Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Algemene informatie voor een vakantie naar Bulgarije

Bulgarije biedt echt heel veel vakantie voor je geld. Wie op zoek is naar een nieuwe vakantiebestemming met een heerlijk klimaat, schitterende natuur, brede zandstranden en gastvrije mensen kan in Bulgarije zijn hart ophalen! Dit zuidoost-Europese land ligt aan de Zwarte Zee met een kilometerslange kustlijn en een mediterraan klimaat. Bovendien ligt het prijspeil in Bulgarije een stuk lager dan in Nederland. Voor een betaalbare vakantie in een schitterende omgeving ben je hier dus op de juiste plek!

Naast mooie stranden en lage prijzen kent Bulgarije ook een adembenemende natuur. Het land heeft talrijke natuurlijke meren, waarvan de gletsjermeren werkelijk schitterend zijn en daarnaast staat Bulgarije bekend om de ruim 500 thermale bronnen. Bulgarije heeft vele nationale parken en enkele beschermde natuurgebieden. Het Kaliakra-schiereiland en het Srebarna-reservaat zijn zelfs opgenomen in de UNESCO-lijst voor natuurreservaten. De kustgebieden zijn voor toeristen zeer aantrekkelijk, hier kun je genieten van een welverdiende vakantie in één van de moderne hotels, die wij hier aanbieden. Naast een rustige strandvakantie kun je ook actief en sportief gezien je hart ophalen. Verder zul je in de omliggende dorpjes nog de authentieke bevolking tegenkomen, die nog op de ezel naar het werk gaat, zelfgeteelde aardappels eten en zelf kaas maken. Niet verwonderlijk dus dat steeds meer toeristen de weg naar dit prachtige vakantieland weten te vinden!

Cultuur & Historie
De grootste religieuze stroming is de orthodoxe kerk, die onderverdeeld is in een Armeens-apostolische en een Bulgaarse variant. Beide varianten wijzen het bestaan van het vagevuur af. Een belangrijke religieuze minderheid vormen de islamieten, die 10 tot 15% van de bevolking uitmaken. In Bulgarije vind je nog 120 kloosters. De meeste hebben echter vooral een historische betekenis en zijn niet of nauwelijks bewoond. De Bulgaarse maaltijden bestaan voor een groot gedeelte uit vlees, aardappelen en bonen, met een salade. Visgerechten vind je voornamelijk langs de kust. Verder kent de Bulgaarse keuken veel Turkse en Westerse invloeden. De hoofdmaaltijd in Bulgarije is de lunch en het avondeten wordt vaak laat genuttigd. Bulgaarse wijn en yoghurt staan ook hoog aangeschreven.

Reisdocumenten
Nederlandse staatsburgers dienen met een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs naar Bulgarije te reizen. Kinderen tot zestien jaar mogen ingeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Na thuiskomst moet het paspoort/identiteitskaart minimaal 6 maanden geldig zijn.

Voltage
De netspanning in Bulgarije is net als in Nederland 220 Volt.

Munteenheid
De munteenheid in Bulgarije is de Bulgaarse leva. € 1,- staat ongeveer gelijk aan Bulgaarse Leva 1,96. In verband met valutaschommelingen raden wij je aan om van tevoren bij je bank de actuele koers op te vragen. Travellercheques worden over het algemeen geaccepteerd, maar in winkels e.d. mondjesmaat. Je kunt maximaal een bedrag van €200,- per dag pinnen. Het wordt afgeraden om geld te pinnen op de luchthaven. In vrijwel alle plaatsen zijn geldautomaten aanwezig. De bekende creditkaarten zoals Diners, Visa, American Express en Euro/Master worden over het algemeen geaccepteerd.

Taal
De voertaal is Bulgaars. In de toeristische gebieden kun je echter ook goed terecht met Duits en Engels.

Tijd
In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland. Net als de rest van Europa schakelt Bulgarije in het voorjaar over op zomertijd en in het najaar op wintertijd.

Telefonie
Om van Bulgarije naar Nederland te bellen toets je 0031, gevolgd door het kengetal zonder 0 en het abonneenummer. Internationaal bellen is vanuit de meeste hotels mogelijk, dit is echter tamelijk duur.

Water
Het kraanwater in Bulgarije is drinkbaar, toch wordt afgeraden dit te drinken.

Banken, postkantoren & winkels
Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 t/m 16.00 uur. In de grotere steden zijn ze soms ook geopend op zaterdag. In de meeste winkels, tankstations en hotels kun je met een creditcard betalen. Je kunt bij de meeste banken in de steden contant geld opnemen met de creditcard.

Vervoer en wegen
In Bulgarije hebben ze goede busverbindingen. Ze hebben tussen de belangrijkste steden de busverbindingen verbeterd. Reizen per auto in Bulgarije is mogelijk, doch is niet zonder risico. Gezien de mogelijkheid van diefstal, in combinatie met de slechte – op sommige trajecten zelfs zeer slechte – toestand van het Bulgaarse wegennet, wordt het rijden na zonsondergang ten sterkste ontraden. Ook het overnachten in de auto wordt sterk ontraden. Het taxivervoer gaat bijna hetzelfde als in Nederland. Bij de meeste taxi’s is de prijs per kilometer. Als dat niet zo is, moet je van tevoren een prijs afspreken.

Vaccinatie
Vaccinaties zijn niet noodzakelijk maar het landelijk coördinatiecentrum reizen (LCR) beveelt de volgende vaccinaties aan: DTP (Difterie-Tetanus-Polio) en Hepatitis A. Voor actuele informatie kun je terecht op de de website van LCR.