Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Steeds minder Nederlanders gaan op zakenreis

De invloed van de economische crisis is al een aantal jaren merkbaar in verschillende markten. Er worden minder producten verkocht maar er wordt ook minder gebruik gemaakt van diensten. Zo valt te zien dat het ook de markt van zakenreizen beïnvloed. Vermoedelijk worden er meer conference calls georganiseerd in plaats van managers naar het buitenland te laten reizen.

Vorig jaar gingen Nederlanders bijna 8,5 miljoen keer op zakenreis. Er is een sterke daling te zien wanneer je de cijfers met de vorige meting (van 2017) vergelijkt. Het totale aantal zakenreizen is met 12 procent afgenomen, wat vermoedelijk aan de economische malaise te wijten valt. De cijfers werden door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) bekend gemaakt. Het meest bezuinigen bedrijven op meerdaagse binnenlandse reizen voor hun werknemers. In totaal werden er nog maar 3,8 miljoen van dit soort reizen georganiseerd, wat 17 procent minder is dan in 2018. Voor vergaderingen, congressen en cursussen in het buitenland was er ook minder budget. De interesse voor deze trips daalde met 9 procent naar 4,7 miljoen reizen.

De zakenreis van de toekomst

Bedrijven zorgen ervoor dat werknemers hun koffer thuis kunnen laten en op kantoor of thuis aan de slag kunnen met dezelfde vergadering of cursus. Men zou steeds vaker naar digitale alternatieven zoeken wanneer het economisch wat minder voorspoedig gaat, legt een woordvoerster uit. Een vergadering hoeft met de huidige stand van de digitalisering niet meer per se fysiek te worden bijgewoond.

Nederlanders zouden vooral naar Duitsland afreizen voor een buitenlandse zakenreis. Het buurland heeft een groot aandeel van ongeveer 1,1 miljoen trips. België staat op de tweede plek met 870.000 zakenreizen, terwijl Groot-Brittannië de top drie aanvult met 435.000 trips. Een reis naar het buitenland zou per persoon ongeveer €780 euro kosten. In eigen land kost zo’n reis €350 euro.