Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

De mooiste eilanden van Thailand

Thailand heeft enorm veel eilanden. Op deze pagina vind je een overzicht van de eilanden die het bezoeken waard zijn.

  • Phuket is het grootste eiland van Thailand, en is erg geliefd bij toeristen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen; het stikt er van de toeristen en Phuket wordt steeds meer volgebouwd met all-inclusive resorts.
  • Koh Phi Phi is een eiland naast Phuket. Koh Phi Phi is onbewoond, maar je kunt er op het strand gaan liggen en de natuur verkennen. Bekijk ook Resort Koh Phi Phi
  • Koh Lipe is het meest zuidelijke eiland van Thailand en is daardoor ook vanuit Maleisië goed te bereiken. Er komen weinig toeristen op Koh Lipe en dat kan een verademing zijn als je geen zin hebt in de drukte van Phuket.
  • Koh Samui is ook een groot eiland. Steeds meer toeristen weten het eiland te vinden. Koh Samui is vooral leuk vanwege de natuur van het eiland.
  • Koh Phangan is een eiland dicht bij Koh Samui en is de laatste jaren erg populair geworden.
  • Koh Samet ligt een paar uur van Bangkok en heeft de meeste zonuren van alle Thaise eilanden.
  • Koh Chang is na Phuket het grootste eiland van Thailand, maar is (gelukkig) nog niet zo populair. Koh Chang is één van de eilanden met de mooiste natuur.

Phuket

Phuket is het grootste eiland van Thailand en tevens het meest toeristische eiland. Op het eiland Phuket vind je veel resorts en toeristische hotels. Phuket ligt in het zuiden van Thailand en ligt in de provincie die ook Phuket heet. De afstand tussen Bangkok en Phuket is ongeveer 800 kilometer. Phuket staat bekend om de witte stranden en prachtige natuur.

Phuket is een eiland, maar is aan de noordkant met een (700 meter lange) brug verbonden aan het vasteland van Thailand. Phuket is een stuk duurder dan eilanden zoals Koh Chang en Koh Lipe, omdat het op Phuket stikt van de toeristen. Phuket is namelijk populair bij zowel westerse als Aziatische toeristen, die meestal veel geld uitgeven op het eiland.

Highlights van Phuket
Phuket is weliswaar een druk en toeristisch eiland, maar dat is niet zonder reden; het eiland heeft prachtige stranden, dorpjes en geweldige flora en fauna voor duikers. Bovendien liggen er rondom Phuket nog allerlei kleine eilandjes die een stuk rustiger zijn. In het binnenland van Phuket vind je jungles, waar je uiteraard (al dan niet met een gids) op verkenning kunt gaan.

Bereikbaarheid Phuket
Phuket is vanuit Bangkok goed bereikbaar per vliegtuig of met de bus. Aangezien de afstand meer dan 800 kilometer bedraagt, is het natuurlijk het snelste om het vliegtuig te nemen.

Accommodaties
Phuket is een eiland dat echt gericht is op toeristen. Daardoor zijn de prijzen er een stuk hoger. Je vindt op Phuket vooral hotels en resorts aan de westkant van het eiland. Ben je op zoek naar goedkopere hotels en hostels, dan kun je die het beste zoeken in Patong of Phuket town.

Activiteiten en bezienswaardigheden
Phuket wordt gekenmerkt door het heuvelachtige landschap, de witte stranden en de heldere wateren. Toch heeft Phuket ook op cultureel gebied genoeg bezienswaardigheden. Verspreid over het eiland vind je prachtige tempels. Ook worden er voldoende excursies aangeboden naar omringende eilanden.

Duiken op Phuket
Watersport is ook een belangrijke bron van inkomsten op Phuket. Je kunt bijvoorbeeld een jetski huren of gaan windsurfen. Ook bevinden er zich op Phuket prachtige plekjes voor duikers en snorkelaars.

Koh Phi Phi

Koh Phi Phi is een eilandengroep in Thailand. De Koh Phi Phi-eilanden liggen ten zuidoosten van het grote eiland Phuket. Hoewel de eilanden vroeger niet erg bekend waren, zijn ze inmiddels ontzettend toeristisch geworden. Toch is het één van de mooiste plekken die je ooit zult zien. De natuur is ontzettend indrukwekkend en de eilanden worden gekenmerkt door de prachtige stranden. Koh Phi Phi staat bekend om de prachtige stranden en rotsformaties.

Accommodaties
Net als op Phuket, is overnachten in Koh Phi Phi niet bepaald goedkoop. Dit is vooral vanwege de grote hoeveelheid toeristen die het eiland bezoeken. Toch zijn er plekken waar je relatief goedkoop kunt overnachten. Vanaf december tot en met maart is het ontzettend druk op Koh Phi Phi en in die tijd is het dan ook het duurst. Ben je er buiten deze maanden, is het zeker mogelijk om iets te vinden voor (omgerekend) 15 tot 20 euro per nacht.

Bereikbaarheid
De Koh Phi Phi-eilanden hebben geen vliegveld, vandaar dat het het beste is om vanuit Phuket een boot te nemen. Deze vertrekt het hele jaar door twee keer per dag. Phuket is vanaf Bangkok gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken.

Koh Lipe

Koh Lipe is een eiland van Thailand. Het is een eiland dat nog niet echt ontdekt is door de grote hoeveelheid toeristen dat ieder jaar naar Thailand reist. Dit is vooral te danken aan de zuidelijke locatie van het eiland. Het is het meest zuidelijke eiland van Thailand en is daarom zowel vanuit Bangkok als vanuit Maleisië goed te bereiken. Toeristen komen weliswaar nauwelijks op het eiland, maar backpackers komen al langer op Koh Lipe, dat bij hun (terecht) bekend staat als een verborgen pareltje.

Toerisme en drukte op Koh Lipe
Vanwege de kleine hoeveelheid toeristen op Koh Lipe, is het er erg rustig en gaat het er relaxed aan toe. Op Koh Lipe rijden geen auto’s, treinen of bussen. Als je in Bangkok bent geweest en dan op Koh Lipe komt, is het een enorm contrast. Het eiland kan met recht een oase van rust genoemd worden.

Praktische info
Omdat Koh Lipe nog vrij onbekend is, is het niet mogelijk om er geld op te nemen met je pinpas. Dit kan wel met een creditcard, maar lang niet overal. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg cash geld op zak hebt voordat je naar Koh Lipe gaat.

Activiteiten op Koh Lipe
Je kunt op Koh Lipe eigenlijk alles doen dat je zou verwachten van een afgelegen tropisch eiland. Je kunt ontspannen aan het strand gaan liggen, maar ook duiken, snorkelen en uitgaan is mogelijk op Koh Lipe. Pattaya Beach is het meest populaire strand. Dit is dan ook de beste plek om uit te gaan op het eiland. Een ander strand dat vooral geschikt is om te duiken en snorkelen is Sunrise Beach. Vanwege het gebrek aan massatoerisme op Koh Lipe is alles ontzettend betaalbaar, en zijn de stranden (en het water) over het algemeen erg schoon.

Bereikbaarheid
Koh Lipe is een klein eiland zonder vliegveld, dus is het alleen te bereiken per boot. Er zijn gelukkig genoeg verbindingen met eilanden zoals Phuket en Koh Phi Phi. Ook is het mogelijk om vanaf Langkawi (Maleisië) de boot naar Koh Lipe te nemen.

Koh Samet

Koh Samet is een eiland in Thailand. Koh Samet is een klein eiland, dat op zo’n 210 kilometer afstand van Bangkok ligt. Omdat het eiland deel uitmaakt van een nationaal park, moet je bij aankomst op het eiland 200 baht entree betalen.

Het eiland mag een nationaal park heten, maar er zijn genoeg accommodaties waar je kunt verblijven. Koh Samet staat erg bekend om de parelwitte stranden en de helder blauwe zee. Alle plekken op Koh Samet liggen op loopafstand van elkaar, omdat het eiland zo klein is. Ook bij de Thaise bevolking is Koh Samet erg populair, omdat het zo dicht bij Bangkok ligt.

Koh Chang

Koh Chang is een eiland in Thailand. Wanneer je “Ko Chang” letterlijk vertaalt, betekent het “olifanten”. Het staat bekend als een tropisch paradijs en is relatief onbekend bij toeristen. De afgelopen jaren is Koh Chang enorm veranderd. Vroeger was Koh Chang vooral goed bereikbaar voor de doorgewinterde backpacker, maar tegenwoordig is het ook voor “normale” toeristen zeer toegankelijk. Ondanks dat heeft het eiland toch veel van de oorspronkelijke schoonheid weten te behouden. Het is nog altijd een prachtig eiland met een jungle en prachtige witte stranden.

De informatie die online te vinden is over Koh Chang is vaak oud en niet meer correct. Dit komt mede doordat Nederlandse reisbureaus geen banden hebben met de goede hotels op Koh Chang. Ook zou het kunnen liggen aan contracten die deze reisbureaus hebben met hotels op eilanden als Phuket of Koh Samet. Je hoort mij in ieder geval niet klagen, want ik houd ervan als een eiland niet te toeristisch is! Het feit dat Koh Chang populairder is dan vroeger, heeft ook voordelen; veel hotels en resorts op Koh Chang hebben airconditioning, iets dat voor een westerling zeker geen overbodige luxe is.

Weer op Koh Chang
Het weer op Koh Chang is tropisch. Vroeger regende het in de zomermaanden op Koh Chang iedere week wel een paar keer hard (tropische regenbuien). De laatste jaren regent het vooral in september erg hard. Er zijn zelfs reizigers die beweren dat juli en augustus de beste maanden zijn om Koh Chang te bezoeken.

Toerisme en drukte op Koh Chang
In de zomermaanden (ons hoogseizoen) is het op Koh Chang erg rustig. Er zijn mensen die het té rustig vinden in de zomermaanden, maar als je voor je rust komt is het eigenlijk ontzettend “relaxt” in de zomer. In onze zomervakantie is het rustig op Koh Chang en hoef je dus niet lang te wachten in restaurants en andere voorzieningen. Ook op het strand is het in de zomermaanden redelijk rustig. Omdat Koh Chang voor een groot deel een natuurreservaat is, wordt de groei van het toerisme op het eiland actief beperkt door de Thaise autoriteiten. Dit zorgt ervoor dat er genoeg verlaten plekjes te vinden zijn. Koh Chang is uitsluitend per boot te bereiken, wat ook bijdraagt aan de rust op het eiland.

Koh Chang bezoeken
Om Koh Chang te bezoeken, kun je vanuit Bangkok met de bus naar Trat, om van daaruit met de veerboot naar Koh Chang te gaan. De rit naar Trat duurt ongeveer vijf of zes uur. Je kunt vanuit Bangkok ook naar Trat vliegen.