Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor kamperen in Noorwegen

Als u met het vliegtuig op vakantie gaat naar Noorwegen, kunt u op verschillende manieren daar verblijven. Dat kan zijn in een hotel of pension, u kunt een huisje huren óf kamperen. Kamperen in Noorwegen is ideaal voor reizigers die willen gaan en staan waar ze willen. U kunt uiteraard op één plek blijven staan, maar ook rondreizen. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop u kunt rondtrekken.

Camping of vrij kamperen in Noorwegen
Het kamperen in Noorwegen is uniek en een goede manier om het land te bezichtigen. In Noorwegen zijn ongeveer 1500 campings, die met name te vinden zijn in het zuiden van het land. Deze campings bieden een verscheidenheid aan ligging en classificatie, die kan variëren van 1 tot 5 sterren. De Noorse campings beschikken in de meeste gevallen over eenvoudige maar schone voorzieningen. Maar toeristen die een zeer comfortabele camping zoeken, met bijvoorbeeld verschillende activiteiten voor kinderen, is er ook genoeg keuze. Meestal bent u dan wel gebonden aan de meer toeristische delen van Noorwegen in het zuiden.

Alemansrecht
Naast de campings mag u bijvoorbeeld op de meeste plaatsen vrij kamperen, door het allemansrecht, wat het recht op vrije toegang regelt. Daar zijn wel een paar regels aan verbonden. Je mag maximaal drie dagen op dezelfde plaatst staan waarbij je 150 meter van bewoning af moet staan en niet op landbouwgrond mag kamperen. Langs de openbare weg is het voor caravans niet toegestaan te blijven overnachten. Het allemansrecht is vooral aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers, die zich met het vliegtuig of openbaar vervoer de lange afstanden overbruggen.

Tent, mobile home, hut, camper of caravan

Campers en caravans kunt u in Noorwegen huren. Wanneer u met de caravan naar een bepaalde locatie in Noorwegen gaat is het belangrijk eerst te controleren of dit wel toegestaan is. Er zijn namelijk wegen waar het verboden is met een caravan te komen. Noorwegen is meer geschikt om met een camper te ontdekken, dan heeft u geen last van de beperkingen die u met een caravan wel kan hebben. U kunt met de camper of caravan terecht op alle campings, maar in veel gevallen kunt u ook vrij kamperen. Wanneer u als wandelaar of fietser in Noorwegen gaat rondtrekken, kunt u met een tent alle kanten op. De warme maanden zijn het aantrekkelijkst om in Noorwegen te kamperen. Het is verstandig om een binnenzijl te gebruiken en de tent zo op te zetten dat het tegen een flinke regenbui kan. Deze kunnen kort duren, maar dit is genoeg om de tent kletsnat te krijgen. Naast kamperen kunt u een mobile home huren op een camping, dit zijn een soort stacaravans. Ook houten hutten, beter bekend als hytter, zijn op de meeste campings te huren. Deze hutten beschikken doorgaans over twee tot zes bedden, kookgelegenheid en stromend water.

Zoals u kunt lezen: de keuzemogelijkheden om te kamperen in Noorwegen zijn enorm! U kunt met het vliegtuig naar Oslo en van daaruit een camper of caravan huren. Daarnaast is het mogelijk om met een tent rond te trekken en via het openbaar vervoer of binnenlandse vluchten grote gebieden overbruggen.