Zonvakantie
De beste stranden
All inclusive
Maximaal genieten
Verre Reizen
Een onvergetelijke vakantie
Last minutes
Snel naar de zon
Stedentrips
Cultuur & Ontspannen

Tips voor je vakantie naar Alanya

Heb jij de vakantie al geboekt naar Alanya? Dan wordt het tijd om te gaan bekijken wat voor activiteiten je allemaal kunt ondernemen in Turkije. De bezienswaardigheden in Alanya zijn eindeloos. Zowel natuur, cultuur en geschiedenis uitjes zijn mogelijk. In deze blog lees je meer over de activiteiten in Alanya om je vakantie echt onvergetelijk te maken.


Bedesten bazaar
De bazaar ligt in het fort vlakbij de Suleymaniye moskee. Waarschijnlijk is het in de 14e of 15e eeuw, in de Karamanogullari periode, gebouwd als bazaar of herberg. Het is een rechthoekig gebouw gemaakt van stenen blokken. Het bouwwerk heeft 26 kamers en een binnenplaats dat 35 meter lang en 13 meter breed is. Vandaag de dag wordt dit historische pand gebruikt als hotel, restaurant en cafe. De winkels uit de middeleeuwen die over de binnenplaats kijken zijn gerenoveerd tot hotel kamers. Er is een grote waterbak in de tuin aan het eind van de trappen. De tuin kijkt uit over de muren en het Taurus gebergte aan de ene kant en de Middellandse zee en het strand aan de andere kant. Bedesten kunt u bezoeken met toestemming van de eigenaren.


Alanya kasteel
Alanya kasteelHet kasteel is opgebouwd uit een muur met de lengte van 6,5 kilometer, 140 torens en ongeveer 400 waterbakken. Er zijn verschillende deuren met inscripties in dit openlucht museum die de Seljuk kunst fascinerend weergeeft. Het kasteel is gebouwd door Alaaddin Keykubat, de Sultan van Seljuk. De start van de bouw van het kasteel dateert uit de Hellenistische periode maar in feite heeft de bouw zijn fascinerende en monumentale vorm aangenomen ten tijde van het Seljuk rijk. Het hoogste gedeelte van het kasteel ligt in de westelijke hoek van het schiereiland in het zogenaamde “binnen kasteel” en ligt ongeveer 250 meter boven zeeniveau. Het was ingesloten door vier muren omdat dit het belangrijke administratieve en militaire centrum was. Twee in het middelste deel van het binnen kasteel gelegen waterbakken zijn gemaakt van baksteen in de Seljuk tijd Deze zijn nog steeds in goede conditie. De hoofdgebouwen in het binnen kasteel zijn zo gebouwd dat ze tegen de kasteelmuren leunen. Alleen het westelijke deel waar Sultan Keykubat zijn paleis bouwde leunt niet tegen de muur. In het kasteel ligt nog steeds een dorp gemaakt van houten en stenen huizen waar zijde en katoen word geweven. Ook staan hier verschillende gekleurde Kalabas bomen en serveren ze u organisch eten in de kleine tuinen. Aan de zeezijde op weg naar het kasteel liggen diverse restaurants en cafés die de beroemde Turkse keuken bedienen. De kasteelweg is open voor verkeer of u loopt het in ongeveer een uur.


Sultan Akbese moskee
De moskee ligt in het fort ten noorden van Bedesten en bijna 100 meter voorbij de Suleymaniye moskee. Het is gebouwd in 1230 door Sultan Akbese, de eerste opperbevelhebber van Alaaddin Keykubat. De buitenkant is gemaakt van stenen blokken en de binnenkant is een koepel van bakstenen. Het gebouw heeft een vierkante vorm en twee kamers. Een kamer is een smalle moskee en de andere kamer is de tombe van Akbese. Er zijn drie andere tombes in de kamer. Ook is er een oude inscriptie in deze kamer te vinden. Er is een cilinder vorm minaret gemaakt van bakstenen enkele meters van de moskee.


Alanya rode toren
De rode toren ligt naast de jachthaven. Dit groteske gebouw is opgezet in 1226 voor militaire doeleinden en havencontrole. Het is een van de unieke monumenten van de Seljukken en is met zijn achthoekige vorm het symbool van Alanya. In 1226 heeft de sultan van de Seljukken, Alaaddin Keykubat, bevolen deze toren te bouwen. Het was erg moeilijk de stenen blokken naar de top van de toren te dragen gedurende de bouw. Het bovenste gedeelte is daarom gebouwd met rode bakstenen en hieruit is de naam “rode toren” ontstaan. Sommige muren van de toren zijn gemaakt van oud marmer. De toren is een achthoekig ontworpen toren van 12,5 meter breed, 33 meter hoog en heeft een diameter van 29. De toren heeft 5 verdiepingen inclusief de begane grond. De top kunt u bereiken via grote stenen trappen. Het zonlicht reikt vanuit de top tot de eerste verdieping. Er is een waterbak in het midden van de toren. De toren is gebouwd om aanvallen op de haven en de scheepswerf te voorkomen. Na renovatie tussen 1951 en 1953 gebruikt men de eerste verdieping als etnografie (volken) museum.


Alanya scheepswerf
De werf is in 1227 in 1 jaar afgebouwd zes jaar nadat de Seljuk Sultan A. Keykubat de stad controleerde. De scheepswerf ligt vlakbij de rode toren. De zeekant van de werf met vijf boogdelen heeft een lengte van 56.5 meter en is 44 meter diep. De werf is gelegen op de meest zonnige plaats om te profiteren van het zonlicht. De gedenkplaat bij de ingang van de werf draagt het embleem van A. Keykubat en is versierd met rozetten. De scheepswerf van Alanya is de eerste werf van de Seljukken aan de Middellandse zee. Keykubat die ook het bevel gaf voor de bouw van de Sinop(zwarte zee) scheepswerf is later “Sultan van de twee zeeën” genoemd. In een gedeelte van de werf staat een kleine moskee met aan de andere kant de kamer van de bewakers.


Sharapsa Inn
De Sharapsa Inn is een gebouw uit de 13e eeuw en ligt 13 kilometer ten westen van Alanya naast de hoofdweg. De karavanserai is gebouwd op de historische zijde route door Giyaseddin Keyhusrev, de Seljuk Sultan in de jaren 1236 tot 1246. De herberg is gebouwd op 1000 vierkante meter grond en heeft muren van uitgehouwen natuursteen. De karavanserai, een van de belangrijkste accommodatiepunten van de middeleeuwen, is nu in gebruik als amusementencentrum.


Alanya Suleymaniye moskee
De moskee is gebouwd in 1231 toen de stad herbouwd werd door Alaaddin Keykubat, de sultan van de Seljukken. De Suleymaniye ligt net buiten Ickale. De moskee was in slechte conditie en is in de 16e eeuw in het Ottomaanse rijk herbouwd door Kanuni sultan Suleyman. De moskee met een minaret staat bekend als Alaaddin, Kale of Suleymaniye. Het gebouw is gemaakt van brokken natuursteen en heeft een vierkante vorm. De koepel is van baksteen en ligt op een achthoekig frame. Vijftien kleine aardewerk potten werden geplaatst om de akoestiek van de koepel te behouden. De deuren en ramen zijn prachtige voorbeelden van houtsnij werken uit het Ottomaanse rijk.


Wapenhuis Alanya
Er is een wapenhuis naast de scheepswerf. Het is gebouwd ter verdediging op een rots tien meter boven zeeniveau. Vroeger bouwde men hier kanonnen voor oorlogsschepen. Het bouwwerk is rechthoekig met drie verdiepingen en is in 1277 gemaakt van stenen blokken. Er zijn pogingen gedaan door het ministerie van cultuur en de gemeente van Alanya om van de scheepswerf en het wapenhuis marinemusea te maken.


Damlatas
De Alanya Damlatas grot is toevallig ontdekt in 1948 tijdens de werkzaamheden aan de haven van Alanya. Al snel werd deze natuurlijke schoonheid een van de meest populaire attracties in dit gebied. Een reden hiervan is dat men geloofd dat de lucht goed is voor astma patiënten. Duizenden jaren oude stalagmieten en stalactieten trekken vele bezoekers naar de grot. De Damlatas grot heeft een constante temperatuur van 22 graden en meer dan 90% luchtvochtigheid. De grot is ongeveer 30 meter diep en 15 meter hoog. Andere grotten bij Alanya zijn, Dim grot, Hasbahce grot en zeegrotten.


Minting house Alanya
De Minting house zijn gebouwen in de Cilvarda baai aan het eind van het schiereiland. Ondanks bij het publiek bekend als “Minting house” zijn deze gebouwen, gemaakt van stenen blokken, nooit gebruikt om geld te innen. Een van de stenen gebouwen uit de 11e eeuw is een kleine kerk en de anderen zijn mogelijk gebruikt als kloosters. De koepel van de kleine kerk staat nog steeds. Er is een waterbak in de rotsen uitgehouwen. Ondanks dat er een mooie passage van stenen trappen uit de rotsen gehouwen is deze niet te gebruiken, omdat het te gevaarlijk is.


Alara fort
Het Alara fort is in 1232 gebouwd op bevel van Alaaddin Keykubat. Het fort ligt zevenendertig kilometer ten westen van Alanya en 9 kilometer van de zee. Het doel van het fort was om de menigte op de zijde route te beschermen die stopte bij de herberg naast de Alara rivier. Het fort is gebouwd op de een steile heuvel 200 tot 500 meter hoog. Het bestaat uit een binnen en buiten gedeelte. Een donkere ingang met 120 treden bestijgt het fort. Ook zijn er tunnels uitgehouwen in de rotsen. De ruïnes bestaan verder uit een klein paleis, kamers van arbeiders, een moskee en een Turks bad.


Alara inn
De Alara inn ligt 800 meter van het Alara fort naast de Alara rivier. De hele karavanserai is gebouwd van natuurstenen op 2000 vierkante meter grond. De herberg, opgetrokken in 1231, is een aantal jaren geleden gerestaureerd en doet dienst als restaurant en winkelcentrum. De tweede deur van de karavanserai opent naar gastenkamers. Er zijn kleine kamers aan beide kanten van de lange hal. Ook liggen er een fontein, een kleine moskee en een badhuis in de karavanserai.


Kargi Inn Alanya
De Kargi inn Ligt in het westelijke gedeelte van Alanya ten noorden van de Kargi rivier. Niemand weet wanneer het gebouwd is omdat er geen inscripties zijn. Het is een stenen gebouw van 46 meter breed en 50 meter lang. Men heeft het vermoeden dat het gebruikt is in de Romeinse, Seljuk en Ottomaanse tijden als een karavanserai. De plaats in Kesikbel lag op de weg dat de rol speelde als brug tussen de Middellandse zee en centraal Anatolie. In elk plafond van iedere kamer zijn luchtkanalen te vinden. Alle kamers liggen rond de binnenplaats. Er zijn voerbakken voor dieren uitgehouwen in de rotsen tegenover de deur. In feite is het gebouw niets meer dan een ruïne.