Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Goedkope vakantie Tsjechië

Tsjechië is een toeristenland in opkomst waar het nog mogelijk is om voor weinig geld op vakantie te gaan. Want waar kun je nog uit eten gaan voor nog geen 6,- per persoon? Het Reuzengebergte of Praag is een prima vakantiegebied: schitterende natuur, sfeervolle stadjes en legio mogelijkheden om bezienswaardigheden te bezoeken; bijvoorbeeld de glasfabrieken in Harrachov, het Bohemisch Paradijs met z’n prachtige krijtrotsen, druipsteengrotten, watervallen enzovoort. Een bezoek aan de schitterende stad Praag (op circa 1 uur rijden) is zeer zeker de moeite waard. Natuurgebied Krkonoše (Reuzengebergte) is schitterend in elk jaargetijde. Met prachtige diepe kleuren in de herfst, de mooie besneeuwde berghellingen in de wintermaanden en het frisse groen in het voorjaar kunt u er het hele jaar door genieten.

vakantiediscounter-logoBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendon-logoEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizen-logoLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunweb-logoAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrij-logoKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheck-logoGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Populaire hotels in Tsjechië in juli 2024

Olympik Tristar

Olympik Tristar

Olympik Tristar vergelijken Olympik Tristar is een uitstekend 3-sterren hotel gelegen in Praag (omgeving Praag, Tsjechië). Op dit moment beschikbaar ...
Hotel Central

Hotel Central

Hotel Central vergelijken Hotel Central is een erkend 3-sterren accommodatie in het bekende Praag (Praag, Tsjechië). Momenteel kan je hier ...
Hotel Meteor Plaza

Hotel Meteor Plaza

Hotel Meteor Plaza vergelijken Best Western Plus Hotel Meteor Plaza betreft een 4-sterren acco in het populaire Praag (in de ...

Staat en politiek
Tsjechië (Bohemen en Moravië) en Slowakije functioneren sinds 1992 als twee onafhankelijke staten met een parlementaire democratie. Beide republieken beschikken over een gekozen president. Praag is de hoofdstad van Tsjechië, Bratislava is de hoofdstad van Slowakije. De rechterlijke macht is onafhankelijk. Er wonen in Tsjechië ongeveer 10,3 miljoen mensen.

Economie
Na de Fluwelen Revolutie kwam er meer ruimte voor particulier initiatief en werden veel bedrijven geprivatiseerd. Er ontstond een vrijemarkteconomie. Een gevolg daarvan was een toenemende werkloosheid en stijging van de prijzen. Voor westerse begrippen liggen de prijzen er nog steeds bijzonder laag.

Klimaat
In Tsjechië heerst een gematigd landklimaat. Langdurige regenachtige periodes komen dus normaal gesproken niet voor. De maand juli is de warmste, maar ook de natste maand van het jaar. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22°C en 30°C. Strenge winters met temperaturen beneden de -10°C zijn heel normaal. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak heel snel, zodat u ook na een regen- of sneeuwbui zo weer kunt genieten van de zonnestralen.

Eten en drinken
In vrijwel elk restaurant staan een schnitzel en een runderlap met een gebakken ei op het menu. Verder zult u overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht is knedlíky (knödels) populair, maar patat frites, gebakken of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. Meestal wordt er wat rauwkost bij geserveerd. Op het menu staat precies wat u krijgt. Bijgerechten als aardappels of salade moeten vaak apart besteld worden en zijn dan niet bij de prijs inbegrepen. Bij visgerechten wordt een prijs per bepaald gewicht genoemd. Meestal is zo’n vis zwaarder en dus duurder. Het is niet ongewoon van tevoren te vragen wat de prijs zal zijn. Wat u ook zult merken, is dat uw bord wordt weggehaald als het nog maar nauwelijks leeg is en uw tafelgenoten nog volop van hun maaltijd genieten. Het is geen poging om u zo snel mogelijk de deur uit te werken, maar het getuigt juist van een goede bediening. In Tsjechië is het erg onbeleefd om een vies bord voor gasten te laten staan. Wereldberoemd is het Tsjechische bier, het Pilsener Urquell of Pradzdroj, uit Pilzen. De wijnen in dit land zijn ook uitstekend. Voor wie wat sterkers wil, zijn er de nationale dranken Becherovka en Slivovice.

Folklore
Volksmuziek uit Tsjechië vertoont qua melodie, vorm en ritme Westeuropese kenmerken. Deze Boheemse muziek is voornamelijk dansmuziek. Vrijwel alle dansen vertellen een verhaal. De internationaal bekende groep Horenák, die tijdens onze wintersportbusreis een optreden verzorgt, is één van de groepen die deze dans en muziek tot leven brengt. Zij treden op in originele Tsjechische klederdracht. Van de eens zo rijke Tsjechische folklore is in het dagelijks leven niet veel meer te merken. De kleurrijke klederdrachten kunt u voornamelijk in musea en tijdens folklorefestivals bewonderen. Wel worden bij bruiloften de zo bijzondere kleren uit de kast tevoorschijn gehaald.


Bezoek aan Praag

Op zo’n 820 km vanaf Nederland ligt Praag, de Gouden stad. Deze stad met de honderd torens, gelegen aan een kromming in de Moldau in het hart van Bohemen, is al meer dan duizend jaar hoofdstad. Eerst van het koninkrijk, later van de republiek. Samen met Athene, Rome, Parijs en Londen hoort Praag tot de oudste metropolen van Europa. Met zijn centrale ligging is Praag het geestelijke, bestuurlijke, culturele, handels- en industriële centrum van Tsjechië. Maar de stad is veel meer dan dat: Praag is kunst. Er zijn steden waarin kunst en schoonheid toevallig aanwezig zijn, maar voor Praag geldt het omgekeerde. De kunst is voor Praag de oorsprong waaruit de stad groeide en tot nu toe leeft. Praag heeft een ongekend aantal theaters, concertzalen, musea en galeries. Als cultureel kruispunt in Europa heeft Praag vele kunststromingen doorstaan en hebben stijlen als de gotiek, barok maar ook de Jugendstil daardoor hun sporen achtergelaten.
De vroegere schoonheid is weer helemaal tot leven gekomen. De bezienswaardigheden zijn weer allemaal toegankelijk en de restauratie van de belangrijkste monumenten is voltooid. Bij een bezoek aan Praag zijn de veel bezienswaardigheden de moeite waard om te bezoeken.


Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte (Krkonoše) ligt, in het noordoosten van Tsjechië, op zo’n 930 km van Nederland. Het hele gebied, met een oppervlakte van 454 km2, is tot nationaal park verklaard en ligt op de grens met Polen. Het is het hoogste en meest bezochte gebergte van Tsjechië. Kenmerkend voor het Reuzengebergte zijn de ronde kalksteen toppen en de diepe dalen met steile hellingen. In het Reuzengebergte bevindt zich de hoogste berg van Tsjechië, de 1602 meter hoge Snezka. Ook vinden we de bronnen van de belangrijkste Tsjechische rivieren in het Reuzengebergte, zoals de bron van de rivier de Labe (Elbe). Ook de Jizera, met zijn mooie waterval in Harrachov, wordt tot de belangrijkste rivieren van het Reuzengebergte gerekend. Bij JanskéLázne (Jansbad) bevinden zich circa 30 radioactieve, terminale en minerale bronnen. De temperatuur van dit bronwater is 29,6 ºC en lijkt, wat samenstelling en werking betreft, het meest op de bronnen in Warm Springs in de USA.

Het Reuzengebergte heeft een rijke en veelzijdige plantenbegroeiing. De lagere gebieden worden gekenmerkt door de uitgestrekte sparrenbossen die worden afgewisseld door weiden met veel bijzondere planten. Tot ongeveer 1450 meter bestaat de begroeiing uit bergdennen. In de hoger gelegen gebieden leven tientallen soorten bijzondere kraanvogels. In de luwte van de gletsjers bevinden zich een groot aantal plaatsen met bijzondere plantengroei. Ook wat betreft de dieren kan het Reuzengebergte in verschillende zones worden verdeeld. In de lagere gebieden komen we o.a. konijnen, hazen, reeën, de vink, de kruisbek en de goudvink tegen. Wat hoger komen we de bergabeelvogel en de zingende rotsvogel tegen, die eigenlijk in de alpen thuishoren. Verder leven daar ook gemzen en moeflons (een soort schapen). In de vele rivieren en meren wemelt het van de vissen. Dat vooral forel en karper veel voorkomende vissoorten zijn, blijkt wel uit het menu. Veel vijvers zijn speciaal voor de kweek van deze soorten vis aangelegd. Bij hotel Jizera is er de mogelijkheid om op forel te vissen.

Vanaf de zestiende eeuw werden in steeds hogere gebieden van het Reuzengebergte hutten gebouwd door de houthakkers. Deze hutten zijn opgebouwd in hout met stenen onderstutting. De over de berghellingen verspreide hutten geven de hellingen een bijzondere aanblik. Tegenwoordig worden vele van deze (verbouwde hutten) als toeristische locatie gebruikt. Van de kastelen is het kasteel in Jilemnice zeker de moeite waard evenals het kasteel van Horni Branná. Andere bijzondere gebouwen zijn te vinden in Rokytnice, Jilemnice en Zaclér. Voor de kerkelijke architectuur zijn de kloosters in Vrchlabi en in Hostinné representatief, evenals de kerken (meestal barok) in alle grotere steden.


Hoe duur is Tsjechië?
Afhankelijk van jouw voorkeuren kost een budget vakantie gemiddeld €144,00 p.p. Voor twee personen is dit zo’n €280,80. Voor een gemiddeld gezin moet €576,00 worden betaald (voor 4 personen). Een luxe resort kost zo’n €259,20 p.p. De beste keuze vakantie hebben we geschat op €216,00 per persoon. Je kunt hier terecht in de volgende regio’s:

De hoofdstad van Tsjechië is Praag. In dit land wonen 10 miljoen inwoners. De reistijd naar vliegvelden als Praag (PRG) is 1,5 uur. De Tsjechische mensen spreken hier Tsjechisch. Het landnummer is +420. De tijdzone is UTC+02 (tijdverschil geen). Men betaald hier met de Tsjechische kroon (CZK). De stroom is 220 Volt. Visum nodig: Nee. Het actuele reisadvies is positief. Qua feestdagen kennen ze hier: 28 oktober Onafhankelijkheidsdag, 29 augustus Herinnering aan de Slowaakse Opstand. Populaire vertrekdata zijn o.a. 17 april 2024, 6 augustus 2024 en 10 december 2024.

De beste periode om hierheen te reizen is mei, juni en september. De gemiddelde temperatuur is 13 graden. De warmste maand is augustus met 28 graden. De koudste periode van het jaar is januari met 5 graden. Samengevat heeft dit land gelegen in Europa een zeeklimaat en landklimaat. Alternatieve vakantiebestemmingen: Thailand, Senegal en Jamaica.