Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Top 10: de mooiste stranden op Kreta

Kreta, het grootste en een van de meest veelzijdige Griekse eilanden, is een waar paradijs voor strandliefhebbers. Gelegen in de Middellandse Zee, biedt dit eiland een fascinerende mix van adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Maar het zijn vooral de stranden die Kreta zo’n geliefde bestemming maken. Van verborgen baaien tot uitgestrekte zandstranden met kristalhelder water, het is echt spectaculair! Kan je niet wachten? Bekijk dan ook direct onze tips voor het boeken van een goedkope pakketreis naar Kreta en wie weet lig jij binnenkort te chillen op een van deze prachtige stranden.

1. Elafonisi Beach

Elafonisi, of zoals sommigen het noemen Elafonissos, ligt in het zuidwesten van Kreta en is echt een plaatje. Het strand is opgedeeld in verschillende stukken, waarvan één deel verbonden is met het vasteland door een zandbank. Het unieke aan Elafonisi is de roze gloed op het zand, veroorzaakt door talloze vermalen rode en roze schelpjes die aan land spoelen. Het meest levendige stukje van dit strand is Voulismeni Beach. Hier vind je ondiep water, wat het perfect maakt voor gezinnen, en je kunt er ligbedjes en parasols huren. Ook zijn er watersporten te beleven. De rustigere delen van Elafonisi zijn minstens even mooi, en je hebt er meer ruimte voor jezelf. Een gouden tip: kom vroeg in de ochtend om de drukte (en de bussen vol toeristen) voor te zijn. Zo heb je het strand bijna voor jezelf en is het makkelijker om een goede plek te vinden.

Insider-tip: Zorg dat je vroeg aankomt om de drukte voor te zijn, vooral tussen 11.00 en 14.00 uur, wanneer de bussen toeristen arriveren. Vroege vogels krijgen niet alleen de beste plekken maar kunnen ook genieten van de serene rust voordat de massa’s arriveren.

Galini Hotel

Galini Hotel

Galini Hotel vergelijken Galini Hotel is een 3-sterren hotel liggend in Anissaras (Kreta, Griekenland). Boek deze vakantie al vanaf €506 ...
Captain's House

Captain’s House

Captain's House vergelijken Captains House is een bekend 3-sterren hotel in het mooie Panormos (omgeving Kreta, Griekenland). Nu te boeken ...
Avra Palm Studios

Avra Palm Studios

Avra Palm Studios vergelijken Avra Palm Studios is een 3-sterren verblijf in het mooie Koutsounara (omgeving Kreta, Griekenland). Deze prachtige ...

2. Stalis Beach

Stalis, ook bekend als Stalida, is een bruisende vakantieplek op Kreta, gelegen tussen Chersonissos en Malia, niet ver van het vliegveld van Heraklion. Deze bestemming trekt vooral gezinnen en stelletjes aan. Langs de hoofdweg vind je een gezellige mix van restaurants, bars, en winkels, allemaal met uitzicht op het mooie zandstrand en de zee. Het hoofdstrand van Stalis is een breed, lichtgeel zandstrand, vol leven en voorzieningen zoals ligbedden, parasols, en bars. Voor de avonturiers zijn er watersporten zoals jetskiën en paragliden. Het water loopt langzaam af, waardoor het veilig is voor kinderen om in te spelen.

Insider-tip: Verken de lokale tavernes aan het strand voor authentieke Kretenzer gerechten en geniet van een maaltijd met uitzicht op de zee. Het is een fantastische manier om de lokale cultuur te proeven en te ontspannen na een dag in de zon.

Aquila Rithymna Beach

Aquila Rithymna Beach

Aquila Rithymna Beach vergelijken Aquila Rithymna Beach is een 5-sterren vakantieoord in het bekende Rethymnon (in de streek Kreta, Griekenland) ...
St. Nicolas Bay Resort

St. Nicolas Bay Resort

St. Nicolas Bay Resort vergelijken St Nicolas Bay Resort is een uitstekend 5-sterren acco in het bekende Agios Nikolaos (omgeving ...
Vantaris Beach

Vantaris Beach

Vantaris Beach vergelijken Vantaris Beach is een erkend 4-sterren vakantieoord in de plaats Georgioupolis (in het gebied Kreta, Griekenland). Momenteel ...

3. Preveli Beach

Midden aan de zuidkust van Kreta vind je Preveli Beach, omgeven door een bos van palmbomen, wat het de bijnaam “Palm Beach van Kreta” heeft opgeleverd. Dichtbij liggen Plakia en de stad Rethimnon. Het strand biedt niet alleen een oogstrelend zandstrand met hier en daar kiezels, maar ook schaduwrijke palmbomen en kristalhelder azuurblauw water, ideaal voor snorkelaars. Een bijzondere toevoeging is de verbinding met de Kissano Faraggi rivier, die koud, fris water vanuit de bergen aanvoert – een heerlijke verfrissing op warme dagen. Preveli was ooit een populaire plek onder hippies, die er ’s nachts onder de sterren sliepen. Het is nu een beschermd natuurgebied, wat zorgt voor een schoon en goed onderhouden strand. Denk eraan strandschoenen mee te nemen om je voeten te beschermen. Parkeren kan gemakkelijk bij Preveli Beach Parking voor slechts €2,00 per dag. Houd er rekening mee dat je via een trap naar beneden moet, wat het minder toegankelijk maakt voor wie slecht ter been is. De wandeling van ongeveer 15 minuten biedt echter prachtige uitzichten, wat het helemaal waard maakt.

Insider-tip: Trek stevige schoenen aan voor de afdaling naar het strand; de wandeling is de moeite waard voor het uitzicht en de ervaring. Neem ook strandschoenen mee om je voeten te beschermen tegen kiezels en hete zand. Parkeer bij de officiële parkeerplaats voor slechts €2 de hele dag en geniet van een onvergetelijke dag tussen de palmen.


4. Balos Beach

Balos Beach, vaak het pareltje van Kreta genoemd, ligt verborgen in het noordwesten bij Chania. Het strand is beroemd om zijn witte zand dat naadloos overgaat in een schitterende turquoise zee, waardoor het een echt paradijs op aarde lijkt. Je kunt Balos bereiken met de boot vanuit de haven van Kastelli Kissamos of over een uitdagende zandweg met de auto. Het strand is omgeven door indrukwekkende bergen en heeft ondiep water, wat het perfect maakt voor gezinnen met kinderen. Snorkelliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen dankzij het kristalheldere water. Om met de auto te komen, moet je een stukje lopen vanaf waar je de auto parkeert, omdat de laatste route te voet is. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is vrij zwaar, maar je kunt ook kiezen voor een relaxtere boottocht vanuit Kissamos, waardoor je minder moe wordt en tegelijkertijd de prachtige omgeving kunt bewonderen.

Insider-tip: Om de drukte bij Balos Beach te vermijden en optimaal van de schoonheid te genieten, overweeg een vroege ochtendboot vanuit Kissamos. Niet alleen ontloop je de grootste drukte, maar je ervaart ook de serene rust en het kristalheldere water in de koelere ochtenduren. Bovendien biedt het ochtendlicht perfecte foto-opportuniteiten, waardoor je thuiskomt met onvergetelijke beelden van dit paradijselijke strand.


5. Chrissi eiland

Chrissi Eiland, een verborgen juweel ongeveer 15 kilometer voor de kust van Kreta, is alleen per boot bereikbaar en biedt een onvergetelijke dagtrip. Het eiland staat bekend om zijn adembenemende witte stranden en kristalheldere blauwe zee. Het uitzicht vanaf het eiland op Kreta is prachtig, en het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van zon, zee en strand. Chrissi is een paradijs voor natuurliefhebbers en snorkelaars, met een rijke onderwaterwereld en unieke flora en fauna. Het meest bekende strand op het eiland is Golden Beach, maar er zijn ook rustigere strandjes te vinden als je even wilt ontsnappen aan de drukte. Excursies naar Chrissi vertrekken in de ochtend vanuit de haven van Ierapetra en keren in de late namiddag terug, wat je genoeg tijd geeft om dit prachtige eiland te verkennen.

Insider-tip: Plan je bezoek aan Chrissi Eiland buiten het hoogseizoen of kies voor een doordeweekse dag. Hierdoor kun je de grootste drukte vermijden en in alle rust genieten van de ongerepte natuur en prachtige stranden. Bovendien is de kans groter dat je wildlife zoals de Kri-Kri geiten ziet, die op het eiland leven, wanneer het rustiger is.


6. Potamos Beach

Potamos Beach is een verborgen schat vlakbij Malia, een populaire vakantiebestemming op Kreta. Omringd door natuurlijke schoonheid, is dit strand gemakkelijk te voet of met een korte taxirit van ongeveer 8 euro te bereiken vanuit het centrum. De moeite om deze plek te bezoeken wordt ruimschoots beloond met een prachtig, rustig zandstrand dat zich uitstrekt over zo’n 700 meter. Het strand is voorzien van enkele rotsformaties die een uniek landschap vormen. Ondanks zijn relatieve rust vergeleken met het drukkere hoofdstrand van Malia, biedt Potamos Beach faciliteiten zoals ligbedden en parasols voor ongeveer 7 euro, naast handige douches en toiletten. Een bijzondere toevoeging aan je bezoek is de nabijgelegen archeologische vindplaats van het Minoïsche paleis van Malia, wat zeker een kijkje waard is na een ontspannen dagje strand.

Insider-tip: Als je van plan bent Potamos Beach te bezoeken, neem dan zeker de tijd om het nabijgelegen Minoïsche paleis van Malia te verkennen. Dit combineert een dagje strand perfect met een vleugje cultuur en geschiedenis. Bezoek het paleis vroeg in de ochtend om de middaghitte te vermijden, en geniet daarna van een verfrissende duik in de zee bij Potamos.


7. Matala Beach

Matala Beach combineert moderne strandgemakken met een rijke historie en een unieke sfeer. Dit strand is volledig uitgerust met faciliteiten zoals strandwachten, schone toiletten, douches, en verhuur van ligbedden en parasols, wat een comfortabele stranddag garandeert. Daarnaast vind je er eetgelegenheden, een EHBO-post, beachvolleybalvelden en verschillende watersportopties. Maar wat Matala echt bijzonder maakt, is de hippiegeschiedenis. De nabijgelegen gigantische rots met grotten, waar hippies in de vorige eeuwen leefden, draagt bij aan de unieke sfeer. Het dorpje vlakbij het strand straalt nog steeds deze vrijheidslievende vibe uit met zijn kleurrijke flower power schilderingen. Voor de avonturiers is er de mogelijkheid om de grotten te verkennen en van daaruit een sprong in het verfrissende water te wagen, wat een ultiem gevoel van vrijheid biedt. Let wel op dat je voorzichtig te werk gaat bij het verkennen!

Insider-tip: Voor een unieke ervaring in Matala, breng een zaklamp mee en verken de grotten aan de zijkant van het strand in de late namiddag. Dit is het moment waarop de drukte afneemt en je de magische sfeer van de grotten, die ooit door hippies bewoond werden, op je eigen tempo kunt ontdekken. Vergeet niet om stevig schoeisel te dragen voor je veiligheid tijdens het verkennen.


8. Falassarna Beach

Falassarna Beach, slechts 55 kilometer verwijderd van Chania, wordt geroemd als een van de mooiste plekjes van Kreta. Het is eenvoudig te bereiken met de auto; volg gewoon de wegwijzers vanuit het dorp Platanas. In de zomer kan het er behoorlijk druk worden, maar gelukkig kun je er gemakkelijk ligbedden en parasols huren voor een comfortabel dagje strand. Falassarna strekt zich uit over zo’n 3 kilometer en is heel geschikt voor families, al moet je bij het zwemmen wel oppassen vanwege de snel aflopende zeebodem. Aan de zuidkant zorgen rotsen in zee voor een spectaculair gezicht, zeker wanneer de golven erop breken. Soms krijgt het zand door de vele schelpengruis een roze gloed. Met de auto vanuit Chania ben je er in ongeveer 50 minuten, en parkeren kan vlakbij. Ook met de bus vanuit Chania is Falassarna bereikbaar, wat uitkomt vlak bij het strand.

Insider-tip: Om de unieke roze gloed van het zand bij Falassarna Beach te zien, plan je bezoek na een periode van sterke winden. Deze natuurlijke omstandigheden brengen de schelpengruis naar de oppervlakte, wat het zand zijn bijzondere kleur geeft. Vroeg in de ochtend of laat in de middag biedt het mooiste licht om dit fenomeen te bewonderen.


9. Vai Beach

Vai Beach, gelegen in het noordoosten van Kreta, is een stukje tropen in Griekenland. Omgeven door het enige natuurlijke palmenbos van het eiland en kristalhelder water, biedt dit strand een unieke ervaring. Naast het genieten op de ligbedden en het beoefenen van watersporten, mag een klim naar de klif (via een trap) niet ontbreken voor een adembenemend uitzicht over het gebied. Er is ook een taverne waar je tussendoor kunt genieten van lokale gerechten en verfrissingen. Vai Beach is kindvriendelijk dankzij de geleidelijk aflopende kustlijn en heeft zelfs het Blauwe Vlag-keurmerk voor zijn schone en veilige omgeving.

Insider-tip: Maak na je bezoek aan Vai Beach een korte wandeling door het aangrenzende palmenbos voor een rustige ontsnapping aan het strandgedruis. Het bos biedt niet alleen verkoeling op hete dagen, maar ook de kans om lokale flora en fauna te spotten. Draag comfortabele schoenen voor de wandeling en neem voldoende water mee.


10. Kedrodasos Beach

Op drie kilometer van Elafonisi vind je Kedrodasos Beach, een verborgen parel die een rustiger alternatief biedt voor het populaire Elafonisi. Dit strand wordt omzoomd door een bos van cederbomen en is ongerept, zonder faciliteiten. Het vergt wat inspanning om er te komen, waarbij het laatste deel te voet door de duinen gaat. Het strand heeft prachtig wit zand en het zeewater schittert in tinten van turquoise en blauw. Omdat er geen voorzieningen zijn, is het raadzaam om zelf eten, drinken, en een parasol mee te nemen. Het strand is 400 meter lang en biedt genoeg ruimte voor families. Het geleidelijk aflopende zand maakt het veilig voor kinderen. Lokale bewoners houden ervan om in de duinen onder de cederbomen te kamperen, wat bijdraagt aan de charme van Kedrodasos.

Insider-tip: Voor een echt afgezonderde ervaring op Kedrodasos Beach, breng een hangmat en basis kampeerspullen mee. Het is toegestaan om onder de cederbomen te kamperen, waardoor je kunt ontwaken met het geluid van de golven en een adembenemend uitzicht op de turquoise zee. Zorg wel dat je alles netjes achterlaat om de ongerepte natuur van dit gebied te bewaren.