Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Een onvergetelijke vakantie
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor je vakantie naar Lissabon

Zelfs de grondlegger van Lissabon, de Griekse Odysseus, was een zeeheld. Hoe kan het ook anders in een van de beroemdste steden uit de Europese zeevaartgeschiedenis. In de Portugese hoofdstad vindt u alles wat te maken heeft met zeevaart en spannende ontdekkingsreizen. Lissabon was immers de thuisstad van onder meer Vasco da Gama, de zeevaarder die de zeeroute naar India vond. Vele gebouwen, bruggen en sculpturen zijn vernoemd naar deze beroemdheid uit de Portugese geschiedenis.

Waarom een vakantie naar de Portugese hoofdstad?

Wie richting Lissabon reist komt voor de stadspoorten het beeld van Jezus tegen. Hij nodigt met open armen reizigers uit om te proeven van de bourgondische levensstijl in Lissabon. Zo kunt kiezen voor lekkernijen als Pastel de Belém. Of misschien kiest u liever voor een fles oude Portugese wijn? Wellicht inspireert het u tot het meezingen van Fado, het lijflied van de Portugal. Met een weekendje weg naar Lissabon ontdekt u een wereld van zeevaarders en kunstenaars. U waant zich in een stad van waaruit ooit de rest van de wereld werd gevonden. Er zijn meerdere aanbieders van weekendjes weg naar Lissabon. Vakanty.nl informeert u over hoe en waar uw weekendjes weg te boeken én u vindt een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden van deze hoofdstad aan de Costa Lisboa.

Bezienswaardigheden in Lissabon

 • Castelo de São Jorge: De eerste steen van dit prachtige oude kasteel stamt al uit de zesde eeuw voor Christus. Hiermee is het een van de oudste burchten van Europa. In dit gratis toegankelijke kasteel zijn met name fraai vormgegeven kasteelmuren en opvallende torentjes te bewonderen.
 • Padrão dos Descobrimentos: Dit kunstgebouw is een eerbetoon alle zeevaarders en ontdekkinsreizigers die Portugal heeft voortgebracht. Het nagebootste Portugese zeilschip is 54 meter groot. Op de boeg staan standbeelden van beroemde namen uit de zeevaartgeschiedenis.
 • Sintra: Het meest romantische plekje van Portugal ligt net buiten de stadsgrenzen van Lissabon. Het kustplaatsje Sintra is een ideaal toevluchtsoord voor verliefde stellen. Niet voor niks heeft SIntra een vermelding op de Werelderfgoedlijst.
 • Torré de Belem: Deze uitkijkpost was de eerste welkomstgroet vanaf het vaste land voor de zeevaarder van Lissabon. Dit bouwwerk uit de zestiende eeuw is een van de meest opvallende verschijningen in de havenstad. De toren is ooit opgericht als herdenkingsteken aan ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.
 • Vasco da Gamaburg: Ruim drie jaar deden de bruggenbouwers over de constructie van deze indrukwekkende brug. Ruim 17 kilometer lang is deze verbinding tussen Sacavém en Montijo. De brug werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1998.

Wijken in Lissabon

 • Alfama: Deze wijk is een van de beste wijken om van het oude Lissabon te genieten. Dit gedeelte van de havenstad heeft de aardbeving van 1755 grotendeels doorstaan en dat is terug te zien aan de intact gebleven eeuwenoude architectuur in deze buurt.
 • Belém: Deze westelijk gelegen wijk van Lissabon doet de bezoeker denken aan het Portugal uit zijn glorietijden. Er staan prachtige gebouwen die stammen uit de vijftiende eeuw. Ook is de haven van Belém de plek waar vele ontdekkingsexpedities van start gingen.
 • Bairro Alto: In Lissabon staan al veel gebouwen op de Werelderfgoedlijst. Maar met Baixa heeft de hoofdstad ook een prachtige wijk op de prestigieuze lijst staan. De bezoeker vindt er middeleeuwse pleinen en het kasteel van Sao Jorge.
 • Chiado: Voor de avontuurlijke vakantieganger is Chiado geschikt. Vooral het nachtleven is het ontdekken waard. In deze wijk treft u elegante winkels en cafeetjes met typische Portugese charme.
 • Baixa: In Lissabon staan al veel gebouwen op de Werelderfgoedlijst. Maar met Baixa heeft de hoofdstad ook een mooi wijk op de prestigieuze lijst staan. De bezoeker vindt er middeleeuwse pleinen en het kasteel van Sao Jorge.

Vervoer naar Lissabon

 • Auto: Een reis naar het Portugese Lissabon is een reis die u meeneemt door België, Frankrijk en Spanje. Als u een beetje doorrijdt bent u na 21 uur vanaf Utrecht aangekomen in de havenstad aan de Middellandse zee. De autoreis is 2200 kilometer lang en kost u ongeveer €300 aan brandstof (los van de tolwegen). Maar dat is alleen voor de enkele reis.
 • Bus: Met de bus naar Portugal? Dat is alleen aantrekkelijk als u ruim de tijd heeft en van lange reizen houdt. De tocht naar Lissabon zal namelijk -gemeten vanaf Utrecht- meer dan 30 uur in beslag nemen. Voor twee personen moet u op ongeveer 500 euro voor een retourticket rekenen.
 • Vliegtuig: Vliegen naar Lissabon is veruit de meest ideale manier om de Portugese hoofdstad te bereiken. Voor de goedkopere vluchten die beginnen van 200 euro moet u wel in acht houden dat er meestal een tussenstop wordt gemaakt. De reistijd vanaf Schiphol is ongeveer 3 uur.
 • Trein: Met een trein naar Lissabon vergt een grote dosis geduld aangezien de reis minimaal 27 uur in beslag gaat nemen. In dat geval moet u drie keer overstappen en geen vertraging hebben. De prijs is niet te zeggen omdat u apart moet boeken voor onder meer een kaartje voor de NS, Thalys en de TGV. Samenvattend, met de trein naar Portugal is niet de meest gunstige en voordelige route, wel een hele avontuurlijke.