Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Een onvergetelijke vakantie
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Alle informatie voor een vakantie naar Lesbos

Heb jij een vakantie naar Lesbos geboekt? Dit is een Grieks eiland gelegen in de Egeïsche Zee. Deze zee is onderverdeeld in de noord Egeïsche eilanden en de zuid Egeïsche eilanden. Een mooi en veelzijdige plek waar je weken heerlijke kunt vertoeven. Zowel in een hotel met ontbijt als in een all-inclusive resort. Het eiland heeft genoeg te bieden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over Lesbos.

Is daar een mooie natuur?

Het eiland heeft een diverse fauna waarbij de flamingo’s het meest in het oog springen. Naast Flamingo’s zijn er ongeveer 325 vogelsoorten waaronder ook pelikanen. Lesbos is da ook populair onder vogelspotters. Naast vogels vinden we op Lesbos ook veel reptielen, amfibieën en een eigen paarden ras. Het Klimaat van Lesbos lijkt meer op het klimaat in Turkije als op het klimaat van de andere Griekse eilanden. Dit geld ook voor de flora en fauna op het eiland. Lesbos kent hete zomers en koude winters, vooral in de zomer kan het op het eiland redelijk warm worden. Gelukkig waait er meestal een lekkere zeewind waardoor de kust van Lesbos aanmerkelijk koeler is. De beste reistijd is doorgaans van April tot Juni.

Zijn er veel stranden op lesbos?

Op heel Lesbos vinden we voldoende stranden. Er zijn zowel kiezelstranden als zandstranden op het eiland dus we raden u aan om vooraf voldoende informatie te vergaren over de verschillende stranden. Een groot aantal stranden op Lesbos dragen de de titel Blue Flag Beach, dit betekend dat deze stranden aan strenge criteria voldoen op het gebied van onderhoud, reinheid en veiligheid. Op deze (toeristische) stranden zijn dan ook voldoende faciliteiten, er zijn strandwachten, toiletten en horeca gelegenheden. Op de kiezelstranden zouden we het gebruik van water of surf schoenen wel willen aanraden. Op Lesbos zijn veel stranden, zowel rondom het eiland als in de baaien. De meeste stranden beschikken bovendien over douches en kleedruimtes.

Cultuur en activiteiten

Griekenland is een cultureel rijk land door de grote historie van de Grieken en de Griekse goden. Hierdoor vinden we in heel Griekenland nog veel tempels en andere historische bouwwerken.De Griekse oudheid heeft veel schatten en opgravingen opgeleverd waardoor Griekenland rijk is aan vele (archeologische) musea. Op Lesbos vinden we een typisch Griekse keuken, met populaire gerechten als Gyros, Souvlaki en Moussaka. Natuurlijk mag een glaasje Ouzo ook niet ontbreken op Lesbos.

Wat zijn de belangrijkste (hoofd)steden

Ongeveer een derde van de inwoners van Lesbos zijn woonachtig in de hoofdstad Mytilini aan de zuidoost kant van Lesbos. Bij Mytilini vinden we tevens de belangrijkste haven en het vliegveld van Lesbos. Een van de toeristische plaatsen is Molyvos (Mithymna). Dit kleine dorpje telt ongeveer 3000 inwoners en valt vooral op vanwege de ligging tegen een heuvel. Bovenop de heuvel torent een oude burcht boven het dorpje uit wat een mooi plaatje oplevert. Agiassos is gelegen aan de voet van de Olympos en is met een hoogte van ongeveer 600m de hoogst gelegen plaats. In Agiassos in een orthodoxe kathedraal te vinden welke ook als bedevaartsoort kan worden gezien. Het dorpje Petra is bekend vanwege de Panagia Glykofilousa-kerk. Deze kerk is gelegen op een rots op 30 meter hoogte. De kerk is bereikbaar middels een lange trap met 114 treden.

Bezienswaardigheden Lesbos

Lesbos is een behoorlijk bezienswaardig eiland in Griekenland met verschillende natuurlijke en historische bezienswaardigheden. Op vijf plaatsen (Eftalou, Thermi, Geras, Polichnitos en Lisvori) komen heetwaterbronnen voor, dit water wordt onder meer gebruikt voor de oude badhuizen die hier aanwezig zijn. Het water staan bekend vanwege de heilzame werking. De hoofdstad Mytilini heeft veel statige oude herenhuizen welke veelal gebouwd zijn rond 1900. Bij Mytilini vinden we verder een Amfitheater welke plaats biedt aan 15.000 toeschouwers, een Byzantijns kasteel en een Archeologisch museum. Bij Moira vinden we een oude 170 meter lange aquaduct. Deze aquaduct stamt uit de Romeinse tijd en in maar liefst 26 meter hoog, en telt 17 bogen. Oorspronkelijk deed deze aquaduct dienst om water uit de bronnen bij Agiassos naar Mytilini te laten stromen.