Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Goedkoop een auto huren op vakantie

Ga jij op vakantie? Dan is de kans aanwezig dat je ook een goedkope huurauto wil. Bijvoorbeeld een auto om je bestemming te bereiken. Of juist een auto die je op plaats van bestemming kunt oppikken en waar je een week of langer mee kunt rondreizen. Op deze pagina lees je alles over het huren van een auto op vakantie. Heerlijk om te combineren met een reis waarin je veel gaat wandelen.

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheck-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

De auto wordt vaak meegeboekt

Veel mensen boeken via internet naast een vlucht en een hotel ook een auto voor op vakantie. Er zijn veel verschillende autoverhuurders aanwezig in het buitenland, en zeker bij drukke bestemmingen stikt het van de verhuurders op vliegvelden. Denk maar aan Spanje, Italië of Duitsland. De ANWB heeft een brochure met daarin een aantal tips bij het huren van een auto in het buitenland. Het is vaak net iets ingewikkelder dan wanneer je een auto huurt in Nederland, terwijl het veel gebeurt. Hoe lang huur je een auto en reserveer je van te voren of ter plekke?

Uitgebreide test door Kassa
Kassa testte de verschillende autoverhuurders in Barcelona. En er bleken nogal wat kleine lettertjes te zijn en de prijzen verschillen enorm. Ze keken naar standaardprijzen, voorwaarden, toeslagen en verzekeringen, bij de vijf grootste verhuurders en twee bemiddelaars.

Een week een middenklasse auto in Barcelona, met allriskverzekering en een aanvullende dekking voor dak, ruiten, banden en onderkant en een tweede bestuurder kost tussen de €120 en €319. Sunny Cars kwam als goedkoopste uit de test van Kassa. Verder viel Kassa op dat nabellen soms een betere deal opleverde en dat vooraf betalen goedkoper is, al kan dan niet meer worden geannuleerd.

Checklist autohuur buitenland

Als je niet vaak rijdt, maar wel een rijbewijs hebt en af en toe een auto nodig hebt, is het een goede optie om eens een auto te huren. De vaste kosten van een eigen auto blijven achterwege, je rijdt alleen als het echt nodig is je hoeft geen rekening te houden met onderhoud. Er zijn wel andere dingen waar je op z´n minst over moet nadenken en in de gaten moet houden:

 • Controleer de auto op bestaande schade. Krassen of deuken die jij niet hebt veroorzaakt wil je ook niet voor betalen, dus zorg dat je alles even checkt door je weg rijdt.
 • Controleer ook even hoe de banden er aan toe zijn en of er een reserveband in de auto zit.
 • Andere dingen die je even moet nakijken: Ruitenwissers, ruitensproeier, verlichting, claxon, airco, spiegels, stand van de stoelen, gordels.
 • Neem een verzekering. Ondanks dat het eigen risico vaak hoog wordt er toch geadviseerd altijd een verzekering te nemen. Anders kunnen de kosten enorm hoog op lopen als je schade oploopt. Kijk voor meer informatie op de pagina Verzekering.
 • Kijk niet alleen naar de standaardprijs. Inclusief verzekering kan namelijk toch weer een heel ander beeld geven.
 • Kijk goed uit voor extra kosten. Dossierkosten, boekingskosten, of zelfs BTW komt er vaak nog bovenop. Schoonmaakkosten, kosten van een tweede bestuurder per dag, ophaalkosten. Luchthaventoeslag, reserveringskosten, leeftijdstoeslag, creditcard kosten. Let op!
 • Aantal kilometers onbeperkt, of is er een maximum en extra kosten als je dat overschrijdt.
 • Hou in de gaten waar je de auto ophaalt. Is dit in de buurt, of moet je naar een vliegveld, waar veel verhuurders zitten. Of wordt de auto misschien wel gebracht en opgehaald, maar daar moet je dan weer vaak voor betalen.
 • Vaak is het eenvoudig om tegen een klein bedrag de auto op te waarderen. Zeker als je een kleine auto hebt geboekt is dit nog wel eens mogelijk.
  Denk eraan dat je vaak borg moet betalen. Vergeet niet te vragen naar een bewijs dat je dit hebt betaald.
 • Maak duidelijke afspraken over de brandstof. Controleer of dit klopt voor dat je vertrekt.
 • Kijk even na of alle papieren aanwezig zijn (verzekering, kenteken).
 • Kijk na afloop samen met de verhuurder naar de opgelopen schade en laat noteren wat er wel of niet door jou is aangericht.
  Vergeet je rijbewijs niet!
 • Bewaar alle papieren nog een half jaar. Als er dan achteraf nog wat wordt verweten kom je niet voor een verassing te staan
 • Jongeren betalen soms een hogere huur of verzekeringspremie voor het huren van een auto.