Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

De mooiste golfbanen van Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een perfecte bestemming voor de golfliefhebbers. Dat komt door het aangename klimaat. Je kunt hier het hele jaar door heerlijk buiten op de green staan. Op het eiland vind je dan ook een aantal hele gave golfbanen. Ook populair bij de Nederlanders. In deze blog vind je informatie over 3 van deze golfbanen: Palheiro Golf, Santo da Serra en Porto Santo Golf Course

Palheiro Golf, golfen op het dak van Madeira

Palheiro Golf is een 18 holes par 72 baan en meet voor de heren vanaf de medal tees 5.847 meter en voor de dames vanaf de medal tees 4.921 meter. Vanaf de Championship tees meet de baan trouwens een respectabele 6.022 meter. Voor de heren scheelt dat dus 175 meter. Lijkt niet veel (een redelijke par 3), maar geloof maar dat een aantal holes een totaal andere dimensie krijgen. Dat worden meteen ballenvreters! De baan is ontworden door Cabel Robinson (een voormalig assistent van Robert Trent Sr.) en geopend in 1993.

De baan is hooggelegen in de heuvels boven Funchal en aangelegd in een naaldbomenbos. Op een enkele hole na wordt er of omhoog of omlaag gespeeld. Vlak staan zoals wij in Nederland gewend zijn komt op deze baan niet veel voor. Als je niet erg zeker bent van jezelf moet je vooral niet proberen de held uit te hangen maar behoudend positiespel spelen (verassend hoe goed je dan kunt scoren trouwens). Met behoudend spel zul je niet snel in de problemen komen, maar te aanvallend spel wordt bij een fout veelal genadeloos afgestraft. Overal op de baan heb je uitzicht op de zee of uitzicht op de bergen in het achterland. Beide uitzichten zijn zeer de moeite waard.

Vanaf de green van de vierde hole (één van de hoogste punten van de baan) wordt je getrakteerd op een waanzinnig mooi uitzicht over de kust en Funchal, adembenemend! Maar het is nog niet afgelopen na de laatste put op de green van de 18e hole. Vanaf het terras van het clubhuis is het met een koel glas in de hand gewoon verder genieten van een waanzinnig uitzicht op Funchal en de kust. Ja ja, het is goed toeven op Palheiro. Het clubhuis is gezellig en beschikt tevens over een goed gesorteerde shop. Inmiddels ben ik meerdere keren te gast geweest op Palheiro Golf, en iedere keer opnieuw geniet ik weer met volle teugen. De greenfee van 78 Euro geldt trouwens voor de hele dag, dus je kan ’s-ochtends spelen, lunchen, en dan nog een keer spelen. Ja, op Madeira kun je nog in alle rust genieten van een ronde golf.

Santo Da Serra – De baan van het Madeira Open

5 minuten van het vliegveld en 18 kilometer van Funchal ligt de baan waar sinds 1993 het Madeira Open wordt gespeeld. In 1931 als 9 holes par 3 baan begonnen is Santo da Serra inmiddels uitgegroeid tot een golfcomplex met drie lussen van 9 holes, en uitgebreide oefenfaciliteiten. Het Madeira Open wordt sinds 1993 gespeeld op de combinatie Machico/Dessertas die door Robert Trent Jones is ontworpen en in 1991 werd opgeleverd. Aan de lengte van de baan kun je zien dat we hier te maken hebben met een moderne baan. Vanaf de Championship tees meet deze combinatie 6.241 meter, van de gele tees 5.753 meter, en van de rode tees 5.147 meter. Hier is het verschil tussen de Championship tees en de gele tees een behoorlijke par 5 (488 meter!).

Hoewel Santo da Serra minder hoog gelegen is dan Palheiro kom je ook hier fantastische uitzichten tegen. Holes 2 en 4 van de Machico Course zijn de holes die door de tourspelers als de meest aansprekende holes worden aangemerkt. Hole 2 is een par 4 van 403 meter (voor de Pro’s) met een uitdagend teeshot over een diep ravijn om de fairway te bereiken. Hole 4 is een par 3 van 185 meter van tee tot green met daartussen alleen maar ravijn. Nou lijkt 185 meter voor een Pro niet zo overdreven, maar op deze hole heeft de altijd aanwezige wind wel vrij spel en wordt de green toch wel erg klein! Zoals te verwachten zijn de fairways en de greens van een zeer hoge kwaliteit. De bekende uitdrukking “als een tapijtje” komt onwillekeurig in mijn gedachten als ik hier de greens betreed. De tweede negen (Dessertas Course) lijken wat ingetogener van karakter dan de eerste negen (Machico Course), maar vergis je niet! Ook hier heb je goed course management en goede slagen nodig om veilig rond te komen.

Vanzelfsprekend is het ook hier goed toeven in het zeer luxe ingerichte clubhuis dat naast een shop ook over een fitness beschikt. Ook hier vanaf het terras weer mooie uitzichten over de baan! Tja, wat kun je over zo’n baan verder nog zeggen, pure klasse! (FOTO NR. MAD-04 of MAD-05)

Porto Santo Golf Course

Op 40 kilometer van Madeira ligt het eiland Porto Santo waar misschien wel één van de spectaculairste benen van Europa ligt. Porto Santo Golf Course is een par 72 van 6.434 meter. De baan is ontworpen door Severiano Ballesteros en hij heeft een meesterwerk afgeleverd. Geen holes waarvan je denkt “hier klopt iets niet”. Voor het spektakel gaan we naar de holes 14, 15 en 16 die langs de kliffen lopen en waar we fantastische uitzichten hebben op het kolkend water van de Atlantische Oceaan, 80 meter lager dus!

Hole 14 is zonder twijfel één van de holes die grote indruk zal achterlaten. Het is een par 4 dogleg naar rechts om een klif heen. Afsnijden over de klif is mogelijk, dan is het van tee tot green 291 meter waarbij de green een aantal meters lager dan de tee ligt. Misschien met wind mee? In ieder geval, deze hole heet dus “Seve’s Trick” omdat Seve bij de officiële opening van de baan zijn bal in één keer van de tee op de green heeft gelegd. Longhitters kunnen op een aantal holes een slag winnen zonder overdreven risico’s te hoeven nemen. De ambitie van de ontwikkelaars van deze baan is trouwens hoog, in de toekomst moet het Madeira Open hier gespeeld worden in plaats van op Santo da Serra waar het Madeira Open tot nu toe werd gespeeld.