Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor een vakantie naar Edinburgh

Wanneer men voor het eerst in Edinburgh op een vakantie of bezoekt komt, valt meestal meteen het indrukwekkende kasteel van Edinburgh op, dat hoog op een heuvel de stad domineert. Het kasteel is een belangrijk symbool voor Edinburgh en Schotland, en tevens de plaats waar de beroemde jaarlijkse militaire taptoe (militairy tattoo) van Edinburgh wordt gehouden. Het kasteel is zeker een must see bezienswaardigheid in Edinburgh. U kunt uw stedentrip of vakantie beginnen in de Oude Stad (Old Town). Er zijn in dit deel van Edinburgh veel interessante bezienswaardigheden, winkels, restaurants, bars en musea te vinden. De Royal Mile, een historische verbindingsweg, en het gebouw van het Schotse Parlement zijn bijvoorbeeld in de Oude Stad gelegen. Het tegenoverstelde van de Oude Stad, is de Nieuwe Stad (New Town). Hier vindt u geen historische straatjes zoals in de Oude Stad, maar gebouwen met een elegante en moderne vormgeving. In de nieuwe stad zijn ook veel moderne winkels en boetieks te bezoeken, er kan echt prima in Edinburgh gewinkeld worden.

Top 6 bezienswaardigheden In Edinburgh

In de prachtige historische hoofdstad van Schotland zijn een groot aantal zeer interessante bezienswaardigheden te bekijken. Veel van de historische bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar in de buurt. Een bezoek aan deze bezienswaardigheden is daarom uitstekend met elkaar te combineren in een weekendje Edinburgh. Met name dan een bezoek aan het Kasteel van Edinburgh, wat toch wel de aantrekkelijkste bezienswaardigheid van de stad is, en de vele interessante locaties rond dit kasteel. Hieronder meer informatie over het kasteel en andere top bezienswaardigheden in de stad.

  1. Kasteel van Edinburgh (Edinburgh Castle): Dit kasteel was één van de sterkste kastelen in het Verenigd Koninkrijk. Niet verwonderlijk wanneer u de locatie van het kasteel ziet: op een grote vulkanische gevormde heuvel in het hart van Edinburgh. Het kasteel heeft gediend als een koninklijk paleis, een arsenaal, een gevangenis en een kluis voor de kroonjuwelen. Deze bezienswaardigheid van Edinburgh is een echte aanrader!
  2. Scotch Whisky Heritage Centre: Een centrum dat zich richt op Schotse whisky, en het erfgoed van de productie van whisky in Schotland. De gasten worden met het proeven van gratis Schotse whisky onthaald in het centrum, waarna de bezoekers een rondleiding in het centrum krijgen. Er is zoal het bekijken van een distillerij en een reis door 300 jaar van Schotse whisky productie als activiteit te ondernemen. Dé bezienswaardigheid van Edinburgh voor liefhebbers van whisky.
  3. Dynamic Earth: Hoe dynamisch is de Aarde? In Dynamic Earth Edinburgh kan meer ontdekt worden over bijvoorbeeld Big Bangs, exploderende vulkanen, aardbevingen, ijsbergen en tropische regenstormen. Een leuke bezienswaardigheid om met kinderen te bezoeken.
  4. Royal Yacht Britannia: Deze bezienswaardigheid is een koninklijk schip dat permanent in de haven van Edinburgh is gelegen. Een bezoek begint met het betreden van het bezoekerscentrum, waar meer te weten gekomen kan worden over het schip en de bemanning. Vervolgens kan het schip zelf betreden worden.
  5. Craigmillar Castle: Het best bewaarde originele kasteel in Schotland. Dit kasteel werd in de vijftiende eeuw gebouwd en in latere eeuwen uitgebreid. Dit kasteel ligt niet in het centrum van Edinburgh, maar is als één van de hoogtepunten van de regio rond Edinburgh wel een bezoek waard op een vakantie of stedentrip.
  6. Gladstone’s Land: Een origineel gebouw uit de zeventiende eeuw. Gladstone’s Land werd in het Edinburgh van het jaar 1620 afgemaakt en werd betrokken door de rijke koopman Thomas Gledstanes. Het gebouw van zes verdiepingen is begaanbaar en bevat veel indrukwekkende schilderijen.

Stedentrip naar Edinburgh

Omdat Edinburgh niet al te ver van Nederland ligt, en vliegtickets steeds goedkoper worden, is een stedentrip, doordeweeks of in het weekend, naar Edinburgh een heel aantrekkelijke optie geworden voor veel Nederlanders en Belgen. Hieronder een suggestie voor het schema van een stedentrip Edinburgh. Er wordt uitgegaan van een citytrip verblijf in Edinburgh van drie dagen.

  • Dag 1 van de stedentrip Edinburgh: U zou de Royal Mile en de Oude Stad (Old Town) kunnen bekijken. Er kan onder andere een gratis bezoek aan een aantal musea en de grote kathedraal van Edinburgh gebracht worden. De twee absolute top musea in dit gebied zijn het Royal Museum en het Museum of Scotland.
  • Dag 2 van het weekendje Edinburgh: Deze dag van de citytrip Edinburgh kan begonnen worden met een bezoek aan het imposante Kasteel van Edinburgh. Dit is niet simpelweg alleen een kasteel, maar er zijn bijvoorbeeld ook diverse musea en de kroonjuwelen van Schotland in het kasteel te vinden. Bij deze bezienswaardigheid in het Schotse Edinburgh kan dus heel veel (aangename) tijd doorgebracht worden.
  • Dag 3 van de stedentrip of het weekend Edinburgh: Een bezoek aan de Nieuwe Stad (New Town) is ook zeker een dag van de tijd op uw vakantie waard. Vooral als u of uw metgezel van winkelen en/of rondkijken houdt. In de Nieuwe Stad zijn een groot aantal interessante winkels (waaronder beroemde merken) en leuke restaurants te vinden.

Vliegvakantie naar Schotland
Vliegen naar Edinburgh is heel makkelijk. De laatste jaren is het vliegen naar het Verenigd Koninkrijk veel populairder geworden door twee redenen. De vliegtickets zijn goedkoper geworden en een vlucht is een stuk sneller dan een overtocht met de boot. Het nadeel van vliegen is natuurlijk wel dat de eigen auto niet meegenomen kan worden naar het Verenigd Koninkrijk. Waar men links rijdt! Maar een goed alternatief is het huren van een auto in Edinburgh. Bij het vliegveld zijn minstens zes autoverhuur-maatschappijen actief. Reservatie vooraf valt aan te raden omdat dat goedkoper is. Edinburgh heeft een eigen vliegveld. Het vliegveld is simpelweg Edinburgh Airport genoemd (vliegticket code: EDI) en ligt ongeveer 10 kilometer van het centrum van de stad. Vanaf het vliegveld is er een buslijn met heuse Britse dubbeldekkerbussen, die u makkelijk en goedkoop naar het centrum kunnen vervoeren. Een alternatief is de taxi nemen of de genoemde gehuurde auto. Er is geen trein, tram of metro die het vliegveld met het centrum van Edinburgh verbindt.