Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

7 mooiste kustplaatsen van Turkije

In deze blog bespreken we de 7 mooiste kustplaatsen Turkije. In deze plaatsen vind je de mooiste hotels en resorts voor familie, kinderen, adults en andere reisgezelschappen. Prachtige all inclusive accommodaties met waterparken, direct aan zee of in het centrum. Per plaats hebben we een aantal goede hotels voor je op een rijtje gezet.

Alanya

Een van de bekendste badplaatsen aan de Turkse Rivièra is Alanya. Deze stad vlijt zich tegen een imposante rots aan die plots opduikt tussen het Cleopatrastrand en het Ooststrand. Op “deze rots” staat een enorme Seldjoekse burcht uit de 13e eeuw, één van de prachtigste bezienswaardigheden in het Middellandse Zeegebied. Deze burcht heeft een dubbele ommuring met ruim 150 torens. Tussen de binnenste en buitenste ommuring vindt u resten van moskeeën, een Karavanserai en een overdekte markt. Achter de binnenste ommuring ziet u de resten van een reservoir en een Byzantijnse kerk. In 1220 maakte de Seldjoekse sultan Aladdin Keykubayt van Alanya zijn winterverblijf en zijn scheepsbasis. De oude gebouwen bewijzen nu nog steeds hoe belangrijk deze stad onder de Seldjoekse overheersing was. Bij de imposante burcht liggen opmerkelijke scheepswerven en de Kizil Rule (de rode toren). Dit is een achthoekige toren die dienst deed als hoektoren voor de vesting, gebouwd in 1225-1227.

Alanya is een stadje met 35.000 inwoners en is een populair vakantieoord. Er wordt beweerd dat koningin Cleopatra al naar deze stad kwam om te genieten van het uitstekende klimaat en de schitterende blauwe zee. Sinds die tijd zijn velen haar gevolgd. Alanya is de drukst bezochte badplaats van Turkije. Alanya beschikt over vele restaurants, hotels en motels, cafés en bars. De café’s aan de haven is dé ontmoetingsplaats voor de toeristen. Voor echte shoppers is Alanya de plek bij uitstek om het geld lekker te laten rollen. Er bevinden zich talloze winkels in deze plaats waar de toerist terecht kan voor souvenirs, lederwaren, kleding, juwelen, handtassen en de typisch geschilderde kalebassen, het symbool van de streek.

Hoteltips in Alanya:


Antalya

Antalya, ook wel de parel van de Turkse Rivièra genoemd, is de hoofdstad van de provincie, met ongeveer 260.000 inwoners. Antalya is de belangrijkste vakantiebestemming van Turkije en is een stad vol contrasten. Het is een van de meest belangrijke steden van Turkije met een zeer rijk verleden. Deze stad is gelegen aan de voet van het imposante Taurusgebergte, waar een subtropisch klimaat heerst. Deze met pijnbomen begroeide bergen klieven zich diep in de schitterende zee, waardoor het een grillige kustlijn vormt, met rotsachtige spitsen en geïsoleerde baaien. Antalya is een aantrekkelijke stad met lange boulevards met palmbomen, een indrukwekkende zeehaven en een pittoresk oud stadsgedeelte, Kaleiçi. Dit oude stadsdeel bestaat uit smalle steegjes en houten huizen die tegen de muren van de stad zijn aangebouwd. De zeehaven van Kaleiçi heeft al verschillende prijzen op haar naam en wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste van Turkije.

In de 2de eeuw voor Chr is Antalya gesticht door Attalos II, de koning van Pergamon. Hij noemde de stad naar zichzelf, Attaleia. Sindsdien is de stad steeds bewoond of bezet geweest door de Romeinen, de Byzantijnen, de Seldjoeken en uiteindelijk de Osmanen. Al deze groepen hebben hun stempel gedrukt in Antalya. U zult dit zien door het aanschouwen van alle historische bezienswaardigheden van deze stad. In het centrum van de stad vindt u de Yivli Minarelimoskee, gebouwd door de Seldjoek-sultan Alladdin Keykubat in de 13de eeuw. De sierlijk gekartelde minaret van deze moskee is het symbool van Antalya. Uit dezelfde periode dateert het theologische college Karatay Medresse dat gelegen is in het Kaleiçikwartier. De sculpturen in de poort en de mihrab (spits van een minaret) zijn sprekende voorbeelden van Seldjoekkunst.

Hoteltips in Antalya:


Belek

Belek ligt ca. 30 km ten oosten van Antalya. Het is een van de nieuwste vakantieoorden aan de Turkse Rivièra. Belek biedt in de naaste omgeving prachtig ongerepte natuurgebieden, romantische zandduinen begroeid met pijnbomen, dichte eucalyptuswouden, kilometers lange stranden, die uitnodigen tot een strandwandeling en schitterende hotels voor de verwende vakantieganger. De natuurliefhebber kan in Belek werkelijk zijn hart ophalen. Belek is de veilige thuishaven van de vele, bijna uitgestorven vogelsoorten en de beroemde Caretta schildpadden. De 1e klas vakantiecomplexen die wij voor u geselecteerd hebben zijn ruim opgezet en zo gebouwd dat er rekening gehouden is met het omliggende landschap. Belek beschikt niet over een echt stadscentrum. Op 9 km afstand ligt het dorpje Serik, waar u gebruik kunt maken van de bars, restaurants en andere faciliteiten.

Belek heeft ook op sportief gebied heel veel te bieden. Naast de mogelijkheid alle denkbare watersporten te beoefenen, zoals diepzeeduiken, laat Belek de droom van elke golfliefhebber in vervulling gaan. Belek is mede door de aanwezigheid van een groot aantal golfbanen een golfbestemming bij uitstek. Turkije heeft momenteel 9 golfbanen, 2 bij Istanbul en 7 in Belek. Belek ligt op een vlak strook land tussen het Taurusgebergte en de Middellandse Zee. Door de vele rivieren vanuit de bergen is hier voldoende water, zodat de natuur ook tijdens de warme zomers groen blijft. En daardoor ook de fairways en de greens van deze schitterende golfbanen. In Belek komt ’s winters het kwik zelden onder de 15°C. De banen zijn allen aangelegd in bestaand bos van eucalyptus- en pijnbomen, met veel ruimte tussen de holes, vaak grenzend aan rivieren. Bekende Europese architecten hebben borg gestaan voor prachtige golfaccommodaties.

Hoteltips in Belek:


Bodrum

Bodrum heeft een zeer unieke sfeer. Gelegen op een schiereiland heeft Bodrum het knusse van een pittoresk dorpje. U vindt er smalle steegjes, mooie witte traditionele huizen en het prachtige St. Peterkasteel. Het is tevens ook de levendigste en drukste badplaats van Turkije. Deze badplaats wordt wel het St. Tropez van de Turkije genoemd, met name door de aanwezigheid van de rijke Turkse jet-set. De jachthaven en de lange boulevard zijn ’s avonds “the place to be” om lekker te slenteren of op souvenir-jacht te gaan. Bodrum heeft een uiterst divers uitgaansleven. U vindt er knusse eethuisjes met Turkse specialiteiten, fasfoodrestaurants, bars met sexy buikdanseressen, live Jazzclubs en internetcafés maar ook de bekende openluchtdiscotheek Halikarnas met plaats voor 5000 bezoekers. In de bekende Barstreet zijn tevens veel kroegjes aanwezig met grote terrassen waar de cocktails prima smaken!

De Tirhandil, een boot met een puntig achtersteven, neemt nog steeds toeristen mee voor een tochtje. Bodrum is een ontspannende stad overdag en een levendige stad ’s nachts. Laat u gaan, geniet van de sfeer die in de stad heerst. De avond begint met een aperitiefje aan de haven, daarna naar een gezellig klein visrestaurantje om te eindigen in de night-clubs en discotheken waar u blijft doorgaan tot de vroege uurtjes. Dankzij de ontwikkeling van het toerisme in Bodrum, kwam een artistieke gemeenschap hier tot leven. De talrijke boetieks en winkels bieden u een ruime keuze aan artikelen. Lederwaren, natuurlijke sponsen, locale parels in blauw glas, kilims, sandalen, borduurwerken etc. Aldus is Bodrum het centrum geworden van de Turkse artistieke gemeenschap.

Hoteltips in Bodrum:


Kemer

Kemer, dat ooit een vissersdorpje was, ligt aan de voet van het reusachtige Taurusgebergte. De afstand tot Antalya bedraagt ongeveer 45 km. Kemer is door de jaren heen uitgegroeid tot een prachtig, indrukwekkend vakantieoord met een moderne jachthaven, gezellige barretjes, restaurants en exclusieve boetieks. Shoppers kunnen hier hun hart ophalen. Er is een grote verscheidenheid aan winkels. Alles is er te vinden, kleding, goud, tapijten, kunst, leer en noem verder maar op. De populariteit van Kemer blijft groeien en ondanks dat is het landschap nagenoeg ongerept en wordt het niet ontsierd door moderne hoogbouw. Bijna alle hotels en appartementen zijn laagbouw en het centrum is deels autovrij.

U gaat naar Kemer om zijn gezonde lucht, adembenemende natuur, ongerepte bossen en de kristalheldere baaien. Kemer is omgeven door vier baaien, Göynük-baai, Camyuva-baai, Beldibi-baai en Tekirova-baai en heeft een bosrijke omgeving met pijnbomen. Tussen al dit natuurschoon liggen een aantal uitstekende hotels en vakantieparken waaruit wij voor u de beste hebben uitgekozen. Kemer is een paradijs voor de levensgenieter en voor diegene die zijn vakantie middenin de natuur wil doorbrengen. Buiten zalige rust die u hier vindt zijn er in de omgeving tal van bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn.

Hoteltips in Kemer:


Marmaris

Marmaris is een mooi havenstadje aan een baai, dat de laatste jaren is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristencentra van Turkije. Aan de met dennen- en pijnbomenbossen bedekte kust staan talrijke vakantiehotels. In de oudheid heette deze stad Pyskos. De oude stadskern wordt evenwel door 16e eeuwse monumenten bepaald. Zo kunt u in de havenwijk een mooie burcht uit de Ottomaanse tijd bezichtigen. Het aan de zuidelijke Egeïsche kust gelegen Marmaris biedt een kristalheldere baai met lange zand- en kiezelstranden, die omgeven wordt door bergketens die met pijnbomen en Oleanderbomen bedekt zijn. Aan de havenpromenade vindt u talrijke cafés, taveernes en restaurants met een goede keuken, en u heeft hier een schitterend uitzicht op de zee en de jachten.

Het nachtleven van Marmaris is niet zo beroemd als dat van Bodrum. Toch kunt u swingende nachten doorbrengen in de vele discotheken, bars en clubs. Icmeler was een kleine voorstad van Marmaris, die zich tegenwoordig tot een zeer prettig en ontspannend vakantie-oord met heerlijke zandstranden ontwikkeld heeft. De afstand tot Marmaris bedraagt ca. 10 km en beide plaatsen zijn door middel van bussen en minibussen uitstekend met elkaar verbonden.

Hoteltips in Marmaris:


Side

Side, een voormalig vissersdorpje en liggend op een schiereiland, ligt 75 km ten oosten van Antalya en is één van de bekendste historische en antieke plaatsen van Turkije. Bijna geen andere stad kent zo’n grandioze synthese van antiek en modern. Side is gelegen tussen sinaasappelboomgaarden, katoenvelden en schitterende bloementuinen. Side is reeds in de 7e eeuw voor Chr. gesticht en daarom de trotse bezitter van een rijke geschiedenis. De stad kwam in de oudheid onder invloedssfeer van de piraten en had een grote internationaal bekende slavenmarkt. Na de Arabische inval verhuisden de overgebleven inwoners naar Antalya.

Side is tegenwoordig een waar openluchtmuseum, bezaaid met zeer interessante bezienswaardigheden. Bij de ingang van dit oord staat het antieke theater en de machtige stadsmuur met de boogpoorten. Dit theater met een lange zuilengalerij is het oudste van de streek. Een wandelpad langs de schilderachtige vissershaven leidt u via mooie en goede restaurants naar de Agora tempel, de Athene tempel en de Apollo tempel. Zijn populariteit dankt Side aan zijn langzaam aflopende zandstranden, aan zijn ruïnes, het shoppingcentrum en nog veel meer toeristische voorzieningen. Andere monumenten die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen zijn een fontein en een necropolis. De grote Romeinse baden zijn omgeturnd tot musea waar één van de mooiste archeologische collecties te bezichtigen zijn. U ziet het, Side is op zich al een bezienswaardigheid. Mocht u er toch genoeg van krijgen, er zijn een groot aantal excursies/bezienswaardigheden buiten Side.

Hoteltips in Side: