Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Top 10 bezienswaardigheden in Praag

Ga jij binnenkort op vakantie naar Tsjechië? Grote kans dat je dan de stad Praag gaat bezoeken. Deze stad vol historie heeft veel te bieden. Zowel architectonisch als cultureel en geschiedenis. Lees hieronder de beste bezienswaardigheden van Praag. Zo ga je goed voorbereid op vakantie. Tip: er zijn altijd hele goedkope stedentrip naar deze hoofdstad te boeken.

Wencelasplein
Het is eigenlijk geen plein meer, maar een boulevard. Het plein is vooral bekend geworden door de zelfverbranding van Jan Palach, een letterlijk vlammend protest tegen de overheersing door het toenmalige Rusland. De “Fluwelen Revolutie” (1989), waarna Tsjechië los kwam van de Russische overheersing begon hier ook. Het plein is een belangrijk economisch centrum met banken, hotels, bioscopen, restaurants, cafés en andere centra van vermaak. Ook vinden we hier het Nationaal museum en het ruiterstandbeeld van de hertog Wencelas.

Karelsbrug
Deze Gotische brug uit 1357 is 520 meter lang en 10 meter breed. Aan beide zijden bevinden zich verdedigingstorens. Op de brug staan een 30 tal Barokke beelden uit de jaren 1683 tot 1714. De brug is genoemd naar de opdrachtgever van zijn bouw, Karel IV. Niet alleen geschiedkundig is deze brug van belang, maar tegenwoordig minstens zo interessant vanwege de vele straathandelaren, schilders en muzikanten De uitzichttoren is van april tot oktober geopend.

Praagse Burcht
Deze burcht is de grootste ter wereld. De bouw begon rond 880 en is later in verschillende bouwstijlen verder ontwikkeld. De burcht wordt gedomineerd door de al van verre zichtbare Sint. Vituskathedraal. De bouw van dit kolossale gebouw begon in 1344 en werd in 1929 voltooid. De toren is 99,3 m hoog en herbergt de grootste kerkklok van Bohemen. Het is zeker de moeite waard om de Triforiumgalerij te bezichtigen die om het hele koor heen loopt. Iets meer richting de rivier bevindt zich het “Gouden Straatje”. Het is een smal doodlopend straatje met heel kleine huisjes. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Praag. Franz Kafka heeft hier in 1927 korte tijd op nr. 22 gewoond. Aan de bovenzijde van de burcht bevindt zich de residentie van de president van Tsjechië. De wisseling van de wacht, op elk heel uur (van 5.00 tot 23.00 uur) is een spektakel dat jaarlijks door vele toeristen wordt bewonderd. Tijdens de wisseling van de wacht om 12.00 uur speelt de fanfare.

Stadhuis Oude Stad
Aan het grote stadsplein vinden we het oude stadhuis, dat oorspronkelijk gebouwd werd in 1388. De 69 meter hoge toren werd in 1364 voltooid. Het stadhuis is vooral bekend vanwege zijn prachtige astronomisch uurwerk uit 1410. Vanaf 9 uur tot 21.uur wordt op elk heel uur een processie van de 12 apostelen zichtbaar. Ook de beelden aan de zijkanten van de klok bewegen mee.

Joodse wijk (Joodse begraafplaats)
Dit stadsdeel stamt van oorsprong uit de 13e eeuw. Het is later uitgegroeid tot een stad met een eigen bestuur, synagogen en eigen scholen. In 1848 werd het officieel een deel van Praag. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit stadsdeel zijn de Joodse begraafplaats, het oude stadhuis en de 7 synagogen, waar we tentoonstellingen vinden van unieke en wereldberoemde kunstcollecties. Verder is hier het Joods museum gevestigd. In de oude Joodse wijk vinden we de oude Joodse begraafplaats. Deze kleine begraafplaats is de rustplaats van 200.000 Joden. De graven liggen dicht op elkaar en soms zelfs in 9 lagen boven elkaar. De oudste grafsteen dateert uit 1439, de jongste uit 1787. Bezoekers leggen als teken van respect kleine steentjes op de grafstenen, die, volgens de traditie door de bezoekers zelf worden meegebracht.

Het Nationale Theater
Dit in Neorenaissance stijl gebouwde theater werd bekostigd door de Praagse bevolking en is na de brand in 1881 opnieuw opgebouwd met geld van de burgerij. Zowel de binnen- als de buitenaankleding is vervaardigd door de meest geziene kunstenaars van die tijd.

Staatsopera
Dit in Neoclassicisme gebouwde gebouw werd in 1887 voltooid en is bekend om de jaarlijks in begin februari gehouden operabal in aanwezigheid van talloze prominenten. Het gebouw bevat fraai schilder- en stucwerk.

Museum van de hoofdstad Praag
Wie meer wil weten van de geschiedenis van Praag kan in dit museum terecht. We vinden hier o.a. interieuren van woningen, wandtapijten, sieraden en kunstnijverheid.
De hoofdattractie is in 1837 voltooid, 20 m2 groot model van de stad Praag, dat geheel uit karton vervaardigd is. Het wordt nu gebruikt als hulp bij restauratie van historische gebouwen.

Eten en drinken
U kunt in Praag op culinair gebied van alles vinden. Van chique eersteklas restaurants tot de Mc Donalds. De prijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen in andere Europese hoofdsteden. Een stuk voordeliger is men uit, als er een restaurantje wat verder van de toeristische attracties wordt gezocht. Wat u eigenlijk niet mag overslaan is een bezoek aan een van de 900 biercafés. Pils komt oorspronkelijk uit de Tsjechische stad Pilzen en dat men het bier brouwen nog niet verleerd is zal duidelijk zijn. Ook kan men een wijntje proeven in een van de talloze wijncafés of in één van de middeleeuwse wijnkelder. Een Praags koffiehuis is een belevenis op zich, omdat hier veelal de moderne tijd nog niet is doorgedrongen.

Winkelen
Aan winkels geen gebrek. Er is voor elk wat wils, in elke prijs- en kwaliteitsklasse. In de omgeving van het Wencelasplein kunt u terecht voor glaswerk, porselein, sieraden, wandtapijten, antiek, kunst, cd’s, fotoboeken, souvenirs, kleding en accessoires. Vaak spreekt de verkoper Duits of Engels. Aan de noordzijde van Praag is een modern, grotendeels overdekt, winkelcentrum gebouwd. Kinderen kunnen hun hart ophalen aan houten speelgoed, auto’s, treinen, poppenhuizen en marionetten.