Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

De mooiste bezienswaardigheden in en rondom Como

Ontdek het Como meer en rust uit in de cafeetjes terwijl u de mensen ziet voorbijlopen en heerlijke Italiaanse koffie drinkt, en absorbeer de geschiedenis en de elegantie. Ga dan op verkenning met de ferry, proef de heerlijke Italiaanse keuken en sta versteld bij het adembenemende landschap!

De hotspots van Como

Wondermooi! Zelfs dit woord nog niet genoeg voor dit deel van Italië. Deze parel van de Italiaanse meren is een baken van rust, heerlijk eten, prachtige besneeuwde bergtoppen, vriendelijke mensen en stijl. In zijn meesterwerk ‘La Chartreuse de Parme’ beschreef Stendhal het als een ‘betoverende plek, met geen gelijke op aarde op het gebied van schoonheid’. Virgilius noemde het ‘ons mooiste’ meer.

Ligging
Como ligt in Lombardije, op 45 km van Milaan en in de provincie Como. De stad Como logt aan de top van de zuidwestelijke tak van het meer. De stad ligt op slechts enkele kilometer van de Zwitserse grens en op 20 minuten van Lugano. Het Como meer is 50 km lang en ten Westen van Menaggio verdeelt het zich in twee takken. De bergen rond het meer zijn ongeveer 2000 meter hoog en het meer is tot 1350 voet diep, wat het een van de diepste meren in Europa maakt.

Wanneer u een bezoek brengt aan het Como meer, wacht u een waaier aan ervaringen. Sommige stadjes zijn nog relatief onontdekt door toeristen, en de bezienswaardigheden zijn dus misschien niet aan iedereen bekend. De plaatselijke bevolking kent ze goed, maar wil ze niet altijd te zichtbaar maken aan de toeristen. Wanneer u ze weet te vinden bent u echter steeds welkom.

Een prachtig panoramisch uitzicht vanuit Como aan de spits van het meer

Como ligt aan de spits van het meer en is een historische stad van meer dan 400 jaar oud met prachtige kerken en historische monumenten. Het Como meer staat vooral bekend on zijn prachtige villa’s, en de beroemdste is misschien wel de Villa Carlotta, een combinatie van luxueuze interieurs en een prachtige kunstcollectie. In de tuinen vindt u exotische en weelderige planten (meer dan 500 soorten planten, bomen en struiken van over de hele wereld). De oude stad is tot op de dag van vandaag beschermd door hoge muren, maar is nu doorspekt met interessante plaatselijke boetiekjes. Een wandelingetje maken door de straten op zaterdagnamiddag is een traditie in de locale cultuur. Met een koffie op een terras kunt u de elegante processie van jong en oud voorbij zien trekken.

Omdat Como aan de spits van het meer ligt, heeft u hier een uitzicht over het meer in de richting van Cernobbio aan de linkerkant, waar een van de meest exclusieve hotels ter wereld is gevestigd, de “Villa D’Este”, waar vele beroemdheden al van een rustige vakantie hebben genoten. En nu zelfs George Clooney hier een huis heeft gekocht, lijkt het erop dat deze traditie nog lang zal voortbestaan.

Ontdek het meer, geniet van de rust en de sfeer

Cernobbio en de verschillende stadjes aan het meer kunnen bereikt worden met de auto, maar we bevelen altijd de ferrydiensten aan: die bieden een rustigere en stijlvolle manier van reizen, een beter uitzicht en zijn niet duur. Neem de ferry naar Cernobbio en wandel rond in dit mooie dorpje. Als u de auto neemt datn ligt verderop Toriggia, waar u de Villa Passalacqua kunt bezoeken, een laat 18de-eeuwse villa waar Bellini ooit verbleef.

Isola Comacina
Verder ten Noorden ligt de Isola Comacina. De beste tijd om dit eiland te ezoeken is gedurende het weekend na 24 juni, wanneer de feestdag van St John wordt gevierd. Er is dan een viering in de ruïnes van de S. Eufemia basiliek, gevolgd door een processie en vuurwerk. Hiervoor moet u de ferry nemen!

Tremezzo
Er zijn benoeg bestemmingen aan het meer om u weken zoet te houden, maar een van oudsher populaire bestemming is Tremezzo, met een traditionele promenade langs het meer en een aantal historische villa’s en hotels langs het meer. Van hieruit kunt u de autoferry nemen naar Bellaggio, “de parel van het meer” en Varenna, mer zijn kronkelende steile steegjes aan de overkant.

Bellagio & Varenna
Bellagio is adembenemend mooi en wordt tot een van de prachtigste stadjes in Europa gerekend. Het heeft een prachtig uitzicht, perfect onderhouden huizen en schitterende villa’s langs nauwe kasseisteegjes. Als u naar Como komt dan is een bezoekje aan Bellagio een must!

Al even prachtig is Varenna, een historisch vissersdorp met een heel eigen karakter. De huizen langs de steile straatjes zijn vaak overladen met bloemen. In de heuvels boven Varenna ligt een oud kasteel waar Theodolina, de koningin van de Lombarden, naar verluidt overleden is in de 7de eeuw.

Varenna is ook waar u de kortste rivier in Italië kunt vinden, de Fiumelatte. 250 meter lang, stroomt die langs een bergflank naar beneden in het begin van mart tot October elk jaar, wanneer het water gewoon stopt! De legende vertelt dat zelfs Leonardo da Vinci probeerde te weten te komen waar het water vandaan komt, maar dat niemand het ooit is te weten gekomen.

Ontdek de Italiaanse keuken

Als u graag wilt relaxen, wandelt u dan gewoon even rond in deze spectaculaire stadjes, doordrongen van geschiedenis, proef de heerlijke Italiaanse keuken, en geniet van een drankje op een terras. Als u echter liever wat energie kwijtraakt, en een onvergetelijk uitzicht mee naar huis wilt namen, naam dan de funivia naar Brunate en volg dan het voetpad naar de Monte Boletto. Zorg ervoor dat u warm gekleed bent want de temperatuur daalt in de heuvels! Como’s waterkant is een centrum van bedrijvigheid in de stad. Hier vindt u de promenade met palmbomen, parken, een levendige haven en een internationale jachthaven. De nieuwe Living Coasts attractie is een extra bestemming in het gerenoveerde gedeelte van de waterkant, en er is ook een verlichte brug die een perfecte achtergrond biedt voor een drankje op een milde zomeravond. Op enkele minuten van het centrum zijn er ook stranden die bereikbaar zijn te voet, via de weg of via het water. Er is een waaier aan aan cafeetjes, restaurants en bars, leuke boetiekjes en attracties voor elke interesse.