Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

3 gave Zwitserse steden voor een citytrip

Zoek jij een leuke bestemming voor een stedentrip? Zwitserland is een ideale keuze. In het land vind je een aantal gave steden die zeer geschikt zijn voor een (korte) citytrip. In deze blog vind je meer informatie over Bazel, Lausanne en Bern.

1. Bazel

Bazel telt 165.000 inwoners en ligt aan de Rijn en de Birs. Bazel is de 3e grootste stad van Zwitserland. De stad Bazel is gesticht in 374. In 740 werd de stad een bisschopstad en doordat de bisschoppen in Bazel zulke machtige personen waren maakte Bazel een stormachtige ontwikkeling door. Doordat de stad werd uitgebreid met allerlei velden en landerijen werd Bazel een stuk groter. Uiteindelijk werd de stad Bazel ingedeeld in Bazel-stad en Bazel-Land. Dit bleef zo tot 1501 toen het werd omgedoopt tot kanton Bazel. Door een conflict werd de stad in 1833 weer gescheiden in Bazel-Stad en Bazel-Land. Beide zijn nu halfkantons.

De stad bestaat uit 2 delen, Groot Bazel en Klein Bazel. De delen worden door middel van 7 bruggen met elkaar verbonden. De bekendste brug van de 7 is de Mittlere Brucke. De stad herbergt een aantal mooie pleinen zoals de Marktplatz met het stadhuis en de mooie Jugendstilpanden en het Barfusserplatz waar er vroeger een klooster van de Franciskanen stond. Alle woonwijken in het stadsdeel Groot Bazel zijn voorzijn van vele parken en plantsoenen. In het stadsdeel Klein Bazel overheerst met name de industriele bedrijvigheid. De grootste industrieterreinen liggen aan de Rijn.

Bazel telt 41 musea. De bekendste hiervan zijn de Kunsthalle, het Antikenmuseum en de Fondation Beyeler. Bazel beschikt ook over een theater waarvan de grootste zaal plaats biedt aan iets meer dan 1000 mensen.

2. Lausanne

Lausanne ligt in het kanton Vaud en is tevens de hoofdstad van dit kanton. Lausanne ligt op 495 meter hoogte aan het meer van geneve. De stad ligt in het Franstalige deel van Zwitserland.

Een aantal belangrijke instituten hebben hun hoofdkantoor in Lausanne zoals bijvoorbeeld het internationaal olympisch comite en de federation equestre internationale.

De stad Lausanne is voort gekomen uit een militairkamp. Het kamp dat door de Romeinen werd gebouwd werd in eerste instantie Lousanne genoemd. Later werd deze naam omgevormd tot Lausanne. De stad werd tussen 1536 en 1798 bestuurd door de besschop van Bern. Na 1798 werd de stad toegevoegd aan het kanton Vaud en werd het bestuurt door dit kanton.

Ondanks het weinige aanbod in Lausanne is de stad volgens vele de beste uitgaansstad van Zwitserland. Dit door de Franse sfeer en flair in deze stad.

3. Bern

Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, hoewel Bern echter wel wordt gezien als hoofdstad heeft men daar toch een andere naam voor. Bern is Bondsstad van Zwitserland. Bern heeft 130.000 inwoners en is hiermee de 4e grootste stad van Zwitserland. De binnenstad van Bern is werelderfgoed en staat dan ook op de lijst van UNESCO.

De stad Bern ligt in een bocht van de rivier de Aare. De rivier loopt dan ook dwars door het oude centrum van Bern. De verschillende delen van de stad worden verbonden via de bruggen: Kornhausbrug, Nydeggbrug en Kirchenfeldbrug.

Bern is in 1191 gesticht door Berthold V van Zahringen. De stad heeft als mascotte een beer. Volgens vele is dat zo omdat de hertog bij het stichten van de stad een beer dode op de plaats waar nu de stad Bern ligt. Bij de bouw van de stad is rekening gehouden met de ligging. De stad ligt aan 3 zijden omringd door de Aare, en hierdoor is het dan ook veel beter verdedigbaar. Aan de zijde die niet aan de Aare grenst is er een muur en een toren gebouwd, dit om de stad nog beter te kunnen verdedigen. De stad kon doordat het aan de Aare grensde niet groeien aan alle kanten. De stad groeide elke keer aan de kant van de muur. Daardoor werd de muur meerdere keren verplaatst en werden er meerdere toren gebouwd om de stad te kunnen blijven verdedigen. Tot 1256 werd de stad verdedigd door de Zytgloggetoren, daarna tot 1345 door de Kafigtoren en vervolgens tot 1622 door de Christoffelturm. Deze toren werd in 1865 afgebroken voor de bouw van het huidige centraal station.

Na 2 oorlogen, de eerste in 1298 en de tweede in 1339, respectievelijk tegen de Fribourg en de Bourgondiërs besloot de stad om onafhankelijk oftewel neutraal te blijven.

In 1954 werd het Wereldkampioenschap voetbal gehouden in Zwitserland. Net als in 2006 was Bern toen ook één van de speelsteden tijden het WK. De finale van het WK van 1954 vond plaats in het Wankdorf Stadion in Bern. De wedstrijd werd gespeeld tussen West-Duitsland en Hongarije. De uitslag was 3-2 voor West-Duitsland.

Een aantal bekende inwoners van Bern waren de uitvinder Albert Einstein, de eerste bondgril Ursula Andress en de politicus Michail Bakoenin.

Uitgaan
’s Avonds komt de stad Bern tot leven. Het uitgaanscircuit is voor een kleine stad als Bern zeer veelzijdig. Elke avond is er wel iets te beleven in de stad. Alle evenementen van de stad worden van tevoren aangekondigd op de affiches die door de hele stad verspreid worden. Voor gezelligheid moet je in het oude stadscentrum zijn. Hier wordt vaak live muziek gespeeld in één van de vele barretjes die de stad rijk is.

  • Een aantal bekende plaatsen in de stad zijn:
  • Het Art cafe, een leuke bar waarbij verschillende dj’s je voorzien van leuke muziek.
  • Divino, een gezellige amerikaanse-latijnse bar.
  • Baren, de bar waar je veel locale inwoners kunt vinden.
  • Du Theatre, een exclusieve loungebar.
  • Prestige Club, een trendy bar/dancing.
  • Marian’s Jazzroom, een jazzbar waar dagelijks live jazz optredens te zien zijn.

Hotels
Bern beschikt over zo’n 40 hotels, variërend van een luxe 5 sterren hotels zoals Hotel Le Vieux Manoir au Lac tot een gezellig 2 sterren familiehotel zoals Hotel Nydeck.