Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor je vakantie naar Mallorca

Vakantie vieren op het veelzijdige eiland Mallorca (Majorca) is meer dan alleen maar genieten van de zon. U vindt er ruige bergen, kleine vissersdorpjes en fotogenieke baaien. Maar ook vele gezellige badplaatsen met eetgelegenheden, terrasjes en oneindig veel uitgaansmogelijkheden die uw vakantie compleet maken. Mallorca is bovendien rijk aan culturele bezienswaardigheden. Alleen al de hoofdstad Palma de Mallorca heeft op dat terrein genoeg te bieden. Sluit uw dag vervolgens af met een heerlijke tapasschotel in een van de restaurants. Mallorca, een prima bestemming voor een afwisselende vakantie! Tijdens uw vakantie op Mallorca kunt u leuke excursies maken of actief bezig zijn. Voor de golfliefhebber is er de uitdaging op een van de zeventien aantrekkelijke banen omgeven door prachtige decors vol heuvels en olijf-, amandel- en pijnbomen.

Informatie over het Eiland Majorca

Eén van de eilanden in de Middellandse Zee van de Balearen, is Mallorca. Het eiland ligt ongeveer 250 kilometer ten oosten van het Spaanse vasteland. In Mallorca wordt er Spaans gesproken, maar ook vele oud dialecten. De hoofdstad van Mallorca is Palma de Mallorca en is tevens de grootste stad van het eiland. Met zijn 100 kilometer lengte en 75 kilometer breedte en een oppervlakte van 3640 vierkante meter, is Mallorca tevens het grootste eiland van de eilandengroep, waar ook Ibiza, Formentera, Menorca en andere kleinere eilanden toe behoren. De economie van het eiland draait grotendeels op de toeristenindustrie, jaarlijks komen er 8 miljoen mensen het warme land bezoeken voor een vakantie, maar Mallorca is veel meer dan alleen maar zon, strand en toerisme.

Geschiedenis van Mallorca

De oudste bevolking van het Spaanse eiland gaat terug tot het derde en vierde millenium v.Christus. Het eiland werd bevolkt door een Iberisch herdersvolk, wat in holen woonden. In het jaar 645 v. Christus bevolkten de Carthagers de Balearen en uiteindelijk veroverden de Romeinen Mallorca. In die tijd leerden de inwoners van Mallorca hoe ze druiven, olijven en koren moesten verbouwen en werden de Balearen eilandengroep een belangrijke leverancier van hout. Er werden wegen aangelegd en bruggen gebouwd, de Romeinse periode was gunstig voor de geschiedenis van Mallorca. In deze tijd ontstonden steden als Palma, Pollentia en Manacor. Ieder dorp en stadje heeft op Mallorca een groot historisch verhaal, waar we verder steeds op terugkomen.

Weer en klimaat

Mallorca heeft een subtropisch Middellandse Zeeklimaat, warme zomers met temperaturen die kunnen oplopen tot 35 graden Celcius en zachte, maar regenachtige winters. In de zomer is het warm en droog, en begint vanaf juni met temperaturen van ruim boven de 30 graden. In de zomer is de luchtvochtigheid hoog en het is heerlijk om afkoeling in de zee te zoeken, waar een zachte zeewind heerst. In het berggebied is het koeler en vochtiger dan in de rest van het eiland. In de maanden september en oktober is de temperatuur gemiddeld 25 graden en is er nog volop zon, wat de zee erg aangenaam maakt om in deze periode te zwemmen. Eind oktober, november en december is de de kans op regen groot en de temperatuur in december is dan gemiddeld 17 graden. De winters op Mallorca zijn zacht en regenachtig en daalt zelden onder het vriespunt. Het Tramuntana-gebergte beschermt Mallorca tegen de koude winterwinden en in de winter is er op de berg kans op sneeuw. De koudste maanden, januari en februari is de temperatuur gemiddeld rond de 10 graden. De beste maanden om Mallorca te bezoeken zijn van april tot en met september, wanneer het hoogseizoen weer is aangebroken.


Belangrijke steden en bestemmingen in Mallorca

De badplaatsen in de Oostkust zijn relatief rustiger dan in de drukbezochte badplaatsen rondom de baai van Palma. Toch ontwikkelen zich deze plaatsjes zich in snel tempo en komen er ieder jaar meer toeristen naar deze fijne zandstranden. Voor de Oostkust van Mallorca zijn er talrijke inhammen (Calas) met afwisselend hoog oprijzende kliffen wat steeds meer toeristen aantrekt. De bekendste bestemmingen in de Oostkust zijn: Artà een stadje met een lange geschiedenis met een verzameling van veel prehistorische voorwerpen en eeuwenoude herenhuizen. Cala Figuera een pittoresk vissersdorpje omringd door pijnbomen. Cala Mondragó waar twee stranden en een beschermd natuurreservaat staat Cala Ratjada badplaats rond een vissers- en jachthaven. Cala Millor deze baai is een van de belangrijkste badplaatsen aan de Oostkust en wordt gevormd door het beschermde natuurgebied Punta de N’amer.

Twee baaien strekken zich langs de Noordoostkust uit, de Baai van Pollenca en de Baai van Alcúdia. Het zijn drukbezochte badplaatsen en staan bekend om hun zandstranden. Vroeger maakten de Romeinen al gebruik van de beschutting van deze twee baaien, door met hun schepen aan te meren. De resten van deze middeleeuwse stad is nog goed te vinden in de stad Alcúdia. Het moerasgebied van ongeveer 800 hectare groot ligt in het natuurgebied S’Albufera, wat bekend staat om zijn flora- en fauna. De oude stad Pollenca is opgebouwd uit dicht op elkaar staande huizenblokken en ligt aan de voet van het Tramuntana- gebergte. In de Place Major is iedere zondagmorgen een drukte van belang, omdat dan de markt er staat en inwoners van het plaatsje hun inkopen komen doen.

Banyas de Sant Joan
Het dorpje wat zich uitstrekt over een klifwand aan de kust en heeft een ronde wachttoren. In het Zuidelijke deel van Mallorca ligt de enige warmwaterbron van het eiland, de Banyas de Sant Joan. Deze warmwaterbron staat bekend om zijn genezende kracht voor mensen die lijden aan reuma, artrose en huidziekten. Het water bevat grote hoeveelheden opgeloste stoffen, waaronder mineralen. De Romeinen bouwden er vroeger baden en gebruikten het als kuuroord.

Llucmajor
Op 26 km ten zuidoosten van Palma ligt het stadje Llucmajor. Het stadje staat bekend om zijn historie. Hier werd in 1349 koning Jaume lll verslagen tijdens de slag van Llucmajor. Het betekende het einde van het koninkrijk Mallorca. Het standbeeld staat op de Esplanade Jaume lll. Een bezoek aan het stadhuis uit 1882 en de kloosters uit de 17 de en 18 de eeuw is het bezichtigen meer dan waard.

Campos
Op een afstand van 13 km ten zuidoosten van Llucmajor ligt Het plaatsje Campos wat bekend staat om zijn handwerkproducten en smeedijzer. Van de vele verdedigingstorens staan er nog maar 4 overeind. Het is het stadje waard om de kloosterkerk de Los Minimos te bezoeken, wat gelegen is aan de Calle Convento. De zoutpannen in de omgeving van Ses Salines staan bekend bij de vele toeristen die Mallorca komen bezoeken. De klokkentoren van de parochiekerk San Bartomeu is van ver al zichtbaar te zien,

Conia de Sant Jordi
Còlonia de Sant Jordi is een moderne badplaats aan de zuidkust, maar was ooit een havenplaats voor Campos. Er varen veel plezierboten door de jachthaven en is een drukbezocht toeristenplaats. Voor de kust liggen Romeinse schepen op de bodem van de zee, die op weg waren naar de Romeinse nederzettingen die zich op Mallorca ontwikkelden. Op de Cap de Ses Salines, wat 14 km ten zuidoosten van Còlonia de Sant Jordi ligt, toont de vuurtoren zijn licht.

Cap Blanc
Cap Blanc, oftewel de ‘Witte Kaap’sluit de baai aan de zuidzijde af. Het prachtige uitzicht hoog gelegen boven de waterspiegel geeft een immense kijk op de Middellandse Zee. Er staat een oude wachttoren, zodoende wist men vroeger al dat de kaap een van de belangrijkste onderdeel is van de geologische formaties op het eiland. De kaap van bijna 50 meter is al 8 miljoen jaar niet meer beweeglijk, wat betekent dat de Cap Blanc al sinds het ontstaan van het eiland, bestaat.

Playa de Palma
In het zuidwesten van Palma de Mallorca ligt de drukst bezochte strand van het eiland, de dichtbevolkte Playa de Palma. Bestemmingen in Playa de Palma zijn onder andere Banyalbufar, een dorp wat tegen de bergwand ligt met landbouwterrassen rondom. Het uitzicht op zee, ervaren veel mensen als prachtig en er wonen veel kunstenaars in deze stad. Andratx is een sfeervol plaatsje, waar enkele herenhuizen uit de 19 de eeuw staan, wat bekend staat onder de naam Indianos. welgestelde Mallorcanen bouwden de herenhuizen na terugkomst uit de Spaanse koloniën in het Caribisch gebied. De kerk van Andratx ligt hoog tegen de berg. Het bekijken waard zijn ook het landhuis Son Mas, wat in de 16 de eeuw werd aangevallen door piraten. Calvià is het centrum voor omliggende gebieden als de bekende kustplaatsen, Illetes, Palmanova, Magaluf, Santa Ponga en Peguera, wat allemaal is gelegen aan de Playa de Palma. Ter ere van Johannes de Doper, beschermheilige van Càlvia, werd er een gebedshuis gebouwd in 1248 en in 1896 werd er een nieuw gebedshuis (Parròquia Saint Joan Baptista) gebouwd, omdat de vorige te klein zou zijn. In het boomrijke dorp Estellencs, wat ligt tegen de flank van een berg en uitkijkt op zee, is een wandelroute naar het kiezelstrand makkelijk te lopen.

Forteza
Een van de indrukwekkendste landhuizen op Mallorca is de la Granja. Langs schaduwrijke eucalyptusbomen naderen de toeristen de ingang, waar een restaurant in is gevestigd. Bezienswaardigheden uit de 18 de en 19 de eeuw geeft dit een nostalgische indruk. Overal staan landbouwwerktuigen en een oude stoomtrein, kortom vroegere tijden herleven hier weer, uit lang vervlogen tijden. Vanaf La Granja leidt een smalle bergweg door een natuurgebied naar het dorp Puigpunyent. Het is een rustig dorpje tussen de olijf- en amandelbomen in. Vele landhuizen liggen er in de omgeving verscholen, de bekendste is de Forteza.


Tips voor deze vakantie in Spanje

Mallorca is meer dan een toeristische badplaats, waar je op twee plaatsen eigenlijk maar echt kunt shoppen. (Arta en Palma de Mallorca). Het is een prachtig land met veel natuurgebieden en veel authentieke steden. Het heeft een indrukwekkende geografie en een hele oude geschiedenis wat iedereen zult boeien. Ieder stadje en dorpje op dit eiland heeft zijn eigen verhaal. Het is een veilig land om heen te gaan en er zijn geen speciale inentingen nodig. De munteenheid van Mallorca is de Euro en het heeft dezelfde kloktijd als Nederland. Het water uit de leidingen is drinkbaar, maar beter is het om afgesloten flessen bronwater te kopen, die overal verkrijgbaar zijn. Het is vanuit Amsterdam ongeveer 2 uur en een kwartier vliegen, voordat je op Palma de Mallorca Airport bent (Son Sant Joan Airport, ook wel genoemd). Het is raadzaam om altijd een reisverzekering af te sluiten, mocht er onverhoopt iets gebeuren met je bagage. Check ook je ziektekosten verzekering, voordat je op reis gaat en zit niet onnodig met mogelijke hogere kosten als er wat gebeurt met je gezondheid tijdens de vakantie.