Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Informatie over reizen door Mexico, Guatemala en Belize

Mexico is flink groter dan Nederland. In een week hele delen doorcrossen of in 2 weken de Maya route ‘doen’, is niet echt een goed idee. In dit prachtige land is het belangrijk om ook voldoende rust te pakken, het is tenslotte zo’n mooi land.

Mexico verkennen met huurauto
Heb je ca. 2 weken tijd voor je Mexico vakantie, dan vlieg je het handigst naar Cancun. Vandaar kun je per huurauto over het schiereiland Yucatan (of ook naar San Cristobal in de staat Chiapas) rijden. De wegen zijn rustig en de steden, stranden en ruïnes goed bereikbaar, dus het wordt een relaxte, comfortabele vakantie. Uitrusten doe je op Holbox, bij Tulum of Playa del Carmen.

Mexico, Guatemala en Belize: de Maya route
Een groot deel van de toeristen kiest voor een combinatie Yucatan – Guatemala – Belize, de zogenaamde Maya Route. Je reist per gereserveerde lijn- en shuttlebussen: in Guatemala/Belize mag je namelijk met een huurauto de grenzen niet passeren. Bovendien is de infrastructuur in Guatemala en Belize niet zo goed ontwikkeld, waardoor rijden minder ontspannen wordt. Per lijn- en shuttlebus reis je comfortabel en voordelig.

Door Mexico reizen met de bus
Per lijnbus in Mexico reizen kan ook en dat is, zeker als je méér dan Yucatan wilt zien, een goed alternatief. Voordelen: het is goedkoper, je hoeft je niet druk te maken over de juiste weg en reist per vooraf gereserveerde, eersteklas lijnbus met airco. Je bent wel wat minder flexibel qua route, maar toch kun je op deze manier ook rustige plaatsen bereiken.

Voor de Maya route heb je 3 à 3,5 week de tijd nodig. De route loopt van Yucatan naar Guatemala en Belize en je vakantie eindigt weer in Yucatan. Populair, omdat je de mooiste Maya ruïnes aandoet en qua steden, cultuur en strand veel afwisseling hebt. Je begint je Mexico vakantie door te vliegen op Cancun en reist via Chichen Itza en Palenque naar San Cristobal de Las Casas. Dan ga je Guatemala in, naar Panajachel (Lake Atitlan), Antigua en Flores bij de Mayastad Tikal. Vervolgens reis je naar Belize waar je vanaf Caye Caulker perfect kunt snorkelen. Via Tulum en Playa del Carmen kom je weer in Cancun, waar je Mexico vakantie startte. Je hebt hier heerlijke hotels zoals Occidental Tucancun en het Temptation Cancun Resort.

Wil je drie weken op vakantie en niet de grenzen over, maar meer van Mexico zien, reis dan vanuit Mexico City via Puebla en Oaxaca naar San Cristobal (of v.v).

Ontspanning aan het strand

Veel Mexico vakanties eindigen aan de ”Riviera Maya”, een marketingnaam voor de toeristische stranden rond het drukke Cancun. Europese reizigers kiezen veelal voor het relaxte, maar wel toeristische Playa del Carmen. Dit wat uitgegroeide dorp, een uur rijden van Cancun, doet kleinschalig aan, maar heeft wel genoeg restaurants, bars en uitgaansmogelijkheden. Veel van de vakanties en rondreizen naar Mexico starten met enkele dagen ”Playa”; na de lange vlucht is het er lekker bijkomen.

Wil je je Mexico vakantie met gezellige drukte, winkelen en uitgaan afsluiten, dan zit je er ook goed. Zoek je meer een rustig palmenstrand, dan ligt nog een uur zuidelijker Tulum. Dit plaatsje staat bekend om de gelijknamige Mayaruïne die er op een klif aan zee ligt en om de langgerekte strook spierwit strand. Geen souvenirstraat of nachtleven zoals in Playa del Carmen en minder accommodatie dan dat er reizigers zijn, waardoor het verblijf een wat exclusief karakter heeft.

Ontdek de eilanden

  • Holbox eiland is een logische keuze aan het begin van je vakantie naar Mexico of als je wat meer noordwaarts van Cancun bent. Hier geen Mayaruïne of palmen óp het strand, maar wel brede, witte stranden, zandweggetjes met cabañas en een low-key sfeer. De zee is doorgaans rustiger dan bij Tulum en leent zich voor een boottrip; naar andere eilandjes, maar ook om dolfijnen, roggen en walvishaaien te spotten.
  • Caye Caulker is een langgerekt eiland voor de kust van Belize, bij het op-een-na-grootste koraalrif ter wereld. Het is een snorkel- en duikparadijs en daarnaast vind je er vriendelijke ‘rasta’-mensen die op blote voeten lopen en een prettig Caribisch sfeertje.