Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor een vakantie naar Kroatië

Kroatië ligt in het zuiden van Europa aan de Adriatische zee en heeft naast de lange kust veel geschiedenis en een heleboel cultuur. Na de Eerste Wereldoorlog vormden Kroatië, Slovenië en Servië een nieuw land, Joegoslavië dat in begin negentiger jaren weer uiteenviel. Na het herkrijgen van de onafhankelijk in de negentiger jaren is Kroatië steeds meer in trek bij toeristen gekomen. Het heerlijke klimaat, de enorme verscheidenheid aan landschappen en schone stranden zijn maar een paar redenen waarom Kroatië steeds populairder wordt.

Is Kroatië een populair vakantieland?

Kroatië is een heerlijk vakantieland. Je kunt heerlijk onder de bomen wandelen langs de kustlijn van de baaien. Er is niet slechts één strand maar er zijn vele prachtige grote en kleinere baaien in de buurt van de grote badplaatsen. Let op: meestal kiezelstranden, dus nooit zand tussen je broodjes. Het zeewater is heel schoon en warm (in de zomer 27 C), mooi blauw en het klimaat is zonnig en warm.

De mensen en de omgeving
De mensen zijn hartelijk en gastvrij (en spreken meestal wel Duits of Engels) en het eten is heerlijk – veel vis en gegrilld vlees en veel Italiaanse invloeden (pizza`s, pasta`s). Uit eten is niet duur (zeker niet in vergelijking met de Nederlandse restaurantprijzen) – voor €10 heb je een complete maaltijd en voor €0,80 een heerlijk ijsje. In de grote stad Pula zijn veel gezellige winkelstraten, restaurantjes en culturele bezienswaardigheden, zoals het amphitheater uit de Romeinse tijd. In het seizoen worden hier veelvuldig evenementen georganiseerd zoals pop- en klassieke concerten, dansvoorstellingen en filmfestivals. Andere leuke steden zijn Rovinj, medulin en Poreç.

Activiteiten
Dingen “te doen” voor kleine en grote kinderen (behalve natuurlijk lekker zwemmen in de zee): bezoek een toeristencomplex waar je kunt mini-golfen, tafeltennissen, gewoon tennissen, trampoline springen, waterfietsen huren, etc. Buiten Pula is een ranch waar je paarden kan huren. In een van de naburige plaatsjes is elke avond een kleine kermis voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen. Voor de volwassenen zijn er in Istrië heel veel mooie pittoreske plaatsjes te bezoeken om lekker doorheen te slenteren, op een terrasje te zitten – bijvoorbeeld Premantura, Medulin, Porec, Rovinj, Hum, Motovun. Op 1,5 uur rijden zijn mooie druipsteengrotten te bezichtigen. Verder is een absolute aanrader de Plitvice Jezere (Plitvice meren) een natuurgebied – dit is wel een paar uur rijden, maar zeker de moeite waard: een prachtig natuurreservaat met ontelbare watervallen. Verder kan je (dag)tochtjes maken met een boot langs de kust, of met de boot naar Venetië (2 uur met de boot, `s ochtends heen, `s avonds terug). Vanaf Amsterdam tot Pula is het ongeveer 1400 km. Ontzettend makkelijke reis: snelle Autobahn door Duitsland, Oostenrijk en Italië, en vanaf de Italiaanse grens is het nog 100 km – klein stukje Slovenië en dan ben je in Kroatië.

De regio Istrië in Kroatië

Istrië, waarschijnlijk het populairste gebied onder vakantiegangers is een schiereiland in het noorden van Kroatië. Er zijn veel pittoreske dorpjes en kustplaatsen in dit deel van Kroatië met een echt authentieke sfeer. Het is niet supertoeristisch, maar er zijn wel voldoende restaurantjes en terrasjes om te genieten van een heerlijk glas Kroatische wijn.

Vliegvakantie
Kroatië is dichterbij dan je denkt. Wist jij dat het maar ongeveer twee uur vliegen is? Je kunt uit meerdere luchtvaartmaatschappijen kiezen en er zijn verschillende bestemmingsluchthavens in grote steden zodat de transfers naar hotels en resorts niet te lang zijn. Je vindt de luchthavens in Split, Zagreb of Dubrovnik.

Autovakantie
De meeste mensen denken dat Kroatië ontzettend ver is, maar dit valt reuze mee. Als je van midden Nederland op vakantie naar Kroatië gaat is het maar ongeveer 1400 kilometer, wat net zo ver is als naar de Costa Brava in het noorden van Spanje. Onderweg naar Kroatië kom je in verschillende landen tolwegen tegen en ook in Kroatië hebben ze tolwegen. Bij het reizen met de auto in Kroatië moet je er wel rekening mee houden dat er veel tweebaanswegen zijn en je dus meer tijd nodig hebt om van A naar B te komen. Maar op vakantie is het toch juist lekker om het rustig aan te doen en te genieten van de omgeving.

Camping in Kroatië
Vanwege de prachtige natuur is Kroatië een zeer goede kampeerbestemming. Er zijn vele campings in het schitterende binnenland, aan de azuurblauwe kust van Kroatië, maar ook op verschillende eilanden. De voorzieningen zijn goed en de prijzen in Kroatië zijn ondanks de opkomende populariteit nog steeds zeer schappelijk.

Tips & Bezienswaardigheden Istrië

  • Bezoeken van de Plivice meren
  • Speenvarkentje eten
  • Kroatische wijn proeven
  • Snorkelen in grotten langs de kust
  • Bezoeken van de blauwe grot
  • Bezoeken van Dubrovnik in het uiterste zuiden
  • Bezoeken van Stari Grad, een van de oudste steden van Europa
  • Bezoeken van een van de meer dan 1000 prachtige eilanden voor de kust
  • Bezoeken van een van de romantische Romeinse steden in Kroatië zoals Rovinj
  • Kajakken of raften in een van de wilde rivieren in de bergen