Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

De mooiste nationale parken van Tanzania

Wie een pakketreis boekt naar Tanzania kan genieten van prachtige natuur. In deze blog vind je 3 geweldig mooie nationale parken die je hier kunt bezoeken.

Arusha National Park

Natuur
Regenwouden, acaciabossen en kratermeren; Arusha National Park is niet groot, maar heeft een bijzondere variatie aan natuurschoon. Het park ligt aan de voet van de 4564 meter hoge Mount Meru. Wie van avontuur houdt kan deze berg beklimmen. Een tocht naar de kraterrand van de Ngurdotokrater is ook mogelijk. In Arusha National Park valt het hele jaar voldoende neerslag, waardoor het er zeer groen is. Hoogtepunt bij helder weer is het prachtige zicht op de Kilimanjaro en Mount Meru.

Dieren
In Arusha National Park voelen veel vogelsoorten zich thuis, waaronder de flamingo. Bij de kratermeren leven olifanten, buffels, giraffes, waterbokken, zebra’s, nijlpaarden en kleine roofdieren. In het regenwoud wonen voornamelijk apen en bavianen. En met een beetje geluk kunt u hier zelfs een zwarte neushoorn tegenkomen. Het park is uitermate geschikt voor een ‘walking safari’. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van een bewapende ranger; de buffels en nijlpaarden kunnen agressief zijn. Tijdens de safari leert u veel over dieren en de natuur. Een kanotocht maken kan ook, vanuit uw kano spot u dan diverse dieren.

Accommodaties
Enkele voorbeelden van accommodaties in de buurt van Arusha National Park:

 • Kigongoni Lodge
 • Movairo Lodges and Tented Camps
 • Arumeru River Lodge
 • Kibo Palace Hotel
 • Arusha Coffee Lodge

Serengeti National Park

Natuur
Het meest bekende nationale park van Tanzania en misschien wel van heel Afrika is de Serengeti. Het landschap bestaat voornamelijk uit vlakke savanne- en bosgebieden en is met bijna 15.000 vierkante meter net zo groot als de helft van België. Serengeti betekent dan ook ‘eindeloze vlakte’ in de taal van de Massai, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Het ecosysteem van Serengeti National Park behoort tot de oudsten op aarde. Klimaat, vegetatie en fauna zijn in de voorbije duizenden jaren amper veranderd. In het gebied Lobo bij de Keniaanse grens dook hier twee miljoen jaar geleden in de Oldupaaikloof de eerste mens op. Tot honderd jaar geleden bleef Serengeti onbewoond; sindsdien laten de Massai hun vee op de landen grazen.

Dieren
In Serengeti leven olifanten, gazelles, impala’s, giraffes, kongoni’s, buffels, leeuwen, cheeta’s, luipaarden en hyena’s. De neushoorn is de meest bedreigde diersoort in het gebied; in de jaren tachtig werd dit soort bijna uitgeroeid door stropers. Serengeti is beroemd om de migratie van gnoes en zebra’s. In de lente trekken kilometers lange kuddes westwaarts op zoek naar water, gevolg door de roofdieren en katachtigen. Een indrukwekkend plaatje, dat u met eigen ogen kunt aanschouwen.

Beste reistijd
Het hele jaar door kunt u Serengeti National Park bezoeken. Wij kennen de mooiste plekken. Tussen mei en september vindt de migratie plaats; in de periode tussen december en maart reizen we naar de zuidelijke delen rondom de Ngorongorokrater, waar de grote geboortegolf op gang komt.

Accommodaties
Enkele voorbeelden van accommodaties in de Serengeti:

 • Serengeti Serena
 • Mbuzi Mawe Tented Camps
 • Serengeti Wilderness Camp
 • Ikoma SafariLodge
 • Serengeti Bushtops

Lake Manyara National Park

Natuur
Lake Manyara National Park is een klein park met een zeer gevarieerd landschap van grasland en bos. Regenwater vloeit vanuit het hoogland van Ngorongoro naar het meer, Lake Manyara. Ook is er een aantal warmwaterbronnen. Het meer beslaat het grootste deel van het park, maar kan in droge periodes zomaar verdwijnen.

Dieren
Vanwege het zoute water trekt het meer voornamelijk pelikanen en flamingo’s. Het park is uniek door de grote hoeveelheid bavianen en boomklimmende leeuwen. Zij rusten op de takken van de bomen waar u met de auto onderdoor rijdt. Vanwege de dichte bebossing kan het zomaar gebeuren dat u vanuit de auto olifanten kunt aanraken. In dit gebied ontmoet u tevens buffels, zebra’s, nijlpaarden, hyena’s, antilopen, gnoes en luipaarden.

Accommodaties
Enkele voorbeelden van accommodaties om en nabij Lake Manyara National Park:

 • Kirurumu Tented Camp
 • Lake Manyara Serena hotel & lodges
 • Corto Camp Manyara
 • E Unoto Retreat
 • Lake Manyara Wildlifelodge

Ngorongoro Conservation Area

Natuur
Groene hooglanden‚ slapende vulkanen en wildrijke kraters; de Ngorongoro Conservation Area is prachtig. Hoogtepunt is de enorme Ngorongorokrater, één van ‘s werelds grootste natuurspektakels. Vanaf de rand van de krater kijkt u uit over een natuurlijk amfitheater met een wonderlijke schoonheid aan uitgestrekte vlaktes, bossen, moerassen, kleine riviertjes en het Magadimeer. De krater is een geëxplodeerde vulkaan en heeft in de loop der jaren een eigen ecosysteem ontwikkeld. De wanden kunnen gemiddeld een hoogte van ruim zeshonderd meter bereiken. Het is niet voor niets dat de krater ook wel de Ark van Noach wordt genoemd.

Dieren
De vruchtbare vulkanische grond is de ideale voedingsbodem voor een intrigerend ecosysteem. In het gebied wemelt het van de wilde dieren. U ziet er neushoorns, buffels, gnoes, nijlpaarden, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten, apen, zebra’s, gazelles, en honderden soorten vogels. De ontelbare flamingo’s vormen een roze tapijt over het meer. De dieren kunnen de krater in- en uitlopen, maar de meesten hebben pertinent voor dit vruchtbare leefgebied gekozen. Naast deze dieren graast het vee van de huidige bewoners, de Massai, in dit gebied. Het vee zorgt voor hun levensbehoeften: vlees, melk en mest.

Beste reistijd
Het reservaat ligt ten zuidwesten van Serengeti National Park. In de periode tussen december en maart vindt u hier enorme groepen gnoes en zebra’s. Dit is de periode waarin de beesten jongen krijgen. Op één dag worden er soms wel zesduizend jonge gnoes geboren. De Ngorongoro Conservation Area wordt daarom ook wel de kraamkamer van Afrika genoemd.

Accommodaties
Enkele voorbeelden van accommodaties om en nabij Ngorongoro:

 • Ngorongoro Serena
 • Ngorongoro Craterlodge
 • Kudu Lodge and Campsite
 • Ngorongoro Farmhouse
 • The Manor at Ngorongoro