Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Onvergetelijke vakanties
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Goedkope vakantie China

Reizen door China heeft van oudsher al tot de verbeelding gesproken en het is ook één van de boeiendste bestemmingen. De contrasten in dit enorm grote land zijn vaak scherp. Massa’s fietsers in de steden tegenover de serene rust in kleine dorpjes tussen eindeloze rijstvelden. Of het contrast tussen de kleurrijke markten van vergeten koninkrijkjes in zuid China en de keizerlijke monumenten zoals het Terracotta leger en de Verboden Stad. China is zo groot dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Het is te veel om op een pagina te vermelden. Je China-reis beginnen of eindigen met de beroemde Trans Siberie-Express is uiteraard ook mogelijk.

Zuid China

Een stad van wereldformaat wat deze regio verbindt met de rest van de wereld is natuurlijk Hongkong. Het zuiden van China is vooral bekend vanwege een van de mooiste landschappen die er te vinden is, namelijk het karstgebergte. Deze grillig gevormde kalkpieken zijn voor vele kunstenaars een bron van inspiratie geweest en vind je vaak terug in vele Chinese prenten. Een regio wat nog nauwelijks bezocht is door toeristen maar zeer de moeite waard is, is de provincie Guizhou. Je laat de cafeetjes met Engelse menukaarten voor een aantal dagen achter je en het lijkt wel of je terug gaat in de tijd. Naast de soms fascinerende landschappen als de eindeloze rijstterrassen van Longsheng, zul je ook vele minderheden tegenkomen in hun traditionele en vaak kleurrijke kledij.Daarnaast kom je intrigerende bouwwerken tegen als Wind- en regenbruggen en Drum-torens.De route gaat langs schilderachtige dorpen van vaak enkel houten huizen met vele smalle kronkelstraatjes zoals in Zhoaxing.

Wie wat meer comfort wil en ook de vele minderheden van Zuid China wilt bezoeken, is aangewezen op de provincie Yunnan. Een van de bekendere plaatsen om te bezoeken in deze regio is Dali. Dali is een karakteristiek Bai dorp met veel traditionele architectuur van deze minderheid. Het is een prima uitvalsbasis voor fietstochtjes over het platteland of boottochtjes over het Erhai meer. De markten in deze regio zijn een bont spektakel van Baivrouwen in de mooiste klederdracht, varkens, kippen, vreemde groentes, tweedehandsbrillen en kunstgebitten. Het stadje Lijiang ligt aan de voet van de machtige Sneeuwberg van de Jade Draak. In dit stadje lijkt het of de tijd sinds de Middel-eeuwen heeft stilgestaan. Het is een wirwar van smalle straatjes, kanaaltjes, marktjes en donker roodbruine houten huisjes, waar de Naxi-vrouwen in hun denim-blauwe klederdracht de dienst uit maken.

West China

West China zien wij als het China wat grenst aan de ’provincie’ Tibet. Tibet zelf is voor ons een aparte bestemming, al is het helaas door de huidige situatie onlosmakelijk verbonden met China. West China grenst dus aan de huidige provincie Tibet, maar veel van deze regio behoorde vroeger aan het groot Tibetaanse rijk. Het bijzondere is dat deTibetaanse cultuur hier nog immer zeer duidelijk aanwezig is en veel minder beïnvloed is door China als in het huidige Tibet. Een ander voordeel is dat het door toeristen altijd wordt overgeslagen, dus ook van die kant weinig invloeden van de moderne tijd.

Een van de bekendste Tibetaanse plaatsen is Xiahe, een stadje waar het grootste Tibetaanse klooster buiten het huidige Tibet te vinden is; het Labrang klooster. Vele Tibetaanse nomaden komen hier naar toe en samen met de 2000 monniken en de prachtige tempels en kloosters maakt Xiahe tot een van de aantrekkelijkste plaatsen om te bezoeken in deze regio.  De grotere steden in de regio als Chengdu en Lanzhou zijn weinig interessant. Het zijn meer beginpunten voor het maken van boeiende tochten naar het achterland. Vanuit Chengdu kun je de Chinese natuurparken bezoeken waar de panda’s nog voorkomen of per jeep de afgelegen en bijzondere Tibetaanse gebieden bezoeken romdom Tagong en Litang.

Wie echt het uiterste westen van China wil bezoeken, bevindt zich dan op de Zijderoute, waarbij een stop in Duanhuang, Turpan en Kashgar aan te bevelen zijn. Voor de avonturiers onder ons: we kunnen jullie een prive tocht aanbieden geheel door de Taklamaken woestijn. Vanuit Turpan kan je naar Korla van waaruit je via Kuche en Minfeng in Hotan belandt. De zondagsmarkt is ook hier een ware belevenis. Vanuit Hotan is het dan een enkele uren rijden naar Kashgar, waar je je eigenlijk niet meer in China waant maar in een Turkse stad.

Oost China

Wie op reis gaat in het oosten van China, zal veel in aanraking komen met de cultuur van China. Het is ook de regio waar de meeste economische vooruitgang is en waar steden zijn uitgegroeid tot enorme conglomeraten, met soms meer dan 10 miljoen inwoners. Door de vele verstedelijking, is het reizen hier wat minder avontuurlijk en meer afgestemd op toeristen. Naast de vele grote steden zijn er nog wel rustige en kleine sfeervolle plaatsen te vinden, wat soms voor een verrassend contrast zorgt.

Een van de bekendste steden welke in je China reis niet mag ontbreken is de hoofdstad Beijing. Beijing is een stad vol tempels, paleizen, parken en schilderachtige volkswijken. Naast de Verboden Stad, het Zomerpaleis, De Hemelse Tempel en het Plein van de Hemelse Vrede, mag een bezoek aan de Grote Muur natuurlijk niet ontbreken. Een andere bekende stad is Xi’an, vele dynastieën lang de hoofdstad van dit immense rijk. Deze nog ommuurde stad heeft in sommige wijken nog steeds die sfeer van weleer. Het hoogtepunt van Xi’an zal ongetwijfeld het Terracotta leger zijn. Duizenden soldaten op ware grootte staan in slagorde opgesteld rond de graftombe van China’s eerste keizer. Tussen Beijing en Xian zijn plaatsen als Datong, Pingyao, Yuncheng en Hancheng ook het bezoeken waard. Een andere bekende stad in deze regio is de haven en wereldstad Shanghai, een stad die nooit lijkt te slapen. In de regio rondom Shanghai zijn nog een aantal typische Chinese steden te bezoeken als Suzhou met zijn vele Chinese tuinen.

Visum voor China

Om in China te kunnen reizen dient u over een geldig Chinees visum te beschikken. Met een Chinees single entry toeristenvisum kunt u doorgaans 30 dagen in China verblijven. Wenst u meer dan 30 dagen in China te verblijven dan kan dat ook (60 of 90 dagen), maar dan is het noodzakelijk om een bewijs van hotelboekingen c.q. vluchtreserveringen te kunnen overleggen. Het is raadzaam uw visumaanvraag zo’n 1 tot 2 maanden voor vertrek naar China aan te vragen. Voor de aanvraag heeft u het volgende nodig:

  • Geldig paspoort, bij aanvraag nog minimaal 6 maanden geldig
  • 1 recente pasfoto
  • Correct ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier

Na afgifte dient u binnen 3 maanden China in te reizen. De visumaanvraag neemt 4 werkdagen in beslag. Urgente visumaanvragen kunnen in 2 tot 3 dagen afgehandeld worden. Indien het visum dezelfde dag gereed dient te zijn, kan dat alleen indien de visumaanvraag voor 10.00 uur ’s-ochtends ingediend wordt bij de Chinese ambassade in Den Haag. Heeft u een double entry toeristenvisum nodig voor China dan heeft u voor de aanvraag het volgende nodig:

  • Geldig paspoort, bij aanvraag nog minimaal 1 jaar geldig
  • 1 pasfoto
  • Correct ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier
  • Bewijs van 2e entry, bv een reisschema, vliegtickets waaruit blijkt wanneer en hoe u China verlaat en wanneer en hoe u China weer inreist.
  • Bent u in China en wilt u een nieuwe entry aanvragen, dat kunt u dat het beste doen door naar Hong Kong te reizen en daar opnieuw een visum aan te vragen. Hong Kong kent geen visumplicht.

Let op: voor reizen naar Tibet is een Chinees visum alleen niet voldoende, u dient tevens in het bezit te zijn van een Tibetaans permit. Deze permits worden alleen afgegeven indien op voorhand een reis naar Tibet is geboekt. De reisorganisatie die uw reis naar Tibet voor u geboekt heeft, zal tevens zorgdragen voor de aanvraag van dit permit. Overige informatie betreffende het Chinese visum kunt u vinden op de website van de Chinese ambassade in Den Haag.