Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor een vakantie op Cyprus

Cyprus is dan een klein land, maar wel een groot eiland, het op twee na grootste in de Middellandse Zee. Bovendien is het een eiland met een groot en warm hart, een eiland dat bezoekers gastvrij onthaalt en als vrienden beschouwt. Gezien het prachtige natuurschoon en het benijdenswaardige klimaat van het eiland, is het geen wonder dat Aphrodite Cyprus als haar lusthof verkoos. Sindsdien hebben ontelbare stervelingen haar voorbeeld gevolgd en de genoegens van het ‘land dat de goden behaagt’ ontdekt.

Het eiland Cyprus als vakantiebestemming

Cyprus is een bijzonder eiland met een grote variatie aan attracties. Het biedt comfortabele strandhotels en gezellige badplaatsen naast ongerepte landstreken. Maar ook appartementen of villa’s met een privé zwembad. Interessante culturele bezienswaardigheden; kosmopolitische, moderne steden zowel als verstilde dorpen; en zonnige, goudgele stranden naast koele, weelderig begroeide bergen. De geringe afstanden en goede wegen maken het mogelijk optimaal van deze veelzijdigheid te genieten. Misschien wel de belangrijkste attractie van Cyprus is de rust en veiligheid die het biedt. Criminaliteit, een fenomeen. waaronder vele vakantiebestemmingen gebukt gaan, is op het eiland een zo goed als onbekend verschijnsel.

Heerlijk klimaat
Dankzij het fantastische klimaat en de enorme landschappelijke variatie is Cyprus een paradijs voor natuurliefhebbers. Een grote verscheidenheid van bomen, struiken en planten gedijt uitstekend in het milde mediterrane klimaat en geeft het eiland het hele jaar door een groen aanzien. In de lente is er een overdaad aan wilde bloemen maar het meest karakteristieke beeld is dat van de rijk bloeiende bougainvillea, wiens heldere kleuren schitterend afsteken tegen de witte muren. Het is geen wonder dat ook de vogels Cyprus als een paradijs beschouwen. Cyprus staat dan ook bekend om zijn uitbundige vogelleven. Allerlei soorten trekvogels pauzeren er op weg naar warmere of koudere oorden, en met hen vele vogelminnaars. Ook de liefhebbers van buitensport komen hier volop aan hun trekken. Zwemmen, zeilen, duiken, wandelen, fietsen, golfen, vissen; het is slechts een greep uit de vele activiteiten die Cyprus te bieden heeft. Lees hier alles over de lokale luchthavens.

Souvenirs en lokale bezienswaardigheden
Een vast onderdeel van iedere vakantieganger is de aankoop van souvenirs. Het meest populair zijn de vele handgemaakte artikelen, die verkrijgbaar zijn in elke winkelstraat. Voor een goede selectie kijkt u bij het Cyprus Handicraft Centre in Lefkosia, dat verkooppunten heeft in alle steden. Aardige souveniers voor de thuisblijvers zijn de kleine producten van het karakteristieke traditionele aardewerk. Maar ook het Cyprische koper- en zilverwerk (filigrain) doet het altijd goed. Een zeer geliefd souvenir is de Lefkaritika of ‘Lefkara­kant’. Populair zijn het weef- en borduurwerk, het rieten vlechtwerk, de houten producten en lekkernijen als de Cyprische brandy, de zoete dessertwijn Commandaria en Cyprische kaas, halloumi. Leren artikelen als handtassen, koffers, schoenen en jasjes zijn hier voordelig en van goede kwaliteit. Jasjes en schoenen, maar ook pakken en shirts voor mannen, kunnen in ongeveer een week op maat worden gemaakt. Schoenenwinkels beschikken over een brede en modieuze sortering schoeisel.

Wat ook telt voor een geslaagde vakantie is de kwaliteit van het eten. Waar het gaat om het verwennen van de inwendige mens gooit Cyprus traditioneel hoge ogen. Afgezien van het feit dat de normen voor versheid en hygiëne hier zonder uitzondering hoog zijn, blijken de bezoekers gewoonlijk zeer te spreken over het Cyprische eten en de vriendelijke bediening in restaurants. Op het eiland is een scala van keukens vertegenwoordigd. Naast de hotels en chique restaurants met een internationale keuken bestaat er overal keus uit specialiteitenrestaurants. Langs de hele kust zijn tavernen te vinden die gespecialiseerd zijn in de visgerechten.

Cyprische specialiteiten
De Cyprische specialiteit is de meze, daarbij komt een groot aantal gerechten op tafel waaronder heerlijk dipsauzen, tavvas, moussaka en koupepia (gevulde wijnbladeren), dit alles bergezeld van Cyprisch bier of een van de voortreffelijke wijnen van het eiland. Ook het nachtleven biedt voor elk wat wils. In een aantal tavernen kan de meze worden genuttigd onder het genot van traditionele dansen, en de discotheken doen niet onder voor die in West-Europa. Tevens zijn er een groot aantal nachtclubs. In de zomer ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 37º C en is het een perfect oord voor een zomervakantie. Als u dus een huurauto neemt, waarom dan niet een mooie cabrio.

Auto huren op Cyprus

Het is raadzaam om een auto te huren tijdens je vakantie, als je er niet over een beschikt. Tijdens de vakantie leggen mensen al gauw flink wat kilometers af, als je een auto tot je beschikking hebt is het nog makkelijker om de lange afstanden te overbruggen. Je bent dan vooral geen tijd en geld kwijt aan het wachten op het openbaar vervoer of de taxi. Een autoverhuurbedrijf heeft huurauto’s in verschillende soorten, grootten en merken, genoeg keus dus. Tegenwoordig is het huren van een auto heel erg simpel, je kunt bijvoorbeeld een personenbus, bestelwagen huren of bedrijfswagen huren via internet. Wat het nog makkelijker maakt is dat je van te voren een huurauto naar eigen keus kunt reserveren via internet. Geef je tijdens de vakantie bijvoorbeeld de voorkeur aan een personenbus, dan kun je alvast bij een personenbus verhuur online reserveren. Dit heeft als voordeel dat je niet alleen verzekerd bent van een vervoersmiddel tijdens je vakantie, maar je kunt ook op je gemak de huurvoorwaarden doorlezen. Daarnaast heeft het online bestellen van een huurauto een ander voordeel, men kan ook verder kijken bij andere aanbieders en een vergelijking maken.