Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Populaire plaatsen en bezienswaardigheden in Cuba

Ga jij binnenkort op vakantie naar Cuba? Dan moet je zeker onze lijst met populaire plaatsen en bezienswaardigheden in Cuba doorlezen. Jij weet straks precies wat je wilt bezoeken.

Havana

 • is een fantastische stad vol sfeervolle straten en pleinen. Vergeet de gezellige terrassen en barretjes niet!
 • Memorial José Martí
  Het grootste museum over Joséé Martí, leider van de Cubaanse onafhankelijkheidsbeweging. De 142 meter hoge stervormige toren is tegelijkertijd het uitkijkpunt van de stad Havana.
 • Begraafplaats De Colón
  Een van de belangrijkste begraafplaatsen van Latijns-Amerika is Cementerio de Colón, in de wijk Vedado in Havana. Er liggen ongeveer 800.000 graven en bijna 100.000 grafmonumenten. Herdacht worden de helden uit de onafhankelijkheidsoorlog en slachtoffers van verschillende dictaturen.
 • Parque Zoológico Nacional
  In deze dierentuin van Havana is de natuurlijke omgeving van de dieren zoveel mogelijk nagebootst. Het lijkt dan ook meer op een safaripark dan op Artis. Met een busje rijd je door een kloof met leeuwen en over de prairie met giraffen, antilopen, zebra’s en struisvogels.
 • Nieuw Havana met het Parq Central met het Capitool, het Gran Theater, hotel Inglaterra, het museum van de schone kunsten en de “Hemmingway” bar El Floridita., Havana Club Rummuseum en de begraafplaats Colón, Plaza de la Revolución en Oud Havana met onder meer het Plaza de Armas, Plaza de la Cathedral en het Plaza San Francisco de Asis en Fort Cabana.

Trinidad

 • is een openluchtmuseum; ezels trekken wagens door de straten en “pajareros” (vogelmannen) wandelen rond met hun vogels in kooitjes. Zittend op het centrale plein kun je je onderdompelen in de lome sfeer.
 • Museum over suikerbaronnen
  Museo Municipal was de vroegere thuisbasis van de suikerbaron Cantero. Het geeft een beeld van de stadsgeschiedenis, de chique levensstijl van de suikerbaronnen en er zijn historische museumstukken te bezichtigen.
 • Oud en koloniaal Trinidad
 • Trinadad, ook wel de museumstad van Cuba genoemd, is benoemd tot Unesco werelderfgoed. Deze indrukwekkende stad vol keienstraatjes waar paardenkarren doorheen rijden, kent kleurrijke huizen, pleinen en kerken. Trinidad werd rijk door de suikerteelt en slavenhandel. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Het is een gezellige stad waar overal muziek uit de huizen klinkt. Tevens vind je er veel kraampjes met handnijverheid.Het Plaza Mayor is het hart van Trinidad en hier bevindt zich de kathedraal Iglesia Parroquial, de grootste kerk van Cuba. De klokkentoren van het klooster Iglesia y Convento de San Francisco vormt het symbool van de stad. Ga ‘s-avonds naar Casa de la Trova en luister naar Cubaanse live muziek. Ook op de trappen voor de Casa de Musica wordt er dagelijks muziek gemaakt en danst men uitbundig de salsa.

Varadero

 • met zijn parelwitte strand biedt tijd om te genieten van de zon,zee en strand. Een aanrader is een tochtje per catemaran, waarbij je kunt zwemmen met dolfijnen of duiken naar het prachtige koraalrif.
 • Strand Varadero
  Het beroemdste strand van Cuba. Op het langgerekte schiereiland Hicacos ligt over een lengte van twintig kilometer strand met fijn, wit zand en kristalhelder water. Mede door het watersportcentrum van Cuba, met een surf- en zeilschool, is het een echt watersport-paradijs. Hier kan je ook met de duikboot Varasub naar de zeebodem afdalen. Door het plexiglas heb je ideaal zicht op de onderwaterwereld.
 • Amusement in Parque Retiro Josone
  Een luxueus recreatie- en amusementspark op het voormalige landgoed van dictator Batista, gelegen in het centrum van Varadero. In het park bevinden zich een meer, zwembad, restaurants, een disco en er worden Afro-Cubaanse shows gegeven.
 • Huis van Al Capone
  Bezoek het voormalige huis van de acteur Al Capone uit Chicago, dat tegenwoordig een restaurant is. Vooral de kreeft schijnt een echte aanrader te zijn bij La Casa de Al.

Baracoa

 • De veranda’s geven het idee, dat je in een western bent beland. Ontspannen doe je aan hetstrand, onder een palmboom met een kokosnoot in je hand.
 • Het geïsoleerd gelegen Baracao (provincie Guantánamo) is de oudste stad van Cuba. Deze havenstad was in 1512 de eerste Spaanse nederzetting in Cuba. In de kerk Nuestra Senora de la Asunción bevindt zich de Cruz de la Parra, de enig overgebleven van de 29 kruizen die Columbus meenam naar de Nieuwe Wereld. Baracao ligt in de bergen en is omgeven door tropische bossen. Vroeger was de plaats alleen via zee te bereiken, maar tegenwoordig gaat er een weg naar toe.
 • De 575 meter hoge en met tropisch regenwoud bedekte rotsformatie El Yungue is vanuit de hele stad te zien. In de omgeving van Baracao, de “cacao hoofdstad”, bevinden zich lierse mooie strandjes, zoals Playa Maguaná. Maak vanuit Baracao ook een uitstapje naar Parque Nacional Alejandro de Humboldt. Proef bij een bezoek aan dit gebied een “cucurucho “, een heerlijke mix van kokos, honing, mango en banaan gewikkeld in een palmblad.

Santiago de Cuba

 • moet je zeker een muziekcafé ( Casa de la Trova) bezoeken. De beroemdste muzikanten van Cuba zijn hier voortgebracht.
 • De voormalige hoofdstad Santiago de Cuba
 • Het swingende Santiago de Cuba ligt in het zuidoosten van het eiland aan de Caribische Zee en is na Havana de grootste stad van Cuba. Het is een stad van helden, cultuur en revoluties en heeft een duidelijke Caribische sfeer. Santiago de Cuba werd gesticht in 1515 en staat tegenwoordig ondermeer bekend om het overweldigende Festival del Caribe in juni en het groots gevierde carnaval in juli. Het centrale plein van Santiago de cuba is het Parque Céspedes en hieraan grenst de levendige Calle Heredia. Bezoek de prachtige kathedraal Nuestra Senora de la Asunción en ga naar de Casa de Diego Velázquez uit de 16e eeuw, naar verluidt het oudste gebouw van Cuba. Tivolí is een zeer authentieke en gezellige wijk met een mix aan culturen. Vanaf de uitkijkplek Balcón de Velázquez heb je een goed uitzicht over deze wijk.
 • Moncada kazerne ligt net buiten het centrum van Santiago de Cuba (naast de begraafplaats Santa Ifigenia waar nationale held José Martí ligt begraven) De oude kazerne was in de jaren vijftig een belangrijke plaats voor de guerilla, maar doet nu dienst als school en museum.

Cienfuegos

 • Maak kennis met het echte Cubaanse leven. Cuba swingt. Ga dus beslist naar een “casa de la trova”, een muziekcafé, waar je je heupen kunt losgooien.
 • de Frans-koloniale havenstad
 • Deze havenstad is gesticht door enkele Franse families en dat zie je nog duidelijk terug in de prachtige gebouwen. Het centrale plein Parque Martí is omgeven door fraaie bouwwerken, zoals het Teatro Tomás Terry, de Catedral de la Purísima concepcíon en het Museo Provincial. Wandel over de Paseo del Prado, de leukste straat van de stad naar Punta Gorda aan de kust en bewonder de kleurrijke huizen. Bezoek het prachtige paleis Palacio de Valle aan zee uit 1913. Heel bijzonder is Cementerio Monumental Tomás de Acca, een monumentale begraafplaats vol fruitbomen. De Cementario General La Reina is ook een indrukwekkend kerkhof.

Bayamo

 • De stad van de koetsjes.
 • Hoofdstad van de provincie Granma – ligt op het platteland in het oosten van Cuba en werd gesticht in 1513, op een plek waar veel Indianen woonden. De stad kent een interessante geschiedenis en is uitgeroepen tot nationaal monument. In 1869 werd de stad door de bewoners in brand gestoken zodat de Spanjaarden het niet konden veroveren.

Santa Clara

 • Het Che Guevara Memorial
 • Is een bruisende studentenstad, een stad vol Che Guevara herinneringen en wordt hierdoor ook wel “Che City” genoemd.Hier vocht Che de beslissende slag tegen Bastia. Op het Plaza de la Revolución vind je het enorme grafmonument van Che Guevara: een reusachtig bronzen beeld. Het Mausoleo met de stoffelijke resten van Guevara en zijn medestrijders, vind je aan de voet van het beeld.

Pinar del Rio

 • De tabaksplantages
  In de provincie Pinar del Rio (in het westen van Cuba) kunnen de tabaksplantages niet overgeslagen worden. Gelegen tussen de bergen vind je ze: ’s werelds beste, vlakke tabaksvelden, waar Cuba zo bekend om staat.
 • Ga paardrijden met een heuse “cowboy”-gids in de prachtige Vinales Vallei

Remedios

 • Het kleine, traditionele stadje Remedios ligt zo’n 50 km van Santa Clara en is benoemd tot werelderfgoed. Elk jaar vindt hier in december de Parrandas de Remedios plaats, een groot volksfeest met ondermeer concerten, optochten met praalwagens en vuurwerk.
 • Breng ook een bezoek aan het Museo de las Parrandas. Indrukwekkend in Remedios zijn ook de kerk San Juan Bautista en El Museo de la Música García Caturla.

Camaguey

 • Camagüey is de naam van de grootste provincie van Cuba en tevens de 3e stad van het land. Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en je kunt er heerlijk struinen door de kleine straatjes. Om zich tegen aanvallen van piraten te beschermen werd de stad als doolhof ingericht en veel straten lopen dan ook dood. Het Parque Agramonte is het centrale plein van Camagüey. Overal in de stad vind je tinajones, het symbool van de stad. Deze grote aardewerken potten werden vroeger gebruikt om regenwater op te vangen.