Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Vakantie in Scandinavië

Wauw, het hoge noorden van Europa is prachtig. Ben jij al wel eens in Scandinavië op reis geweest? Wij vinden dit een absolute aanrader. Geen standaard strandvakantie of culturele reis, maar een mooi combinatie die voor iedereen aantrekkelijk is. In deze blog lees jij alles over het Scandinavische vakantiegebied.

Natuur én cultuur
Vakantie in Scandinavië vieren, is een uitstekend idee! De noordelijke hoek van Europa is een van de mooiste en rustigste delen van het continent. Scandinavië staat bol van de ongerepte natuur, spannende meren en spectaculaire fjorden. Je vindt er uitgestrekte bossen, ruige bergen, hippe steden en pittoreske dorpen. Noorwegen heeft weer net andere karakteristieken dan Zweden en Denemarken is alleen al vanwege de bereikbaarheid één van de populairste bestemmingen van Scandinavië. ‘s Zomers kun je kanovaren, vissen, wandelen en fietsen, en in het winterseizoen is vooral Noorwegen fantastisch om te skiën, langlaufen en snowboarden. Kortom: voor een onvergetelijke vakantie is Scandinavië ideaal.

Steden bekijken in je vakantie in Scandinavië

Tijdens je vakantie in Scandinavië wil je natuurlijk optimaal genieten van al het fraais dat dit gebied te bieden heeft. De natuur oefent op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit. En als je een rondreis door Scandinavië maakt, zie je enorm veel afwisseling. Ook de steden in Scandinavië zijn bijzonder. Ooit gedacht dat Oslo een van de hipste steden van Europa is? Ooit geweten dat Stockholm het Venetië van het noorden wordt genoemd omdat het op veertien eilanden ligt? Of dat Kopenhagen een schitterende oude stad is die naar het koopmansverleden genoemd is? Je kunt het allemaal ontdekken tijdens je vakantie in Scandinavië.

Zomer en winter reisperiodes
Op vakantie in Scandinavië kun je hartje zomer een bijzonder fenomeen meemaken: op de langste dag van het jaar gaat de zon helemaal niet onder. Om dat te zien moet je wel een eind naar het noorden reizen, maar zelfs in de zuidelijke streken blijft het ’s nachts meer schemeren. De noordelijke gebieden lenen zich ’s winters uitstekend voor een huskysafari: een tocht door de sneeuw op een slee getrokken door honden. Daar is soms ook het spectaculair mooie Noorderlicht te zien. Wie ooit in Scandinavië is geweest, wil dolgraag nog eens terug. Wat wil je ook in een gebied met zo veel afwisseling! Een vakantie in Scandinavië is geweldig!


Kopenhagen

In Denemarken is Kopenhagen een van de weinige echt grote steden. De stad ligt op twee eilanden, Sjaelland en Amager, verbonden door bruggen. De historische binnenstad kenmerkt zich door brede straten met mooie, oude panden. De vele hedendaagse architectuur en kunst heeft Kopenhagen de bijnaam Deense designhoofdstad opgeleverd. Dat herken je bijvoorbeeld aan het hypermoderne operagebouw. Aan de kade van Nyhavn vind je vrolijke en kleurrijke gevels. Hier woonde ooit Hans Christian Andersen. En vanwege de 17e-eeuwse gevels, de kanalen die op grachten lijken en de talloze fietsers die door de stad rijden, heeft Kopenhagen wel wat van onze hoofdstad Amsterdam weg. Misschien zijn er ook wel net zo veel bezienswaardigheden in de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen.

Oud en hedendaags Kopenhagen
De uitersten van Denemarken komen in Kopenhagen bij elkaar. Ga bijvoorbeeld eens kijken in het alternatieve Christiania. In 1970 stichtte een groep hippies in een voormalige kazerne deze vrijstad, die nog steeds een vorm van zelfbestuur heeft en de gemeente een doorn in het oog is. Zeker de moeite voor wie zich aangetrokken voelt tot een alternatieve levensstijl. Wil je een prachtig uitzicht over de stad, beklim dan de Rundetårn uit 1642. Bindende factor in de stad is Andersen met zijn sprookjes, zoals de Kleine Zeemeermin, het wereldberoemde zwarte beeldje op een steen in de haven. In het Statens Museum vind je 700 jaar Deense beeldende kunst, en het Nationalmuseet toont de historie in talloze voorwerpen. Natuurlijk telt Kopenhagen van Denemarken de meeste musea.


Oslo

Tijdens je vakantie in Noorwegen mag je Oslo niet missen. Een bezoek aan de hoofdstad is namelijk een uitstekend idee! De stad kent een zeer aangename mengeling van gemoedelijk historisch en strak modern. Je vindt er prachtige, oude huizen die getuigen van een rijke geschiedenis. En Oslo is ook een toonbeeld van design. De nieuwste ontwikkelingen qua kleding en interieur vind je hier. Oslo weerspiegelt de vooruitstrevende en open geest van de Noren. Struin door de straten van het mooie centrum en verken de verschillende wijken van de stad. Dan zul je zien hoe verrassend de hoofdstad van Noorwegen, Oslo is.

Oslo: het Noorwegen van toen en nu
Oud en nieuw Noorwegen komen in Oslo bij elkaar. Kijk maar eens in Gamlebyen, waar resten van middeleeuws Oslo te vinden zijn. Of bezoek Akershus Slott, een prachtig renaissancepaleis, of Det Kongelige Slott: het 18e-eeuwse koninklijke paleis van koning Harald V. Hedendaagse architectuur is te bewonderen in het splinternieuwe Operahuset, pal aan zee, waar je doorheen en overheen kunt wandelen en natuurlijk opera’s kunt zien. Sla ook het Munch Museum niet over, waar de pakkende schilderijen van de meester hangen. Ga beslist naar het Vigelandpark, met de prachtige beelden van menselijke gedaanten in innige houdingen. Ook schitterend als er sneeuw ligt, want winters Oslo is Noorwegen ten top.

Shoppen in Oslo
In Oslo kun je uitstekend shoppen. Hippe kledingwinkels en winkelcentra met de nieuwste snufjes wisselen elkaar af. Zoek je een enorm aanbod aan vintage kleding? Leef je dan uit in Grünerløkka, een knusse wijk met winkeltjes en cafés voor wie wat alternatievers aantrekkelijk vindt. Zoek ook uit wat er ’s avonds in Oslo te doen is, want het culturele en uitgaansleven is er bruisend. Je leest het: tijdens je vakantie in Noorwegen is Oslo een must.


Stockholm

In Zweden vind je Stockholm, een van de mooiste steden ter wereld. Stockholm wordt het Venetië van het noorden genoemd, omdat het op veertien eilanden is gebouwd. De afwisseling is opvallend in deze prachtige stad, die naast goed bewaard gebleven oudheden ook veel moderne architectuur kent. Een compact beeld van het verleden krijg je in het eerste openluchtmuseum ter wereld: Skansen. Dat geeft goed weer hoe het land er vroeger uitzag. Ook in het Nordiska Museet krijg je een idee van het dagelijks leven in Zweden vanaf 1500. Het Stadhuset is een bezoekje waard als je van oude gebouwen houdt. Dan moet je ook in Gamla Stan, het oude stadsdeel rondwandelen. Er is zo veel te beleven dat je tijdens je vakantie in Zweden Stockholm zeker moet gaan bekijken.

Stockholm: Zweden vroeger en nu
Stockholm is de stad waar oud en nieuw Zweden samenkomen. Zo is Stockholm een uitstekende stad om te shoppen. Mode en design vind je in de winkelcentra en winkelstraten. Vooral bekend om de trendy winkels, restaurantjes en bars is SoFo, een deel van Södermalm. Zoek je exclusieve winkels met Zweedse topmerken, maar ook antiek, dan moet je in Östermalm zijn. In het oude stadsdeel Gamla Stan vind je eveneens tal van winkeltjes. Een Zweedse specialiteit is het glaswerk. In de hele stad zijn winkels te vinden met mooie glazen voorwerpen.  Leuk om mee te nemen als souvenir! Zo zul je nog lang terugdenken aan je bezoek aan de prachtige waterstad van Zweden: Stockholm.