveld. Je hebt keuze uit een brede selectie aan bestemmingen en luchtvaartmaatschappijen. Het nadeel is echter dat hier vaak wel een prijskaartje aan hangt. Het is mogelijk om goedkoop te vliegen vanaf dit vliegveld, maar door de hoge vraag naar vliegtickets kunnen de prijzen flink stijgen. Daarbij komen vaak ook nog parkeerkosten en deze zijn vergeleken met andere vliegvelden behoorlijk hoog. Bekijk direct de aanbiedingen in Andorra, Aruba en België.